Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλο ψέμα με την μαγειρική σόδα: Μην το κάνετε - Δεν κάνει καλό σ' αυτό

Τεράστια προσοχή!

10 Ιουλίου 2020 12:12
Μεγάλο ψέμα με την μαγειρική σόδα: Μην το κάνετε - Δεν κάνει καλό σ' αυτό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος είναι μύκητας – και η θεραπεία είναι το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα)!

Αυτή η “θεωρία” προέρχεται από την όχι-και-τόσο-παρατηρητική παρατήρηση ότι «ο καρκίνος είναι πάντα λευκός».

Ένα προφανές πρόβλημα με αυτή την ιδέα – πέραν του γεγονότος ότι τα καρκινικά κύτταρα σαφέστατα δεν έχουν μυκητοειδή προέλευση – είναι ότι ο καρκίνος δεν είναι πάντα λευκός. Ορισμένοι όγκοι είναι. Άλλοι όχι. Ρωτήστε οποιονδήποτε παθολόγο ή χειρούργο, ή ρίξτε ματιά στην αναζήτηση εικόνων του Google (ίσως όχι μετά το φαγητό…).

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας λένε ότι ο καρκίνος προκαλείται από μόλυνση από το μύκητα candida, και ότι οι όγκοι είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια του σώματος να προστατευτεί από αυτή τη μόλυνση.

Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτό αληθεύει.

Επιπρόσθετα, πολλοί απόλυτα υγιείς άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον candida – είναι μέρος της καθ’ όλα φυσιολογικής ποικιλίας μικροβίων που ζουν μέσα (και πάνω) σε όλους μας.

Συνήθως, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κρατάει τον candida υπό έλεγχο, αλλά οι μολύνσεις μπορούν να έχουν σοβαρότερες συνέπειες σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που είναι θετικοί στον ιό HIV.

H«απλή λύση» -λέει ο μύθος- είναι να γίνουν ενέσεις μαγειρικής σόδας (διττανθρακικό νάτριο) στους όγκους. Αυτή η αγωγή δεν χρησιμοποιείται ούτε καν για αποδεδειγμένες μολύνσεις από μύκητες, πόσο μάλλον για τον καρκίνο. Αντιθέτως, υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι υψηλές δόσεις διττανθρακικού νατρίου μπορούν να έχουν σοβαρές – ακόμη και θανατηφόρες- συνέπειες.

Επίσης μην την αναμειγνύετε ποτέ με ξύδι. Δείτε γιατί...

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να επηρεάσει καρκίνους που έχουν μεταμοσχευτεί σε ποντίκια ή κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, εξουδετερώνοντας την οξύτητα στο άμεσο μικροπεριβάλλον ενός όγκου. Και ερευνητές στις ΗΠΑ διεξάγουν μία μικρή κλινική δοκιμή ερευνώντας το αν κάψουλες διττανθρακικού νατρίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου που προκαλεί ο καρκίνος και στην εύρεση της μέγιστης ανεκτής δόσης – όχι όμως την όποια επίδραση του διττανθρακικού νατρίου στους όγκους.

Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές του διττανθρακικού νατρίου ως αγωγή για τον καρκίνο.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι δυνατόν να χορηγηθούν δόσεις διττανθρακικού νατρίου που θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε αξιόλογη επίδραση στον καρκίνο στους ανθρώπους, αν και αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Επειδή το σώμα αντιστέκεται σθεναρά σε προσπάθειες αλλαγής του pH, συνήθως αποβάλλοντας το διττανθρακικό μέσω των νεφρών, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μία σοβαρή κατάσταση γνωστή ως αλκάλωση από δόσεις αρκετά μεγάλες για να επηρεάσουν το pH γύρω από έναν όγκο.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση, μία δόση περίπου 12 γραμμαρίων μαγειρικής σόδας τη μέρα (για έναν ενήλικα βάρους 65 κιλών) θα αρκούσε για να αντιμετωπίσει μόνο το οξύ που παράγει ένας όγκος μεγέθους περίπου ενός κυβικού χιλιοστού. Αλλά δόσεις μεγαλύτερες των 30 γραμμαρίων τη μέρα πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας – τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share