Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Έτσι προκαλούν δηλητηρίαση οι πατάτες

Δώστε βάση!

2 Σεπτεμβρίου 2020 16:48
Προσοχή! Έτσι προκαλούν δηλητηρίαση οι πατάτες

Οι πατάτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής και ευρωπαϊκής διατροφής και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

Υπάρχει ωστόσο μία συνθήκη που μπορεί να μετατρέψει τις πατάτες από αγαπημένη λιχουδιά σε δηλητήριο για τον οργανισμό. Κι αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που εγκυμονεί μια και μόνο πατάτα, δείτε εδώ το λάθος που κάνουμε όλοι μας με το ελαιόλαδο και τις τηγανητές πατάτες.

Όταν οι πατάτες έχουν πρασινίσει και έχουν βάλει φύτρες λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την λέκτορα στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.

Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Μάλιστα, η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας την περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Αν και το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης (η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Μπορείτε, φυσικά, να καθαρίσετε τις πατάτες και να πετάξετε τα μέρη αυτά, αλλά και πάλι θα έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση.

Συμβουλεύει αντί να τις καταναλώσετε, να τις φυτέψετε σε μια γλάστρα και να απολαύσετε τις νέες πατάτες που θα σας δώσουν.

Έβαλε ανάμεσα στις πατάτες ένα μήλο - Μόλις δείτε το λόγο θα τρέξετε να το κάνετε

Οι πατάτες είναι πραγματικό πασπαρτού για το καθημερινό τραπέζι, καθώς αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη για κάθε είδους γεύμα, μεσημεριανού ή βραδινού.

Μάλιστα, τείνουν να διατηρούνται πιο πολύ από τα υπόλοιπα λαχανικά, αρκεί όμως να τις αποθηκεύουμε με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην εμφανίσουν ρίζες ή μούχλα μιας και έχουν αποδειχθεί άκρως επικίνδυνα, δείτε εδώ ακόμη ένα σημάδι που καθιστά τις πατάτες επικίνδυνες.

Tip: Πριν τις αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι είναι σφιχτές στην αφή, δεν έχουν φθορές από χτυπήματα ή τον καιρό και δεν έχουν εμφανίσει ήδη ρίζες.

Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πατάτες, για να διατηρούνται φρέσκιες για περισσότερο καιρό με τη βοήθεια ενός μήλου.

Όταν αποθηκεύσετε τις πατάτες σας βάλτε ανάμεσα τους ένα μήλο. Τα μήλα παράγουν αιθυλένιο που βοηθά τις πατάτες να διατηρηθούν πιο φρέσκες και πιο σφιχτές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share