Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Πάρτε λίγο ρύζι και προσπαθήστε να το κάψετε - Εάν συμβεί αυτό τότε βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο

Μεγάλη προσοχή

29 Σεπτεμβρίου 2020 15:10
Πάρτε λίγο ρύζι και προσπαθήστε να το κάψετε - Εάν συμβεί αυτό τότε βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πάρτε λίγο ρύζι και προσπαθήστε να το κάψετε, εάν συμβεί αυτό τότε βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία όμως δεν είναι μόνο η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων αλλά και το γεγονός πως πλέον το κατασκευάζουν και τεχνητά. Ενώ, μια γυναίκα έτρωγε κάθε βράδυ ένα μπολάκι ρύζι με γιαούρτι και χάρισε στον οργανισμό της κάτι μοναδικό

Με αυτά τα απλά κόλπα όμως, θα μπορέσετε να καταλάβετε εάν το ρύζι είναι φυσικό ή τεχνητό:

Το τεστ του Νερού

Ρίξτε μία κουταλιά της σούπας άβραστο ρύζι σε ένα ποτήρι με κρύο νερό και ανακατέψτε δυνατά. Εάν το ρύζι βουλιάξει στον πάτο, είναι μια χαρά. Εάν μείνει στην επιφάνεια, υπάρχει πρόβλημα!

Το τεστ της Φωτιάς

Πάρτε λίγους κόκκους και προσπαθήστε να τους κάψετε με έναν αναπτήρα. Εάν πάρουν φωτιά και μυρίζουν σαν καμμένο πλαστικό, τότε ξέρετε τι να κάνετε! (Πετάξτε το!)

Το τεστ με το Γουδί και το Γουδοχέρι

Όταν σπάσετε μερικούς κόκκους στο γουδί, θα πρέπει να γίνουν μία λευκή αμυλώδης σκόνη. Αλλά αν είναι τεχνητό, θα δείτε μία ελαφριά κίτρινη απόχρωση.

Το τεστ της Μούχλας

Εάν θέλετε να είστε σίγουροι για το ρύζι που τρώτε, βάλτε μία μικρή ποσότητα σε ένα δοχείο και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος. Μέσα σε λίγες μέρες θα πρέπει να μουχλιάσει. Το τεχνητό δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.

Δείτε το βίντεο:

Δηλητηρίαση από ξαναζεσταμένο ρύζι - Αυτό πρέπει να προσέχετε!

Πολλοί αγνοούν το ότι μπορούν να πάθουν δηλητηρίαση οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο.

Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Ακόμα αν δοκιμάσετε να κάψετε το ρύζι, και δείτε να γίνεται αυτό, τότε διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο.

Πώς προκαλείται η δηλητηρίαση

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν το ρύζι μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες (δηλητήρια) που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Ρύζι

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε και να παρουσιάσετε έμετο ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση του ρυζιού

Ιδεατά, πρέπει να καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε)

Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε για να το φάτε

Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο, χωρίς να υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων) Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share