Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Αν κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα κινδυνεύετε από...

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες

11 Οκτωβρίου 2020 21:05
Προσοχή: Αν κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα κινδυνεύετε από...

Κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα το βράδυ; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε να ξέρετε ότι, άθελά σας, βλάπτετε τα δόντια σας σαν να είχατε πιει αναψυκτικό προτού κοιμηθείτε. Μιας και μιλάμε όμως για ύπνο, δείτε εδώ τι μπορεί να αποκαλύψει για την προσωπικότητά σας ο τρόπος που κοιμάστε.

Όταν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, ξηραίνετε το στόμα σας γεγονός που προκαλεί αύξηση των οξέων στην περιοχή, επισημαίνουν Βρετανοί ειδικοί και προσθέτουν: «Το ξηρό στόμα βλάπτει τα δόντια για τον ακόλουθο λόγο: Με το στόμα ανοιχτό κατά την διάρκεια του ύπνου, απομακρύνεται η προστατευτική δράση του σάλιου».

Το σάλιο, όπως υπογραμμίζουν οι οδοντίατροι, έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος που δημιουργούνται από την παραγωγή οξέων. Μάλιστα, σε ορισμένα άτομα που κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα, τα επίπεδα οξείδωσης φθάνουν στο 3,6. Πρόκειται για υψηλό ποσοστό οξείδωσης σαν να έχει πιει κανείς ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή ένα αναψυκτικό προτού κοιμηθεί (εννοείται χωρίς να έχει πλύνει τα δόντια του), υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Καθώς τα επίπεδα οξέων αυξάνονται κατά την διάρκεια της νύχτας, ελλοχεύει ο κίνδυνος για τη διάβρωση των δοντιών αλλά και εμφάνισης της τερηδόνας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τo ph του στόματος -είναι το μέτρο οξείδωσης- φθάνει, κατά μέσο όρο, το 7,7. Όταν όμως κανείς κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, τότε το ph του στόματος είναι, κατά μέσο όρο, 6,6 και μάλιστα σε ορισμένα άτομα, υπολογίζεται σε 3,6. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Journal opf Oral Rahabilitation", η έρευνα διεξήχθη για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν ο ύπνος με ανοιχτό το στόμα σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων τερηδόνας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα άτομα που κοιμούνται συνήθως με το στόμα ανοιχτό, είναι αυτά που πάσχουν περισσότερο από άσθμα αλλά και υπνική άπνοια.

Κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας; Ο κίνδυνος που «καραδοκεί» για την υγεία σας!

Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εάν κοιμάστε δίπλα σε ένα ενεργοποιημένο κινητό τηλέφωνο, όπως επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου της Γαλλίας (INSV). Επίσης, πολλοί χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα την ώρα που βρίσκονται στην τουαλέτα για να περνάει η ώρα. Μια συνήθεια που βλάπτει την υγεία!

Σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται το εξής:

«Όταν κοιμάστε δίπλα στο τηλέφωνό σας, ο εγκέφαλός σας είναι πάντα ξύπνιος ακόμα και τη νύχτα, επειδή η σύνδεση με το διαδίκτυο είναι μόνιμη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ύπνο κακής ποιότητας και νυχτερινές αφυπνίσεις».

Έτσι, συνιστάται συνεπώς να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας πριν πάτε για ύπνο ή να επιλέξετε τη «Λειτουργία πτήσης».

Προβλήματα αϋπνίας

Το INSV αναφέρει, επίσης, ότι η έκθεση σε οθόνες πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να τον αποτρέψει. Πράγματι, το μπλε φως που εκπέμπεται, διεγείρει τους υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, το οποίο «καθυστερεί να κοιμηθεί».

Ακόμα, το ινστιτούτο προειδοποιεί και για τη λεγόμενη «γνωστική διέγερση», που συνδέεται με την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με τα e-mail πριν από τον ύπνο.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να περιοριστούν αυτά τα προβλήματα, το INSV επιμένει στη σημασία μιας «ψηφιακής απαγόρευσης κυκλοφορίας», που θα εφαρμόζεται μια-δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Άλλωστε, η Ζοέλ Αντριέν, νευροβιολόγος και επικεφαλής του προαναφερθέντος ινστιτούτου, υποστηρίζει σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Πρέπει, επίσης, να ελαχιστοποιήσετε το [...] το άγχος που προκαλείται από τη σύνδεση με τον κυβερνοχώρο το βράδυ πριν πάτε για ύπνο: τερματίστε τις ανταλλαγές με τον έξω κόσμο και προετοιμάστε καλά τον χώρο που θα κοιμηθείτε. Εν ολίγοις, ρυθμίστε "ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας" προς όφελος χαλαρωτικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανάγνωση ή η μουσική».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share