Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

10 τροφές "φάρμακα" που προστατεύουν τον οργανισμό σου από τον κορωνοϊό - Δεν θα κολλήσεις ποτέ

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

10 Ιουλίου 2020 07:22
10 τροφές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι σωστές διατροφικές επιλογές θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα δημιουργήσουν μία ασπίδα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Επειδή η τροφή μας είναι και το φάρμακό μας, η διαμόρφωση της διατροφικής καθημερινότητάς μας μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή «ασπίδας» εναντίον του κορωνοϊού. Επίσης δείτε ποιες είναι οι 5 τροφές που πρέπει να πετάξετε από την ντουλάπα σας χτες.

Ένας από τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν ομάδες τροφών, αλλά και μεμονωμένες τροφές με τις οποίες μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Σωστές διατροφικές επιλογές: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Σωστές διατροφικές επιλογές: Γιαούρτι, κεφίρ, προβιοτικά

Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Σωστές διατροφικές επιλογές: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

5 πιο επικίνδυνες καλοκαιρινές τροφές - Προσοχή για δηλητηρίαση

Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματα δηλητηριάσεων ή άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλων ή χαλασμένων τροφών.

Αυτό είναι λογικό εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν πιο εύκολα και γρήγορα τις τροφές που μένουν εκτεθειμένες εκτός ψυγείου, ή εκείνες που έχουν αποψυχθεί και ξαναψύχονται. Παράλληλα, δείτε ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώτε γιατί γερνάνε ύπουλα.

Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές, που καταναλώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι, για πιθανή δηλητηρίαση, ή άλλες σοβαρές ασθένειες:

Φύτρες λαχανικών

Είναι ένα είδος λαχανικών που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, ιδιαίτερα ως συνοδευτική σαλάτα του κυρίως γεύματος. Αλλά οι σπόροι χρειάζονται ζεστές και υγρές συνθήκες για να αναπτυχθούν, οι οποίες τυχαίνει να είναι επίσης ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Listeria, και E. Coli.

Ντρέσινγκ για “σαλάτα του Καίσαρα”

Μια “σαλάτα του Καίσαρα” μπορεί να σας αρρωστήσει αν η ειδική σάλτσα που είνα το σήμα-κατατεθέν της εν λόγω σαλάτας έχει γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ωμά αυγά. Οι σάλτσες (ντρέσινγκ) που αγοράζετε από τα καταστήματα και οι οποίες είναι εμφιαλωμένες είναι πολύ ασφαλείς, επειδή είναι παστεριωμένες. Οι σπιτικές σάλτσες είναι εκείνες που θα πρέπει να προσέχετε.

Πράσινες σαλάτες

Εκτός από το ντρέσινγκ, ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται και για τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ρόκα, το σπανάκι κλπ που έχει η σαλάτα σας. Πολλές φορές τα λαχανικά αυτά δεν πλένονται επαρκώς με άφθονο νερό, χειρίζονται από άτομα που δεν πλένουν όπως πρέπει τα χέρια τους και, ακόμα χειρότερα, κόβονται για να μπουν στο πιάτο σας στο ίδιο ξύλο κοπής με το κρέας.

Οστρακοειδή

Τα ωμά οστρακοειδή είναι μία από τις πιο… καλοκαιρινές λιχουδιές που υπάρχουν. Αλλά εμπεριέχουν και τον κίνδυνο βακτηρίων όπως τα Vibrio parahaemolyticus και Vibrio vulnificus, τα οποία προκαλούν διάρροια, έμετο και κοιλιακό πόνο σε υγιείς ανθρώπους. Για τα άτομα με ηπατική νόσο, διαβήτη, καρκίνο, διαταραχές του στομάχου, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το Vibrio vulnificus είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Οι μισές από όλες τις μολύνσεις του αίματος με Vibrio vulnificus είναι θανατηφόρες!

Σπιτικό παγωτό

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να φτιάχνουν το δικό τους παγωτό στο σπίτι. Όταν αυτό γίνεται με την παραδοσιακή συνταγή όπου περιέχει και ωμό αυγό, υπάρχει ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Το μαγείρεμα και η παστερίωση σκοτώνουν τη σαλμονέλα. Τα αγοραστά παγωτά είναι κατά κανόνα πιο ασφαλή, αλλά μπορεί και εκείνα να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση αφορά παγωτά που έχουν αποψυχθεί και ξαναψυχθεί.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share