Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Προσοχή στις τηγανητές πατάτες: Ποιο είναι το τεράστιο λάθος στο τηγάνισμα που προκαλεί καρκίνο;

Δώστε βάση!

7 Ιουλίου 2020 10:50
Προσοχή στις τηγανητές πατάτες: Ποιο είναι το τεράστιο λάθος στο τηγάνισμα που προκαλεί καρκίνο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποιο το λάθος στις πατάτες τηγανητές που προκαλεί καρκίνο; Το Athensmagazine.gr έμαθε και θα σας αποκαλύψει παρακάτω, όπως έκανε και με ένα βίντεο σοκ που δείχνει πατάτες από fast food -δείτε εδώ τι εννοούμε-.

Συγκεκριμένα, στο τηγάνισμα ή ψήσιμο αμιλούχων τροφών, όπως το ψωμί και οι πατάτες, για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς παράγεται ακρυλαμίδιο, μία καρκινογόνος ουσία.

Σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κατασκευαστές υποχρεώνονται να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση της ποσότητας ακρυλαμιδίου που προσλαμβάνουν οι καταναλωτές ημερησίως, αλλάζοντας την προετοιμασία των τροφίμων.

Ο κανονισμός απευθύνεται σε εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμιδίου είναι 15-50 μικρογραμμάρια, ανάλογα με το βάρος του καταναλωτή.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης εντόπισε υψηλή ποσότητα ακρυλαμιδίου, που ανέρχεται στα 250-3900 μικρογραμμάρια ανά κιλό τροφίμου, σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που είχαν ψηθεί για αρκετή ώρα, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς, το ψωμί και οι φρυγανιές. Η ποσότητα αυτή θεωρείται αρκετά επικίνδυνη για την υγεία, καθώς προκαλούνται μεταλλάξεις στον οργανισμό.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν, ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς προκαλεί τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή και στα γεννητικά όργανα. Στον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνος, ενώ ο καρκίνος που έχει προκληθεί από αυτή την ουσία, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα.

Ο αγγλικός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), συμβουλεύει τους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες και το ψωμί, αμέσως μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα, για να μειωθεί η πρόσληψη ακρυλαμιδίου. Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να καθαρίζονται και να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα, στη συνέχεια να βράζονται και μετά να τηγανίζονται για λίγο και όχι να ξεροψήνονται.

Κρατάτε το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Όλοι ξέρουν πως τα τηγανητά δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας. Δεν γίνεται όμως να αντισταθούμε γιατί είναι τόσα τα φαγητά που γίνονται στο τηγάνι ή τη φριτέζα και είναι πεντανόστιμα. Όσοι χρησιμοποιούν φριτέζα συνήθως χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο. Υπάρχει ένας μύθος πως το λάδι από τις τηγανητές πατάτες μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στο σκεύος το οποίο τηγανίστηκαν και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Κι όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος! Ένα ακόμη λάθος σχετικά με το ελαιόλαδο κάνουμε κατά την αποθήκευσή του, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το βάζετε κοντά σε παράθυρα.

Για ποιο λόγο όμως πρέπει να πετιέται το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Το λάδι που παραμένει σε ένα σκεύος για καιρό οξειδώνεται με αποτέλεσμα να δίνει στις πατάτες μας μια περίεργη και πικρή γεύση. Εκτός όμως από αυτό, το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν τηγανιστεί οι πατάτες έχει απορροφήσει αρκετό από το άμυλο τους με αποτέλεσμα αν τηγανίσετε οτιδήποτε άλλο να αυξήσετε τις θερμίδες του τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Συνεπώς την επόμενη φορά που θα τηγανίσετε πατάτες ή πετάξτε το λάδι σας αμέσως ή κρατήστε το σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιήστε το αποκλειστικά για πατάτες. Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που τηγανίσατε, τσεκάρετε το χρώμα του λαδιού και ανάλογα πράξτε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share