Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Προσοχή: Αν το ελαιόλαδο σας μυρίζει έτσι τότε κινδυνεύετε από...

Δώστε βάση!

3 Σεπτεμβρίου 2020 10:08
Προσοχή: Αν το ελαιόλαδο σας μυρίζει έτσι τότε κινδυνεύετε από...

Η μυρωδιά του λαδιού είναι σημαντική για να καταλάβετε την ποιότητα του. Αν μυρίζει περίεργα καλύτερα να το πετάξετε ή να μην το αγοράσετε εξαρχής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε σχετικά με το ελαιόλαδο, δείτε εδώ ποιο είναι το κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα.

Αν το λάδι είναι φρέσκο, θα σας πλημμυρίσει με ζωντανά αρώματα ελιάς και φύσεως, σαν να βγήκε εκείνη τη στιγμή από το λιοτρίβι. Όσοι έχετε αυξημένη την αίσθηση της οσμής μπορεί τα αρώματα να σας θυμίσουν και φρούτα.

Αντιθέτως: Αν σας έρχονται οσμές ενοχλητικές, που σας θυμίζουν μούχλα, χαλασμένο τυρί, πολυκαιρισμένο ή καμένο λάδι ή χωματίλα τότε αρχίστε να είσαστε επιφυλακτικοί με το «λάδι» που πρόκειται να αγοράσετε διότι δεν είναι ούτε εξαιρετικά παρθένο ούτε φρέσκο.

Για να σας βοηθήσουμε, θυμηθείτε πώς μυρίζει το λάδι από το καντηλάκι όταν τελειώνει ή πώς μυρίζει το λάδι που έχετε ξεχάσει για περισσότερο από ένα χρόνο σε κάποιο τενεκέ ή φιάλη. Οι δυσάρεστες οσμές αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα του λαδιού και τα προϊόντα με τέτοιες οσμές πρέπει να αποφεύγονται.

Επισήμανση: Πρακτικά, αν οι οσμές είναι δυσάρεστες, η μύτη σας θα «μπουκώσει», θα αρχίσετε να δυσκολεύεστε στην δεύτερη εισπνοή και θα σας «ζητάει» να απομακρυνθείτε από το λάδι.

Το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι με το λάδι σε φόρμες για κέικ και ταψιά

Όλες οι συνταγές για κέικ και πίτες συνιστούν πριν ρίξετε το μείγμα στη φόρμα ή το ταψί να βάλετε λάδι και αλεύρι ούτως ώστε το γλύκισμα ή η πίτα σας να μην κολλήσει στα τοιχώματα της και να ξεφορμάρεται πιο εύκολα. Γιατί όμως είναι λάθος η χρήση ελαιολάδου σε αυτή την περίπτωση και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί βούτυρο; Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που "κακομεταχειριζόμαστε" το ελαιόλαδο, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το αποθηκεύετε σε πλαστικά μπουκάλια.

Ακόμη κι αν έχετε αντικαταστήσει το βούτυρο στο κέικ σας με ελαιόλαδο για να το κάνετε πιο ελαφρύ είναι προτιμότερο για το "βουτύρωμα" του να παραμείνετε πιστοί στην ορολογία και να χρησιμοποιήσετε βούτυρο. Ο λόγος;

Το ελαιόλαδο συνήθως γευστικά είναι πιο βαρύ και προσθέτει μια λιπαρότητα στα γλυκά μας. Ένας ακόμη λόγος είναι πως σε συνδυασμό με το αλεύρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί μια "πάστα" η οποία θα μείνει πάνω στο κέικ και θα δημιουργήσει μια κρούστα με όχι και τόσο ευχάριστη γεύση.

Διατηρήστε λοιπόν το παραδοσιακό βουτύρωμα κι ας πάρετε λίγες θερμίδες παραπάνω, τουλάχιστον θα έχετε ένα γευστικότατο κέικ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share