Η μεσογειακή δίαιτα που θα σε κάνει κορμάρα με... παραδοσιακά φαγητά
Για να μην βγαίνεις από το πρόγραμμά σου!
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των νέων στόχων και των ξεκινημάτων με βασικότερο κυρίως για τις γυναίκες η αρχή μιας δίαιτας. Το πρώτο βήμα που κάνουμε όταν ξεκινάμε μια δίαιτα είναι να σπεύσουμε σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα να προμηθευτούμε φρούτα και λαχανικά (σωστή κίνηση) και μαζί με αυτά οτιδήποτε υπάρχει σε light έκδοση (λάθος)!
Καθημερινή ισορροπία, ευεξία και σωστό αδυνάτισμα με μεσογειακή δίαιτα αλά ελληνικά! Ευεργετική για την υγεία, ιδανική για απώλεια περιττών κιλών, τέλεια για τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Αν πάλι δεν έχεις την πειθαρχεία και την υπομονή για να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής, ρίξε μια ματιά σε αυτή τη δίαιτα express με πορτοκάλι που διαρκεί μόλις 3 ημέρες.
Τι είναι η μεσογειακή δίαιτα;
Ο όρος «μεσογειακή δίαιτα» ή «μεσογειακή διατροφή» περιγράφει τις παλαιότερες, τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων ορισμένων περιοχών της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όπως είναι η Κρήτη, ορισμένα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας και η Νότια Ιταλία. Παρά τις αρκετές καταγεγραμμένες διαφορές ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μαρόκο, Πορτογαλία) αλλά και από περιοχή σε περιοχή της ίδιας χώρας, τα πολλά όμοια χαρακτηριστικά, όπως η εκτεταμένη κατανάλωση τοπικών προϊόντων, δημητριακών και ελαιολάδου, έδωσαν τη δυνατότητα στους ειδικούς να δημιουργήσουν την «Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής», που θεωρείται αντιπροσωπευτική όλων των λαών της Μεσογείου.
Παραδοσιακή ελληνική δίαιτα
Η «ελληνική δίαιτα» είναι παρόμοια με την αντίστοιχη μεσογειακή, ωστόσο περιγράφει καλύτερα και με μεγαλύτερη σαφήνεια, άρα αντιπροσωπευτικότερα, την παραδοσιακή μας διατροφή και ιδίως αυτή των κατοίκων της Κρήτης, παγκοσμίως γνωστή ως «κρητική δίαιτα». Βεβαίως και στον ελλαδικό χώρο παρατηρούνται αρκετές αποκλίσεις γύρω από το πώς τρέφονταν ή τρέφονται ακόμα οι κάτοικοι διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, π.χ. συγκρίνοντας Κρητικούς με Στερεοελλαδίτες, Ηπειρώτες με Μακεδόνες, νησιώτες του Αιγαίου με νησιώτες του Ιονίου ή ακόμη την τυπική διατροφή των Αγιορειτών μοναχών με αυτή των κατοίκων της Ικαρίας. Μολαταύτα τα κοινά στοιχεία υπερισχύουν των όποιων τοπικών διαφορών και διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο, διαχρονικό πρότυπο διατροφής, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Τρώω παραδοσιακά, τρέφομαι σωστά
Η ελληνική δίαιτα δεν βασίζεται σε πολύπλοκους ή ανελαστικούς κανόνες, δεν απαιτεί ιδιαίτερες θυσίες, ούτε παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Είναι εύκολη και απολαυστική και μπορεί να γίνει μόνιμος τρόπος ζωής.
Ενδεικτικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο - 100% ελληνικό
Υγιεινό, ισορροπημένο και εύγευστο παραδοσιακό μενού, εύκολα προσαρμόσιμο σε οικογενειακό. Βολικό στην εφαρμογή, οικονομικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα, εάν οι μερίδες σου είναι λογικές.
Δευτέρα
Πρωινό: Ψωμί με ταχίνι + γάλα ή ξινόγαλα
Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής
Μεσημεριανό: Ζυμαρικά (π.χ. μακαρόνια) με ελιές, πιπεριά και ανθότυρο φρέσκο + σαλάτα (π.χ. με αγγουράκι, ντομάτα, κάππαρη και ελαιόλαδο).
Απογευματινό: Γιαούρτι με φρούτο εποχής και καρυδόψιχα.
Βραδινό: Αβγό με λαχανικά ή/και χόρτα εποχής, π.χ. αβγοσαλάτα, ομελέτα γεμιστή, σφουγγάτο ή στραπατσάδα + αγγουράκι με λαδόξιδο.
Τρίτη
Πρωινό: Γιαούρτι με μέλι, σουσάμι και κανέλα.
Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής
Μεσημεριανό: Κοτόπουλο με φασολάκια ή κολοκυθάκια + σαλάτα (π.χ. με γλιστρίδα, κρεμμυδάκι φρέσκο, αγγουράκι και ελαιόλαδο).
Απογευματινό: Φρούτο εποχής,
Βραδινό: Παξιμάδι κρίθινο με ντομάτα τριμμένη, τυρί φέτα θρυμματισμένη, πάστα ελιάς ή ελιές ψιλοκομμένες και ελαιόλαδο.
Τετάρτη
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με 2-3 φρούτα εποχής, γιαούρτι και κανέλα.
Ενδιάμεσο: Αμύγδαλα ή κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης ή παστέλι με σουσάμι.
Μεσημεριανό: Φασόλια γίγαντες με μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας στο φούρνο + τυρί φέτα με προαιρετικά λαδορίγανη.
Απόγευμα: Φρούτο εποχής
Βραδινό: Ψάρι ψητό, π.χ. στη λαδόκολλα με δεντρολίβανο και λαχανικά, ή θαλασσινά + σαλάτα (π.χ. με χόρτα εποχής, όπως αντίδια και βλίτα, κολοκυθάκια και λαδολέμονο).
Πέμπτη
Πρωινό: Παξιμάδι κρίθινο με γραβιέρα, ντοματίνια και ελιές.
Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής.
Μεσημεριανό: Γεμιστά (π.χ. πιπεριά, κολοκυθάκι) με ρύζι + σαλάτα (π.χ. με ρόκα, αγγουράκι, πιπεριά, κρεμμυδάκι φρέσκο, λαδολέμονο).
Απογευματινό: Φρούτο εποχής.
Βραδινό: Ομελέτα φούρνου (π.χ. με κρεμμυδάκι φρέσκο, πιπεριές, μανιτάρια, τυρί φέτα και ντοματίνια) + σαλάτα (π.χ. με μαρούλι χοντροκομμένο, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο και λαδολέμονο) + ψωμί.
Παρασκευή
Πρωινό: Ανθότυρο φρέσκο (ή γραβιέρα) με μέλι και καρυδόψιχα.
Ενδιάμεσο: Φρούτα φρέσκα ή ξερά.
Μεσημεριανό: Σαλάτα ως κύριο γεύμα, π.χ. χωριάτικη με ντομάτα, αγγουράκι, πιπεριές, κρεμμύδι ξερό, κάππαρη, κρίθινο παξιμάδι κομμένο σε μπουκίτσες, ελιές, τυρί φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Απογευματινό: Ρυζόγαλο με κανέλα ή γιαούρτι με μέλι ή φρουτοσαλάτα.
Βραδινό: Αρακάς με πατάτα, καρότο και ντομάτα + σαλάτα (π.χ. ρόκα, μαρούλι σγουρό, ντομάτα, γραβιέρα τριμμένη και ελαιόλαδο).
Σάββατο
Πρωινό: Αβγό βραστό ή ποσέ ή «μάτι» τηγανισμένο σε ελάχιστο ελαιόλαδο + ψωμί.
Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής.
Μεσημεριανό: Σαρδέλες ριγανάτες ή γαύρος φούρνου με ελαιόλαδο και σκόρδο + μελιτζανοσαλάτα ή τζατζίκι + σαλάτα (π.χ. με παντζάρια, σκόρδο, ξίδι από κρασί και γιαούρτι).
Απογευματινό: Γιαούρτι με φρούτο εποχής, γλυκό κουταλιού, κανέλα και σουσάμι.
Βραδινό: Μανιτάρια στη σχάρα με κρεμμύδι ξερό, ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο + ντομάτα με αγγουράκι, τυρί κατίκι ή ανθότυρο φρέσκο, ελαιόλαδο και βασιλικό.
Κυριακή
Πρωινό: Φρούτο εποχής + ξινόγαλα ή γιαούρτι.
Ενδιάμεσο: Στραγάλια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης.
Μεσημεριανό: Χοιρινά φιλετάκια ή μπιφτέκια μοσχαρίσια με ρύζι καστανό και καρότα + σαλάτα ζεστή (π.χ. με λαχανικά σχάρας, ελαιόλαδο και ξίδι βαλσάμικο).
Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα ή σπιτικό παγωτό με βάση τα φρούτα (π.χ. σορμπέ).
Βραδινό: Σαλάτα ως κύριο γεύμα, π.χ. με ρόκα, μαρούλι κόκκινο, σύκα ξερά, ανθότυρο φρέσκο και λαδόξιδο με μέλι + ψωμί.