Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάτε τα αυγά σας

Πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα

13 Αυγούστου 2020 10:11
Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάτε τα αυγά σας

Είναι ευρέως γνωστό πως το αυγά είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Ουσιαστικά, είναι μια τροφή με λίγες σε θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά. Ποιος είναι όμως ο καταλληλότερος τρόπος για να τα μαγειρέψουμε και να "απορροφήσουμε" όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και ενέργεια;

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 72 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Επιλέγοντας λοιπόν την κατανάλωση ενός αυγού κάθε πρωί, δεν ενισχύουμε μόνο τον οργανισμό μας με πολύτιμες ενώσεις που τον βοηθούν να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας, αλλά βοηθούμε και στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και πεπτικού συστήματος και φυσικά στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και κατά το σερβίρισμα αλλά και τον τρόπο κατανάλωσης εκτός από τον τρόπο μαγειρέματος, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε αλάτι στα αυγά σας.

Άλλοι προτιμούν να τα μαγειρεύουν με λάδι, άλλοι με βούτυρο. Αλλά το μόνο πράγμα που μπορεί να σου εγγυηθεί γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι το λάδι καρύδας!

Μάλιστα, μπορεί να τα κάνει πιο γευστικά χωρίς να προσθέσει λίπος ή θερμίδες! Το λάδι καρύδας περιέχει καλά λίπη που ενισχύουν το μεταβολισμό σου έως και 5%. Με το να συμπεριλάβεις το λάδι καρύδας στην διατροφή σου μπορείς να επιταχύνεις την καύση λίπους αλλά και να μειώσεις το αίσθημα της πείνας.

Και από όλες τις επιλογές που έχεις για τα αυγά, προτίμησε να φτιάξεις μια ομελέτα, αυτό συνιστούν οι ειδικοί! Η ομελέτα είναι το ιδανικό πρωινό όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, καθώς περιέχει καλές ίνες και άμυλο που επιβραδύνουν την πέψη, ενώ προκαλούν την απελευθέρωση ορισμένων πεπτικών χυμών και οξέων που καταστέλλουν την όρεξή σου. Επίσης, διεγείρει αποτελεσματικά την καύση θερμίδων και ενισχύει εύκολα το μεταβολισμό σου.

Το μυστικό για να καταψύξετε τα αυγά σας που θα σας λύσει τα χέρια

Πιθανόν να σας έχει συμβεί να έχετε αγοράσει περισσότερα αυγά απ’ όσα σκοπεύατε να καταναλώσετε και ο φόβος της χοληστερίνης να μην σας επιτρέπει να τα καταναλώνετε δυο-δυο για να προλάβετε την ημερομηνία λήξης τους. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μπορούμε να τα καταψύξουμε αντί να τα αφήσουμε να καταλήξουν στα σκουπίδια;

Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά ναι είναι ότι ναι, μπορούμε να καταψύξουμε τα αυγά. Τα κακά νέα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ωστόσο, εκτός από την αποθήκευση, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στα αυγά και κατά το μαγείρεμα, δείτε εδώ τους σωστούς χρόνους μαγειρέματος για κάθε αυγό.

Καταρχάς, ο αμερικάνικος κρατικός οργανισμός USDA αναφέρει ότι τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να καταψύχονται. Ο λόγος είναι ότι όταν το υγρό παγώνει, διαστέλλεται, κάτι που συμβαίνει και στα ωμά αυγά. Αυτό σημαίνει ότι ένα αυγό που θα καταψυχθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει το τσόφλι, δημιουργώντας αφενός ακαταστασία και αφετέρου αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας βακτηρίων στο αυγό.

Υπάρχει, όμως, ένας άλλος τρόπος να καταψύξετε τα αυγά σας, χωρίς τις παραπάνω δυσκολίες, κι αυτός είναι να τα απελευθερώσετε από το τσόφλι τους. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να καταψύξετε το ασπράδι τους, χωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι προσεκτικά, βάλτε το σε ένα ασφαλές δοχείο για κατάψυξη και σφραγίστε το, σημειώνοντας τον αριθμό των ασπραδιών και την ημερομηνία κατάψυξης.

Αν θέλετε να καταψύξετε τους κρόκους ξεχωριστά, θα χρειαστεί να κάνετε ένα παραπάνω βήμα. Ο λόγος είναι ότι ο κρόκος παίρνει μια υφή ζελατίνης μετά την κατάψυξη και πιθανόν να μην μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή αργότερα.

Για κάθε ¼ του φλιτζανιού κρόκο (περίπου 4 κρόκοι συνολικά), χτυπήστε τα μαζί με 1/8 κ.γ. αλάτι ή 1-1/2 κ.γ. ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού. Έπειτα βάλτε το σε δοχεία κι έπειτα στην κατάψυξη, σημειώνοντας πάλι την ημερομηνία, τον αριθμό των κρόκων, όπως και με τι τα αναμείξατε (ζάχαρη ή αλάτι).
Αν θέλετε να καταψύξετε ολόκληρο αυγό για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, μπορείτε να το χτυπήσετε μέχρι να ανακατευτεί κρόκος και ασπράδι και να το βάλετε σε δοχείο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε κατεψυγμένα αυγά στο σπίτι μέχρι και ένα χρόνο. Όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε ή να τα προσθέσετε σε μια συνταγή, βάλτε τα στην ψύξη για ένα βράδυ και καταναλώστε τα άμεσα, μετά το ξεπάγωμά τους. Τα ασπράδια φαίνεται πως αντιδρούν καλύτερα αν τα αφήσετε στον πάγκο για 30 λεπτά πριν τα αξιοποιήσετε.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share