Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο απίστευτος λόγος που ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε φέτα

Μήπως ανήκετε σε αυτούς;

25 Ιουλίου 2020 14:12
Ο απίστευτος λόγος που ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε φέτα

Έρχεται η ώρα του φαγητού και ένα πιάτο με φέτα πλησιάζει «απειλητικά» το οικογενειακό τραπέζι; Νιώθεις ο μόνος που αισθάνεται απέχθεια για το τυρί; Να ξέρεις ότι δεν είσαι! Οι άνθρωποι που απεχθάνονται το τυρί είναι πολλοί και φυσικά, υπάρχει επιστημονική εξήγηση και γι’ αυτό! Αν πάλι δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων και αγαπάτε τη φέτα, δείτε εδώ το απόλυτο κόλπο για να τη διατηρήσετε φρέσκια.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νευρολογικής Έρευνας στη Λιόν και στο Εργαστήριο Επιστήμης Νευρολογίας στο Παρίσι, αποδείχθηκε ότι για όλα ευθύνονται τα… γονίδια!

Η έρευνα διεξήχθη σε μία χώρα που, ως γνωστόν, αγαπά τα τυριά… Τη Γαλλία. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι το τυρί είναι το τρόφιμο που οι άνθρωποι είτε λατρεύουν είτε μισούν να καταναλώνουν. Για την ακρίβεια είναι στην κορυφή της λίστας με τα πιο μισητά φαγητά. Ακολουθούν τα ψάρια και τα αλλαντικά.

Μια πλειοψηφία των ατόμων που αποστρέφονται το τυρί παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, πολύ συχνό είναι να υπάρχουν περισσότερα του ενός μέλη σε μια οικογένεια που δεν αντέχουν ούτε στην όψη του τυριού. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ίσως πρόκειται για γονίδιο, το οποίο μάλιστα ευθύνεται και για τη δυσανεξία που παρουσιάζουν στη λακτόζη.

Η έρευνα διεξήχθη σε δύο ομάδες ανθρώπων: στη μία ομάδα αρέσει να τρώει τυρί, ενώ στην άλλη όχι. Και στις δύο ομάδες έδειξαν φωτογραφίες από τυριά και τους εξέθεσαν σε μυρωδιά τυριού. Παράλληλα, έκαναν το ίδιο και με άλλες τροφές.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το σημείο του εγκεφάλου που συνήθως ενεργοποιείται όταν πεινάμε ήταν ανενεργό στα άτομα που αποστρέφονται το τυρί, ενώ ενεργοποιείτο για τα άλλα τρόφιμα. Μια εξίσου έντονη ενεργοποίηση παρατηρήθηκε όμως και για τις τροφές που αποστρέφονται, ωστόσο με αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό της αποστροφής ή αηδίας. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος περιέχει δύο διαφορετικές μορφές νευρώνων, όπου ο ένας έχει να κάνει με την επιθυμία για ένα φαγητό και ο άλλος με την αποστροφή προς αυτό.

Άρα, διαπιστώνεται ότι για οτιδήποτε νιώθουμε, δηλαδή είτε αποστροφή είτε λαχτάρα για ένα φαγητό, ευθύνεται η οργανική αντίδραση στα ερεθίσματα που δεχόμαστε.

Τι χάνει όποιος δεν απολαμβάνει το τυρί;

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που δεν τρώνε τυρί, οφείλουμε να παραδεχτούμε όλοι, ότι έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Β6, Β12 και D. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή. Υπάρχει, ωστόσο, και μειονέκτημα στην κατανάλωση τυριού. Αυτό είναι ότι έχει αρκετό αλάτι και θερμίδες. Γι’ αυτό είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που επιδεινώνεται με το αλάτι.

Συμβουλή:
Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να φας τυρί θα πρέπει να αναζητήσεις άλλες πηγές των ίδιων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ώστε να εξασφαλίσεις στον οργανισμό σου αυτά που χρειάζεται για να μην παρουσιάσεις προβλήματα υγείας.

Εναλλακτικά, λοιπόν, αν δεν τρως φέτα ή άλλα τυριά μπορείς να φας δημητριακά, ρεβίθια, αποξηραμένα σύκα, μπρόκολο, χυμό πορτοκάλι, σολομό, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, λάχανο, δαμάσκηνα, φασόλια, ελαιόλαδο ή λιναρόσπορο.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share