Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σας έχει περισσέψει αντηλιακό από πέρυσι; Χρησιμοποιείστε το μόνο αν...

Προσοχή!

5 Αυγούστου 2020 15:41
Σας έχει περισσέψει αντηλιακό από πέρυσι; Χρησιμοποιείστε το μόνο αν...

Αγοράσατε πέρυσι προς το τέλος του καλοκαιριού καινούργιο αντηλιακό, αλλά δεν προλάβατε να το χρησιμοποιήσετε όλο. Και φέτος το βρήκατε και αναρωτιέστε αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Γι' αυτό το Athensmagazine.gr είναι εδώ για να σου λύσει και αυτή την απορία σου. Πριν από αυτό όμως, ρίξε μια ματιά στα λάθη που σίγουρα κι εσύ κάνεις με το αντηλιακό σου.

Η αλήθεια είναι πως σε ένα παλιό αντηλιακό μπορεί να έχει αλλοιωθεί η σύστασή του και να μην παρέχει απόλυτη προστασία, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Επίσης, η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και η επαφή του με την άμμο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αντηλιακό δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε πέρα από την αναγραφόμενη ημερομηνία στην ετικέτα του προϊόντος. Τα αντηλιακά προϊόντα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η δράση τους να διαρκεί τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό που είχατε αγοράσει πέρυσι, αρκεί όμως αυτό να μην είχε εκτεθεί στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι έχει διαφορετική υφή, περίεργη μυρωδιά ή χρώμα, θα πρέπει να το πετάξετε.

Αν τώρα αγοράσετε, φέτος, καινούργιο αντηλιακό και δεν το χρησιμοποιήσετε όλο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε του χρόνου. Αρκεί, όμως, να το αποθηκεύσετε σωστά. Θα πρέπει, λοιπόν, να το αποθηκεύσετε με το καπάκι σφιχτά κλειστό, σε θερμοκρασία δωματίου και σε σημείο χωρίς υγρασία.

5+1 επικίνδυνα συστατικά των αντηλιακών που πρέπει να προσέξετε

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ήρθε η ώρα να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα αντηλιακά! Το να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα μέλη της οικογένειάς μας από τα ηλιακά εγκαύματα και τις ακτίνες UV είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Δυστυχώς, όμως, πολλά αντηλιακά περιέχουν τοξικά συστατικά -δείτε εδώ τι έκαναν σε ένα μωρό- τα οποία μπορούν να έχουν επικίνδυνες συνέπειες για το δέρμα και το σώμα μας. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να κρατήσετε εσάς και την οικογένειά σας ασφαλή.

Οξυβενζόνη (Oxybenzone)

Η Οξυβενζόνη (Oxybenzone) είναι μια χημική ουσία που βοηθά άλλες χημικές ουσίες να διαπεράσουν το δέρμα. Προκαλεί μια χημική αντίδραση όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV, και μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση, όπως είναι το έκζεμα - στο δέρμα σας. Η έρευνα δείχνει επίσης, ότι η οξυβενζόνη προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα σας.

Οctinoxate

Το Octinoxate είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά που βρίσκονται στο δείκτη αντηλιακής προστασίας των αντηλιακών. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο ο οποίος προκαλεί γήρανση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν, ότι μπορεί να προκαλέσει στην πραγματικότητα αυτό, την πρόωρη γήρανση. Η Octinoxate παράγει ουσίες που βλάπτουν το δέρμα και τα κύτταρα. Προκαλεί επίσης ενδοκρινικές διαταραχές.

Παλμιτική ρετινόλη (βιταμίνη Α)

Η Παλμιτική ρετινόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων του αντηλιακού κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Δυστυχώς, οι ενώσεις της ρετινόλης σπάνε όταν εκτίθονται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτή η αντίδραση μπορεί να παράγει ουσίες που βλάπτουν το DNA. Μελέτες έχουν δείξει ότι το παλμιτικό ρετινύλιο μπορεί ακόμη και να επιταχύνει την ανάπτυξη των κακοηθών κυττάρων και όγκων του δέρματος όταν εφαρμόζεται στο δέρμα.

Ομοσαλάτη (Homosalate)

Η Ομοσαλάτη βοηθά το αντηλιακό να διεισδύσει καλύτερα στο δέρμα. Μόλις το δέρμα την απορροφά, η ομοσαλάτη συσσωρεύεται γρήγορα στο σώμα. Συσσωρεύεται με ταχύ ρυθμό και το σώμα δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί από αυτή. Η συσσώρευση της ομοσαλάτης γίνεται τοξική και διαταράσσει τις ορμόνες στο σώμα.

Οκτοκρυλένιο ( Octocrylene )

Το Οκτοκρυλένιο απορροφά τις ακτίνες UV και παράγει ρίζες οξυγόνου που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Όταν το οκτοκρυλένιο απορροφάται από το δέρμα, μπορεί να συσσωρεύεται στο σώμα σε υψηλές ποσότητες. Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις των κυττάρων, και είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Parabens

Τα Parabens μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ορμονικές διαταραχές , αναπτυξιακή τοξικότητα και αναπαραγωγική τοξικότητα. Χρησιμοποιούνται συχνά στα αντηλιακά, τα αποσμητικά και σε άλλα καλλυντικά.

Φυσικές εναλλακτικές αντηλιακών

Είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε, ότι είστε προστατευμένοι από συστατικά που δεν είναι επιβλαβή για εσάς. Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε ένα φυσικό, οργανικό αντηλιακό αυτό το καλοκαίρι!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share