Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Κόψατε ένα κομμάτι κρέας και το κέντρο του ήταν πιο σκούρο; Αυτό σημαίνει ότι...

Προσοχή!

29 Ιουλίου 2020 13:40
Κόψατε ένα κομμάτι κρέας και το κέντρο του ήταν πιο σκούρο; Αυτό σημαίνει ότι...
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Το κρέας και δη το κόκκινο είναι ένα υλικό που λατρεύεται και δοξάζεται από τους περισσότερους σεφ μιας και με το σωστό μαγείρεμα μπορεί να γίνει ένα γεύμα από... χρυσάφι. Όσο και να τιμάται όμως από τη μεσογειακή κουζίνα θα πρέπει να δείχνουμε μια εγκράτεια και να το καταναλώνουμε με μέτρο, δείτε εδώ πόση είναι η επιτρεπτή εβδομαδιαία κατανάλωση.

Σε όλα τα τρόφιμα υπάρχουν κάποια "καμπανάκια" για να αντιλαμβανόμαστε εάν είναι φρέσκα, πολυκαιρισμένα ή αν απλά έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το κρέας. Αν το εσωτερικό από ένα κομμάτι κρέας είναι σκούρο τότε αυτό σημαίνει πως η ζωή του παρατάθηκε με συντηρητικά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθείτε το κρεοπωλείο της γειτονίας σας κοιτάξτε πιο προσεκτικά το κρέας σας πριν το αγοράσετε.

κρέας

Να τι είναι το κόκκινο υγρό στο νωπό κρέας πάντως όχι αίμα - Δεν φαντάζεστε...

Το έχετε δει και εσείς εκείνο το κόκκινο υγρό που έχει το κρέας όταν το βγάζετε από το χαρτί του κρεοπώλη. Πολλοί θα πιστεύετε ότι είναι αίμα, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος.

Μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος παραμένει εντός του μυϊκού ιστού, στο κρέας που αγοράζουμε από το κατάστημα.

Το κόκκινο υγρό είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη, που λειτουργία της είναι να αποθηκεύει οξυγόνο στα μυικά κύτταρα. Αυτή είναι και η πρωτεΐνη που δίνει το κόκκινο χρώμα στο κρέας και αλλάζει χρώμα όταν αυτό ψήνεται και γίνεται καφέ.

H μυοσφαιρίνη είναι μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Στο μόριο της περιέχει σίδηρο και την προσθετική ομάδα της αίμης παρόμοια με αυτή της αιμοσφαιρίνης. Αποστολή της είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

κόκκινο υγρό στο νωπό κρέας

Κάπως έτσι τα περισσότερα ζώα με υψηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης θεωρούνται ως «κόκκινο κρέας», ενώ τα ζώα με χαμηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης, όπως τα πουλερικά, ή χωρίς μυοσφαιρίνη, όπως τα θαλασσινά, θεωρούνται ως λευκό κρέας. Αν θέλετε λοιπόν μετά από όλα αυτά να μαγειρέψετε, δείτε εδώ ένα κόλπο για να κάνετε το κρέας να λιώνει στο στόμα.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share