Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Μην αγοράσετε ποτέ ξανά άπαχο κρέας

Δώστε βάση!

21 Οκτωβρίου 2020 22:12
Προσοχή: Μην αγοράσετε ποτέ ξανά άπαχο κρέας

Το κρέας είτε χοιρινό είτε μοσχαρίσιο μας δίνει άπειρες επιλογές για να το μαγειρέψουμε, είτε στο φούρνο, είτε κοκκινιστό στην κατσαρόλα, ή ακόμα απλά να το ψήσουμε. Με τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος μπορεί να γίνει άκρως θρεπτικό και να καταναλωθεί άνετα σε περιόδους δίαιτας. Κι όμως ακόμη και στο πιο απλό φαγητό με κρέας μπορεί να κάνουμε και λάθη. Τόσο στο ψήσιμο, όσο και στην επιλογή του κρέατος και φυσικά μην ξεχνάμε πως και για το κρέας υπάρχουν πάμπολλα μυστικά για να πετύχεις την τέλεια γεύση, για παράδειγμα, δείτε εδώ το μπαχαρικό που θα κάνει το κρέας σας σαν καπνιστό.

Όταν λοιπόν προσέχουμε τη διατροφή μας αποφεύγουμε και τα λίπη γι' αυτό και όταν επισκεπτόμαστε ένα κρεοπωλείο για να προμηθευτούμε κρέας ζητάμε να είναι άπαχο.

Κι όμως, αυτό είναι λάθος. Μπορεί το άπαχο κρέας να βοηθά στη διατροφή μας αλλά δεν βοηθά καθόλου στη γεύση μας κι αυτό γιατί το κρέας μας θα "στεγνώσει" και δεν θα βγει καθόλου ζουμερό.

Το ιδανικό ποσοστό λοιπόν είναι 80% άπαχο κρέας και 20% με λίπος για τέλεια γεύση.Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το κρεοπωλείο σας για να αγοράσετε κρέας ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Πριν βάλει το κρέας στη σχάρα το χαράζει - Μόλις δείτε το λόγο θα τρέξετε να το κάνετε

Τα μυστικά του ψητού κρέατος δεν σταματάνε ποτέ, καθώς οι έμπειροι ψήστες έχουν πολλούς άσους στο μανίκι τους. Και έναν τέτοιο θα δούμε εδώ, ένα από αυτά τα μυστικά που σπανίως λέγονται. Ωστόσο, μυστικά υπάρχουν και για την αποθήκευση του κρέατος, δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε πριν το καταψύξετε.

Για ακόμα καλύτερα ψημένο κρέας που παραμένει ωστόσο μαλακό και γεμάτο γεύση, το τρικ είναι το χάραγμα. Δεν μιλάμε όμως για μερικές χαραγματιές, αλλά για σωστό καρεδάκι!

Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνουμε ρηχές τομές (3 χιλιοστών ιδανικά) κατά μήκος της επιφάνειας του κρέατος. Κατόπιν επαναλαμβάνουμε από την αντίθετη κατεύθυνση, κάθετα στις πρώτες τομές.

Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη πλευρά του κομματιού. Μετά καρυκεύουμε το κρέας με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας και το ρίχνουμε στο μπάρμπεκιου, προσέχοντας ωστόσο να το αφήσουμε λιγότερο από όσο συνήθως στη φωτιά. Γιατί θα «γίνει» γρηγορότερα.

Τι κερδίζεις με την τεχνική; Το γεγονός ότι τα καρυκεύματα θα εισχωρήσουν μέσα στο κρέας, αντί να παραμένουν απλώς στην επιφάνειά του. Ταυτοχρόνως, το χαραγμένο κρέας επιτρέπει στη θερμότητα να εισχωρήσει βαθύτερα, ψήνοντάς το πιο ομοιόμορφα.

Όπως μας εξηγεί η food editor Σέρι Ράτζικαρν το χάραγμα στο κρέας επιτρέπει στα κομμάτια με μακριές ή σκληρές ίνες να γίνουν πιο μαλακά, καθώς οι τομές διασπούν αυτές τις ίνες, αφήνοντας το κομμάτι πιο τρυφερό στην υφή…

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share