Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

3+1 μπαχαρικά που "σκοτώνουν" τον καρκίνο

Πρέπει να τα εντάξεις άμεσα στη διατροφή σου

9 Οκτωβρίου 2020 18:16
3+1 μπαχαρικά που
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Η φαρμακευτική χρήση των μπαχαρικών είναι γνωστή από την αρχαιότητα, πολύ πριν τα χημικά παρασκευάσματα των φαρμακοβιομηχανιών έρθουν να αντικαταστήσουν το πλούσιο οπλοστάσιο της φύσης. Σχεδόν όλα τα μπαχαρικά έχουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες και μάχονται πλήθος ασθενειών σε βαθμό που ποικίλλει ανάλογα με την σοβαρότητα και το είδος. Ωστόσο, τα μπαχαρικά μπορούν να ενισχύσουν και τη λίμπιντο μας, δείτε εδώ ποια είναι αυτά.

Η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση τους βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει καταστάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινογενέσεις, ή ακόμη, και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Ακολουθεί μια μικρή λίστα των μπαχαρικών με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση :

1.Κύμινο

Υπάρχουν πάνω από 600 μελέτες που καταδεικνύουν ότι αυτός ο καταπληκτικός σπόρος και τα έλαιά του, έχουν την δυνατότητα να σταθεροποιούν και να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει το κύμινο σε θεραπείες παγκρεατικών καρκίνων με τα εκπληκτικά αποτελέσματα του θανάτου των καρκινικών κυττάρων σε ποσοστό 80%.

2. Σκόρδο

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου με κυρίαρχη την αλισίνη που του δίνει αυτήν την έντονη οσμή, αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο σώμα, επιταχύνουν την αποκατάσταση του DNA, και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από καρκίνους του προστάτη, του εντέρου, του στήθους και του συκωτιού.

μπαχαρικά καρκίνος

3. Τζίντζερ

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Βοηθάει επίσης στην ανακούφιση από ναυτίες, ημικρανίες, πληγωμένους μύες, και αρθρίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες η αντιφλεγμονώδης δράση του τζίντζερ σκοτώνει στον δοκιμαστικό σωλήνα τον καρκίνο των ωοθηκών, πιο γρήγορα από την χημειοθεραπεία.

4. Κουρκουμάς

Ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της αποτροπής εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.

Αγοράζετε μπαχαρικά χύμα; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Φυσικά, μην ξεχνάμε πως τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά θα μπορούσαν κάλλιστα να "εξουδετερώσουν" το αλάτι καθώς μπορούν επάξια να το αντικαταστήσουν.

Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες και σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών αυτές είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους.

Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Αξιοσημείωτο είναι πως απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των μπαχαρικών σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί από τον χρόνο για να καλυφθεί η δυσάρεστη οσμή και γεύση τους.

μπαχαρικά

Πώς θα κάνω τα μπαχαρικά να διαρκούν περισσότερο;

  • Για την καλύτερη δυνατή γεύση, αγόρασε ολόκληρα μπαχαρικά και άλεσέ τα στο σπίτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κάτω μέρος μιας βαριάς κατσαρόλας για να τα καταφέρεις.
  • Αποθήκευσε όλα τα μπαχαρικά σε αεροστεγή δοχεία ή βάζα με σαφή σήμανση και είναι πιο πιθανό να τα χρησιμοποιήσεις αν γνωρίζεις τι είναι, σωστά;
  • Όσο υψηλότερης ποιότητας μπαχαρικά αγοράζεις, τόσο περισσότερο θα αντέξουν.
  • Μην αγοράζεις μπαχαρικά χύμα ή σε ποσότητα που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα σε δύο μήνες. Είναι σπατάλη χρημάτων και θα χαλάσουν προτού τα χρησιμοποιήσεις. Αντ’ αυτού, αγόρασε σε μικρές ποσότητες πιο τακτικά.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share