Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Λευκό ψωμί ή ολικής αλέσεως; Αυτό το ψωμί μπορείς να τρως άφοβα όταν προσέχεις

Ποιο να προτιμήσεις

7 Σεπτεμβρίου 2020 10:03
Λευκό ψωμί ή ολικής αλέσεως; Αυτό το ψωμί μπορείς να τρως άφοβα όταν προσέχεις
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν αποκλείεται καμιά ομάδα τροφών, για αυτό το ψωμί δεν είναι απαγορευτικό σε μια διατροφή που στοχεύει στην απώλεια κιλών. Το ψωμί αποτελεί βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι πρέπει εξάλλου να αποτελούν το 50% περίπου των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Πόσο ψωμί όμως μπορούμε να φάμε και ποιο είδος ψωμιού;

Λευκό ψωμί Vs ολικής

Το λευκό ψωμί και το ψωμί ολικής άλεσης έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Σε μια δίαιτα, το ψωμί ολικής άλεσης είναι μάλλον προτιμότερο, όμως, αφού περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερα θρεπτικά συστατικά και χορταίνει περισσότερο.

ψωμί

Πόσο ψωμί πρέπει να τρώμε;

Η ιδανική μερίδα ψωμιού για τις περιόδους που κάνουμε δίαιτα είναι περίπου τα 30 γραμμάρια που ισοδυναμούν σε περίπου 80 θερμίδες.

Τι να προσέξετε στο ψωμί που θα επιλέξετε

Το ψωμί που θα επιλέξετε πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδες και να μην ξεπερνά τις 100 θερμίδες. Επιλέξτε ψωμί χωρίς ζάχαρη αλλά και κορεσμένα λίπη. Ωστόσο, αν επιμένετε και δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο κλασσικό λευκό ψωμί, δείτε εδώ ένα κόλπο για να τρώτε χωρίς να παχαίνετε.

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσετε το ψωμί

Θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερες μέρες και το βάζετε στο ψυγείο; Αν ναι, τότε κάνετε ένα μεγάλο λάθος και πρέπει να σταματήσετε άμεσα. Αν πάλι δεν το αποθηκεύσατε και μπαγιάτεψε, δείτε εδώ πώς θα το κάνετε και πάλι πεντανόστιμο.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, το ψωμί αλλοιώνεται μόλις μπαίνει στην συντήρηση, λόγω των συστατικών του. Αντίθετα, διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση αν μπει στην κατάψυξη.

Δείτε στο βίντεο τι προτείνουν οι ειδικοί:

Γιατί βάζουν το ψωμί σε χαρτοσακούλα; Δεν πάει το μυαλό σας

Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι το ψωμί στο φούρνο σας το δίνουν σε χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική αλλά έχετε διερωτηθεί ποτέ γιατί; Είναι οικολογικοί οι λόγοι ή όχι μόνο;

Οι… συνομωσιοσιολόγοι λένε πως είναι απλά κόλπο των αρτοποιών προκειμένου το ψωμί να μπαγιατεύει γρηγορότερα και να επισκέπτεστε το φούρνο πολύ πιο γρήγορα από ότι αν το είχατε κλείσει σε μια πλαστική σακούλα. Αυτή η θεωρία έχει ελάχιστη σχέση με τον πραγματικό λόγο για τη χάρτινη σακούλα στα αρτοσκευάσματα. Πάντως εμείς σας έχουμε το κόλπο για να μην μπαγιατεύει το ψωμί, και θα τον δείτε εδώ.

Το μυστικό είναι η τραγανότητα.

Ο λόγος που το ψωμί για σάντουιτς είναι σφραγισμένο σε πλαστική σακούλα είναι για να «κλειδώσει» μέσα την υγρασία, να το διατηρήσει μαλακό εμποδίζοντας το να ξεραθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ιδανικό για μια μπαγκέτα, αν την θέλετε τραγανή. Αν την κλείσετε σε μια σακούλα θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό, αλλά θα χάσει την τραγανότητα της. Είναι ένα… δούναι και λαβείν.

Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως. Το ψωμί χωρίς πρόσθετο λίπος ή ζάχαρη, διατηρεί τα ωφέλιμα συστατικά του για λίγες μόνο ημέρες μετά το ψήσιμο. Έτσι εάν δεν σκοπεύετε να φάτε το ψωμί μέσα σε 48 ώρες από την αγορά του, περιμένετε να συμβεί ένα από αυτά τα πράγματα: Ή θα γίνει μαλακό μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα η θα ξεραθεί αν είναι εκτεθειμένο. Εάν δεν έχετε σκοπό να φάτε ολόκληρη τη φρατζόλα σε ένα γεύμα, κόψτε την σε κομμάτια και βάλτε τη μέσα στη χαρτοσακούλα, καθώς θα συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ψωμιά

Εάν θέλετε να διατηρήσετε οποιοδήποτε τύπο ψωμιού φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε τον καταψύκτη. Αν δεν έχετε υπομονή να το ξεπαγώνετε αρκεί και το ψυγείο. Η… παράπλευρη απώλεια είναι η επανακρυστάλλωση του αμύλου στο ψωμί. Ωστόσο μπορείτε να αντιστρέψετε αυτό το φαινόμενο ψήνοντας το στην τοστιέρα ή ζεσταίνοντας το στον φούρνο μικροκυμάτων.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share