Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Έχετε πλυντήριο πιάτων: Δείτε από τι κινδυνεύετε…

Προσοχή!

26 Σεπτεμβρίου 2020 17:12
Έχετε πλυντήριο πιάτων: Δείτε από τι κινδυνεύετε…

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το πλυντήριο πιάτων έχει «λύσει τα χέρια» σε πολλές νοικοκυρές, ωστόσο μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Fungal Biology» αποκαλύπτει ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και η υγρασία που υπάρχει, αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για δύο επικίνδυνα είδη μυκήτων.

Έχετε πλυντήριο πιάτων: Δείτε από τι κινδυνεύετε…

Σε ποια σημεία του πλυντηρίου εντοπίζονται

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν οι μύκητες «exophiala dermatitidis» και «exophiala phaeomuriformis».

Τι προκαλούν

Οι δύο αυτοί μύκητες μπορεί να προκαλέσουν δερματικά και καρδιολογικά συμπτώματα, ενώ ειδικά ο «exophiala dermatitidis» μπορεί να προκαλέσει και αποστήματα στον εγκέφαλο.Επίσης, είναι δυνατόν να αποικίσει στους πνεύμονες όσων πάσχουν από κυστική ίνωση.Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι μύκητες κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στη θερμότητα, τις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων και τα καθαριστικά των πλυντηρίων πιάτων, επιβιώνοντας ακόμη και σε 80 βαθμούς Κελσίου και παρά τη χρήση ισχυρών καθαριστικών.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Τοποθέτησε κάμερα μέσα στο πλυντήριο πιάτων - Αυτό που κατέγραψε θα σας εκπλήξει

Βάλτε στο πλυντήριο πιάτων μια φλούδα λεμονιού - Το κόλπο που θα σας λύσει τα χέρια

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή που πραγματικά λύνει τα χέρια κάθε νοικοκυράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πλυντήριο δεν θέλει τη δική του προσοχή και συντήρηση. Είναι πολλές φορές που βγάζοντας το πιάτα δεν μυρίζουν το άρωμα του απορρυπαντικού αλλά συνεχίζει να επιμένει η έντονη γεύση από κάποιο φαγητό. Τι φταίει όμως γι' αυτό;

Τα πλυντήρια πιάτων συνήθως στο κάτω μέρος τους κρατούν ελάχιστο νερό ύστερα από κάθε πλύση και όπως είναι γνωστό όταν σε μια περιοχή "λιμνάζει" μονίμως νερό αναπτύσσεται μούχλα. Για να αποφύγετε λοιπόν την έντονη μυρωδιά, μην βιαστείτε να πάρετε το πιο ακριβό απορρυπαντικό από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, ανοίξτε απλά το ψυγείο σας. Η λύση βρίσκεται στο λεμόνι! Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το λεμόνι αποδεικνύεται σωτήριο σε θέματα καθαριότητας, δείτε εδώ τι θα συμβεί αν ρίξετε μαγειρική σόδα με λεμόνι στο νεροχύτη σας.

λεμόνι στο πλυντήριο πιάτων

Την επόμενη φορά που θα βάλετε το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργία, αφού το γεμίσετε με πιάτα και ποτήρια, ανάμεσά τους βάλτε και μια φλούδα λεμονιού. Κατά αυτόν τον τρόπο, η φρέσκια μυρωδιά του λεμονιού θα απορροφηθεί τόσο από τα πιάτα σας όσο κι από το πλυντήριο κι εσείς θα έχετε λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα με ένα απλούστατο τρόπο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share