Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το ολέθριο λάθος όλων μας με το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες

Προσοχή!

28 Αυγούστου 2020 16:18
Το ολέθριο λάθος όλων μας με το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες

Όλοι ξέρουν πως τα τηγανητά δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας. Δεν γίνεται όμως να αντισταθούμε γιατί είναι τόσα τα φαγητά που γίνονται στο τηγάνι ή τη φριτέζα και είναι πεντανόστιμα. Όσοι χρησιμοποιούν φριτέζα συνήθως χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο. Υπάρχει ένας μύθος πως το λάδι από τις τηγανητές πατάτες μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στο σκεύος το οποίο τηγανίστηκαν και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Κι όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος! Ένα ακόμη λάθος σχετικά με το ελαιόλαδο κάνουμε κατά την αποθήκευσή του, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το βάζετε σε πλαστικά μπουκάλια.

Για ποιο λόγο όμως πρέπει να πετιέται το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Το λάδι που παραμένει σε ένα σκεύος για καιρό οξειδώνεται με αποτέλεσμα να δίνει στις πατάτες μας μια περίεργη και πικρή γεύση.

Εκτός όμως από αυτό, το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν τηγανιστεί οι πατάτες έχει απορροφήσει αρκετό από το άμυλο τους με αποτέλεσμα αν τηγανίσετε οτιδήποτε άλλο να αυξήσετε τις θερμίδες του τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Συνεπώς την επόμενη φορά που θα τηγανίσετε πατάτες ή πετάξτε το λάδι σας αμέσως ή κρατήστε το σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιήστε το αποκλειστικά για πατάτες. Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που τηγανίσατε, τσεκάρετε το χρώμα του λαδιού και ανάλογα πράξτε.

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να πετάξεις το λάδι μετά το τηγάνισμα

Μία κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ρίχνουμε το λάδι που έχουμε χρησιμοποιήσει, είτε στο τηγάνισμα, είτε σε άλλη χρήση, μέσα στον νεροχύτη, θέλοντας να το… ξεφορτωθούμε για να πλύνουμε τα πιάτα. Επίσης, πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το ποιο είναι το κατάλληλο λάδι, με το οποίο πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες, με αρκετούς ειδικούς επί του θέματος να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά με την απάντηση που θα σας δώσουμε, πρέπει να ξεχάσετε όσα ξέρατε.

Η αλήθεια είναι πως το λάδι είναι απαραίτητο συστατικό όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας, μια και το βάζουμε στα περισσότερα πιάτα.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάμε, μετά την χρήση στον νεροχύτη. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθεια και να σταματήσουμε αμέσως να ρίχνουμε το λάδι με το οποίο έχουμε μαγειρέψει μέσα στον νεροχύτη.

Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια. Έτσι, μετά την χρησιμοποίηση του λαδιού το πιο σωστό είναι να βάζετε το λάδι σ’ ένα μπουκαλάκι και να το πετάτε στα σκουπίδια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share