Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Τρώτε το κρέας σας rare ή medium; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

16 Σεπτεμβρίου 2020 14:59
Τρώτε το κρέας σας rare ή medium; Σταματήστε το αμέσως!
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν το κρέας τους πολύ ψημένο και το προτιμούν έως και τελείως άψητο. Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι κάτι τέτοιο για τον οργανισμό μας; Αλλά μιας και μιλάμε για κρέας και βαθμούς ψησίματος, σε περίπτωση που σας παραψηθεί το κρέας σας δείτε εδώ το κόλπο για να το σώσετε.

Είναι ποτέ το άψητό ή το μέτρια ψημένο κρέας ασφαλές να καταναλωθεί; Εάν το βοδινό κρέας, χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί αλέθονται, τότε η απάντηση είναι όχι! Αυτό γιατί το κρέας σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να πιάσει θερμοκρασία 70 βαθμών προκειμένου το ψήσιμο να θεωρείται ασφαλές και ως εκ τούτου το κρέας γίνεται καλοψημένο.

Εάν το νωπό κρέας είναι μπριζόλα ή steak τότε ναι, μπορεί να καταναλωθεί ως medium ή medium well. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο κρέας μπορεί να καταναλωθεί αφού πιάσει θερμοκρασία 60 βαθμών και ψηθεί σε αυτή τη θερμοκρασία για τρία λεπτά! Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το ταρτάρ και το καρπάτσιο δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως ασφαλή τρόφιμα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται καλά πάντα, ενώ ευπαθείς ομάδες όπως οι εγκυμονούσες και άτομα με ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό καλό θα ήταν να αποφεύγουν να καταναλώνουν το κρέας ατελώς ψημένου.

Πώς βρίσκουμε τη σωστή θερμοκρασία;

Η θερμοκρασία του τροφίμου είναι η το πιο σημαντική παράμετρος. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο προκειμένου να μετρήσουμε την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από την οποία μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, όπως η Salmonella και η E. Coli. Βακτήρια όπως τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν καταστραφούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και θάνατο. Η αγορά ενός θερμομέτρου είναι ιδιαίτερα φθηνή και μπορεί να μας γλυτώσει από σοβαρούς μπελάδες.

Κρέας

Μπορούμε απλώς να εμπιστευθούμε τις αισθήσεις μας;

Η αίσθηση που μπορεί να σας δίνει το φαγητό δοκιμάζοντας το σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι λανθασμένη. Είναι γεγονός ότι οι αισθήσεις μας είναι, τις περισσότερες φορές, σωστές σε θέματα που αφορούν το μαγείρεμα οπότε δεν συστήνω σε καμία περίπτωση να μην τις λαμβάνουμε υπ'όψιν. Το χρώμα όμως και η υφή δεν είναι οι σωστοί δείκτες που θα μαρτυρήσουν εάν το κρέας είναι σωστά ψημένο. Οι μελέτες πλέον το αποδεικνύουν. Ειδικότερα, το σκούρο χρώμα και η σκληρότητα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προκειμένου να καθορίζεται εάν το κρέας είναι σωστά ψημένο. Από την άλλη πλευρά, ένα πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κρέας είναι λάθος ψημένο. Ένα θερμόμετρο είναι ο μοναδικός τρόπος να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πότε το κρέας είχε ψηθεί σωστά!

Η γεύση δεν είναι αρκετή για να ξέρουμε ότι ένα τρόφιμο είναι ασφαλές;

Δυστυχώς, ό,τι είναι γευστικό δεν είναι και απαραίτητα ασφαλές! Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο προκειμένου η κατάλληλη θερμοκρασία να σας διασφαλίσει και την ασφάλεια του τροφίμου.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share