Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κίνδυνος θάνατος: Οι 3+1 τροφές που σας απειλούν με κίρρωση του ήπατος

Βγάλτε τις από τη ζωή σας

12 Σεπτεμβρίου 2020 08:33
Κίνδυνος θάνατος: Οι 3+1 τροφές που σας απειλούν με κίρρωση του ήπατος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ορισμένες τροφές μπορεί να μας είναι πολύ ευχάριστες στη γεύση, αλλά είναι ικανές παράλληλα να μας προκαλέσουν προβλήματα υγείας, με την κίρρωση του ήπατος να είναι μία τέτοια περίπτωση.

Η κατανάλωση των προϊόντων αυτών βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό στην καθημερινότητά μας και, συγκεκριμένα, υπάρχουν 3+1 τροφές, που θα έπρεπε να αποφεύγουμε, έστω να περιορίσουμε, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο συκώτι μας, ενώ υπάρχουν κι αυτές που μπορεί να μας προκαλέσουν δηλητηρίαση.

1) Λιπαρές τροφές: Οι τηγανητές πατάτες και τα burgers είναι κακή επιλογή για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή η οποία με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ που είναι γνωστές ως κίρρωση.

2) Ζάχαρη: Η δουλειά του συκωτιού είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Αν το παρακάνετε, το συκώτι μετατρέπει τόσο πολύ λίπος, που καταλήγει εκεί που δεν ανήκει. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο λιπώδους ήπατος.

3) Αλάτι: Αρχική έρευνα υποδηλώνει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο του σχηματισμού ουλών του ήπατος. Για να μειώσετε το αλάτι, αρχικά μπορείτε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον ή τα νωπά κρέατα. Έπειτα μπορείτε να εξετάζετε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στη συσκευασία.

4) Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι σας. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ - τέσσερα ποτά σε ένα βράδυ για γυναίκες και πέντε για άνδρες - μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

5 τρόφιμα που δεν πρέπει να έχετε ποτέ στην κατάψυξή σας - Πετάξτε τα

Ανακαλύψαμε 5 τροφές που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ. Σίγουρα, κάποιες από αυτές θα τις έχετε στην κατάψυξή σας. Το Athensmagazine.gr θα σας τις παρουσιάσει παρακάτω.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα στα κατεψυγμένα τρόφιμα και οι νέες μέθοδοι στιγμιαίας κατάψυξης διατηρούν σχεδόν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά τους και τη φρεσκάδα τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που θα ήταν καλύτερα φρέσκα για πολλούς λόγους, παρά κατεψυγμένα.

Δείτε μερικά και ξανασκεφτείτε το πριν τα αγοράσετε:

Παναρισμένο ψάρι

Παρόλο που είναι πολύ καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν, το παναρισμένο τρόφιμο περιέχει πολλές τεχνητές ουσίες, τεχνητά χρώματα, γεύσεις και συντηρητικά καθώς και πολύ αλάτι, ζάχαρη και λάδι καρύδας. Τα οικονομικότερα προϊόντα είναι πιο πιθανόν να περιέχουν όλα αυτά τα ανεπιθύμητα συστατικά. Θα ήταν προτιμότερο να αγοράσετε κατεψυγμένη πρωτεΐνη και να την πανάρετε μόνοι σας στο σπίτι με μπαγιάτικο ψωμί ή έτοιμη τριμμένη φρυγανιά.

Ατομικές συσκευασίες παγωτού

Οι οικογενειακές συσκευασίες παγωτού μπορεί να σας οδηγούν κάποιες φορές στην… ακολασία αλλά είναι πολύ πιο οικονομικές. Παρόλο που ίσως είναι πρακτικές και πιο χαριτωμένες, οι ατομικές συσκευασίες είναι ακριβότερες.

Κατεψυγμένη πίτσα

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2011 από την ομάδα καταναλωτών της Βρετανίας ‘Which?’, οι κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν πολλά άχρηστα λιπαρά, υπερβολικό αλάτι και αμφίβολης προέλευσης υλικά σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε τη δική σας ζύμη για πίτσα και επιλέξτε απλά υλικά για γαρνιτούρα τα οποία δεν χρειάζεται να είναι ακριβά.

Κατεψυγμένο στήθος κοτόπουλου

Έρευνα από τον Guardian κατέληξε στο, ότι τα κατεψυγμένα στήθη κοτόπουλου φουσκώνονται με νερό και άλλα πρόσθετα τα οποία αποτελούν το ένα πέμπτο του βάρους τους. Παρόλο που δεν είναι παράνομο, θα πρέπει να αναφέρεται στη λίστα με τα συστατικά. Αναζητήστε στην ετικέτα αναφορές όπως 85% κοτόπουλο, νερό, αλάτι.

Γρανίτες

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο δροσιστικά εδέσματα, καλό θα ήταν όμως να τσεκάρετε τα συστατικά τους. Οι συσκευασμένες γρανίτες συνήθως περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα όπως φρουκτόζη και σιρόπι γλυκόζης, σταθεροποιητές και ίχνη αλλεργιογόνων. Γιατί να μην φτιάξετε τη δική σας γρανίτα από φρέσκα φρούτα ή χυμό;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share