Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Διαισθητική διατροφή: Αυτή θα κάνει διαφορά στο σώμα σου - Οι τροφές που καταναλώνεις

Η διατροφή που βάζει τέλος στις δίαιτες

10 Οκτωβρίου 2020 07:35
Διαισθητική διατροφή: Αυτή θα κάνει διαφορά στο σώμα σου - Οι τροφές που καταναλώνεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θα έχεις ακούσει σίγουρα για πολλές διατροφές και τη διαφορά που μπορεί να κάνουν στο σώμα σου, όμως ιδανική, όπως συμβαίνει με την Πυθαγόρεια, θα μπορούσε να αποτελέσει και η διαισθητική διατροφή, με τις τροφές που καταναλώνονται να εξαρτώνται κατά κάποιο τρόπο από το πώς φέρεσαι στο σώμα σου.

Τα οφέλη του να ακολουθήσεις αυτή τη νοοτροπία σίτισης είναι πολλά και ακόμα περισσότερα από αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω.

Μπαίνοντας στη διαδικασία να συνδεθείς με το σώμα σου και τις πραγματικές ανάγκες του, θα καταφέρεις να μειώσεις, ή ακόμα και να εξαλείψεις, τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Αναγνωρίζοντας πότε πραγματικά πεινάς και πότε έχεις χορτάσει, το φαγητό θα είναι απλά ένα μέσο θρέψης, χωρίς να χρειάζεται να καλύπτει οποιαδήποτε άλλη ανάγκη. Μέσα από μελέτες έχει επίσης αποδειχθεί πως όσοι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, την αντίληψή τους για την εικόνα του σώματός τους και τη συνολική ποιότητα ζωής τους, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και αγχώδεις ή διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, τέτοιου είδους διατροφικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα ποσοστά διατήρησης βάρους, αφού είναι πιο εύκολο να συνεχιστούν οι αλλαγές συμπεριφοράς από ό,τι θα ήταν στην περίπτωση ενός αυστηρού προγράμματος δίαιτας.

Είναι λοιπόν κατανοητό πως τέτοιου είδους αλλαγές συμπεριφοράς προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και μια καθημερινότητα ήρεμη και γαλήνια, απαλλαγμένη από το άγχος της ενασχόλησης με θερμίδες, στοχεύοντας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαισθητική Διατροφή και απώλεια βάρους

Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαισθητικής διατροφής δεν εστιάζει στην απώλεια βάρους, αλλά στο να θεραπεύσεις τη σχέση σου με το φαγητό. Δεν είναι μια ακόμη δίαιτα που θα σε οδηγήσει γρήγορα στο να διώξεις κιλά από το σώμα σου. Η διαισθητική διατροφή στοχεύει στη βελτίωση των διατροφικών συμπεριφορών και συνηθειών με στόχο τη σταθεροποίηση του βάρους, κάτι πιο υγιές από τις συχνές διακυμάνσεις βάρους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η διαισθητική διατροφή συνδέεται με σταθεροποίηση βάρους, συγκρινόμενη με αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες, ανοίγοντας δρόμο για την προώθησή της στο πλαίσιο πρόληψης και δημόσιας υγείας. Είναι πολύ πιθανό και συχνό να φεύγει βάρος ακολουθώντας το μοτίβο της διαισθητικής διατροφής, αλλά είναι και αυτό που θα σε μάθει πως το βάρος δεν είναι το μόνο που χρειάζεται να σε απασχολεί, όσον αφορά την υγεία, την ευεξία και την αυτοπεποίθησή σου.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διαισθητική διατροφή (intuitive eating) και στη συνειδητή διατροφή (mindful eating);

Με απλά λόγια, η διαισθητική διατροφή είναι μια μορφή συντονισμού νου, σώματος και τροφής. Η συνειδητή διατροφή (mindful eating) πρεσβεύει την εστίαση του ατόμου στην εμπειρία της διατροφής και της σίτισης, χωρίς καμία κρίση. Η συνειδητή διατροφή σε βοηθάει να γνωρίσεις τις θετικές και θρεπτικές ευκαιρίες που σου δίνονται μέσα από την τροφή και να χρησιμοποιήσεις όλες τις αισθήσεις σου ώστε να τρως το γεύμα σου, ικανοποιώντας εσένα αλλά παράλληλα θρέφοντας και το σώμα σου. Η διαισθητική διατροφή είναι συνυφασμένη με τη συνειδητή διατροφή, καθώς περιλαμβάνει και χρησιμοποιεί στρατηγικές και τεχνικές της.

Εν ολίγοις, η διαισθητική διατροφή είναι μια προσέγγιση που αφορά την υγεία σου και τη σύνδεσή σου με το σώμα σου. Δεν ακολουθεί κανένα στερεότυπο και αντιτίθεται στη «νοοτροπία της δίαιτας». Μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ανακωχή στον πόλεμο που πιθανώς να υπάρχει ανάμεσα σε εσένα, το σώμα σου και το φαγητό. Είναι μια διαδικασία αγάπης και φροντίδας από εσένα για σένα με παραλήπτη το σώμα σου!

Πηγή: Mednutrition.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share