Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Βουτάτε το ψωμί μέσα στη σαλάτα σας; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

9 Αυγούστου 2020 16:52
Βουτάτε το ψωμί μέσα στη σαλάτα σας; Μην το ξανακάνετε ποτέ!
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Μια συνήθεια που όλοι μας έχουμε, είναι να βουτάμε το ψωμί μέσα στο λάδι της σαλάτας. Δεν είχαμε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να αποτελεί έναν κρυφό κίνδυνο για την υγεία.

Η τακτική αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι κίνδυνοι εγείρονται όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι (ή στο ντιπ ή σε οποιαδήποτε σάλτσα), παρότι δεν τρώει μόνος του αλλά παρακάθεται σε γεύμα με συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή/και αγνώστους όπως συμβαίνει λ.χ. σε ένα πάρτι.

Ακόμα κίνδυνος μπορεί να είναι και η λάθος αποθήκευση του ψωμιού, δείτε εδώ το λάθος που κάνουμε όλοι. Το βούτηγμα όμως έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι και στη συνέχεια να βρίσκουν τον δρόμο προς το στόμα των συνδαιτυμόνων του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιατρικό μπλογκ του Χάρβαρντ, ο δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, αναφέρει μία παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν αναλυθεί τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε ντιπ.

Η μόλυνση του ντιπ αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τις επαναλήψεις, με τρεις έως έξι εμβαπτίσεις της μασημένης μπουκιάς να οδηγούν στη μεταφορά σχεδόν 10.000 βακτηρίων στη σάλτσα.

ψωμί σαλάτα

Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κλίμσον της Νότιας Καρολίνας που πραγματοποίησαν τη μελέτη υπολόγισαν ότι σε ένα αληθινό πάρτι, κάθε επανάληψη θα οδηγούσε στη μεταφορά 50-100 βακτηρίων από άτομο σε άτομο ανά μπουκιά.

Μάλιστα η μεταφορά των μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντιπ τυριού ή σοκολάτας, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς και σταλάζουν περισσότερο από την μπουκιά του ψωμιού ή από το κράκερ πίσω στο μπολ, μεταφέροντας μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν απομείνει από το πρώτο δάγκωμα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα άτομα που μοιράζονται τα ντιπ μπορεί άθελά τους να μεταδίδουν παθογόνους παράγοντες στους συνδαιτυμόνες τους» έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων» (JFS).

Οι επιστήμονες λένε ότι το ανθρώπινο στόμα φιλοξενεί έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές λοιμώξεις.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Όταν θέλετε να κάνετε διπλή… βουτιά, γυρίστε τη μπουκιά σας από την πλευρά που δεν έχετε δαγκώσει, συνιστά ο δρ Σμέρλινγκ

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share