Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Προσοχή: Η διατροφή με κύριο συστατικό το κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και...

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες

16 Σεπτεμβρίου 2020 16:24
Προσοχή: Η διατροφή με κύριο συστατικό το κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και...
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Ποια διατροφή δεν έχει σαν βασική πηγή πρωτεΐνης το κοτόπουλο; Μην το σκέφτεστε... Καμία! Γιατί όμως η συχνή κατανάλωση λευκού κρέατος αποδεικνύεται ένα τεράστιο λάθος;

Η αλήθεια είναι πως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, δείτε εδώ το λάθος με το κοτόπουλο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Η κατανάλωση κοτόπουλου συσχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πουλερικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης αυτής της θανατηφόρου νόσου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

Ωστόσο η έρευνα αποκαλύπτει μεν την ύπαρξη ενός συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση κοτόπουλου και τον καρκίνο, αλλά δεν εντοπίζει και τα αίτια του συσχετισμού.

Να σημειωθεί δε ότι η κατανάλωση πουλερικών θεωρείται μια υγιής εναλλακτική επιλογή έναντι του κόκκινου κρέατος οπότε ομολογουμένως τα συμπεράσματα των ερευνητών που βασίστηκαν στην μελέτη παρακολούθησης 475.000 μεσήλικων Βρετανών για μια περίοδο οκτώ ετών από το 2006 έως το 2014, γεννούν απορίες.

κοτόπουλο

Η κατανάλωση πουλερικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης λεμφώματος non-Hodgkin καθώς και καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η διατροφή των μεσήλικων Βρετανών αναλύθηκε σε συνδυασμό με τις ασθένειες από τις οποίες νοσούσαν. Περίπου 23,000 εξ αυτών είχαν εκδηλώσει καρκίνο.

«Η πρόσληψη πουλερικών συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο μελανώματος, καρκίνου του προστάτη και λεμφώματος non-Hodgkin» σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Με δεδομένο ότι η μελέτη δεν αναλύει τα αίτια αυτού το επικίνδυνου συσχετισμού οι ερευνητές εικάζουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν αυτόν τον συσχετισμό.

Μια εξήγηση είναι ότι το ίδιο το κοτόπουλο μπορεί να περιέχει κάποιο καρκινογόνο, αλλά μια πιο πιθανή ερμηνεία μάλλον σχετίζεται με τον τρόπο μαγειρικής των πουλερικών. Να σημειωθεί δε ότι το τηγανητό κοτόπουλο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των Βρετανών, καθώς και ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση τηγανητών και τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share