Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αν έχετε αυτές τις μικρές ραβδώσεις στα νύχια σας τότε κινδυνεύετε από...

Προσοχή!

5 Ιουλίου 2020 12:28
Αν έχετε αυτές τις μικρές ραβδώσεις στα νύχια σας τότε κινδυνεύετε από...

Η επίσκεψη στον δερματολόγο για αναλυτική εξέταση κρίνεται απαραίτητη ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα και με απόλυτη βεβαιότητα η ακριβής αιτία της αλλοίωσης στα νύχια σας.

Δείτε μερικές συνήθεις περιπτώσεις όπου τα σημάδια στα νύχια μπορεί να υποδείξουν πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, εξίσου ανησυχητικό είναι το σπάσιμο των νυχιών, δείτε εδώ τι σημαίνει.

1. Καφετί ή κοκκινωπές γραμμές κάτω από το νύχι (σχισμοειδής αιμορραγία)

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα φθοράς των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κατά μήκος του νυχιού. Οι γραμμές αυτές δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μικροτραυματισμό του νυχιού. Εάν οι γραμμές εμφανίζονται σε πολλά από τα νύχια, ίσως αποτελούν σημάδι σοβαρότερης πάθησης, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση ή η ενδοκαρδίτιδα(λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς).

2. Βαθιές οριζόντιες γραμμές (γραμμές του Beau)

Οι οριζόντιες αυλακώσεις των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού ή παλαιότερης ασθένειας, της χημειοθεραπείας ή της έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (για τα άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό). Συνήθως οι αυλακώσεις παρατηρούνται αρκετούς μήνες μετά την ασθένεια, τον τραυματισμό κ.λπ., όταν πια το νύχι έχει μεγαλώσει και η αλλοίωση βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Μερικές από τις παθήσεις που έχουν συνδεθεί με τις γραμμές του Beau είναι ο αρρύθμιστος διαβήτης, η περιφερική αγγειακή νόσος και η πνευμονία. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει έλλειψη ψευδαργύρου.

3. Οριζόντιες λευκές γραμμές (γραμμές του Muehrcke)

Οι λευκές ζώνες ή γραμμές που καλύπτουν οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού μπορεί να υποδεικνύουν μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (αλβουμίνη) στο αίμα. Η αλβουμίνη παράγεται στο συκώτι. Το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως λόγω προβλήματος στο συκώτι.

4. Μαύρη κάθετη γραμμή στο νύχι

Πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα από ειδικό, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη μελανώματος. Η αλλοίωση αυτή εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε ένα μόνο νύχι.

Τρως τα νύχια σου; Αυτό σημαίνει ότι...

Η επιστήμη μας έχει αποδείξει ότι υπάρχουν πολλά παραπάνω που ωθούν στην συνήθεια να τρώτε μανιωδώς τα νύχια σας, και δεν είναι μόνο το άγχος, αν και αποτελεί μια βασική αιτία.

Όταν βλέπουμε κάποιον που τρώει τα νύχια του, φανταζόμαστε ότι είναι αγχώδης, ίσως μάλιστα να πάσχει και από αγχώδη διαταραχή. Αυτό όμως είναι απλά μια άποψη. Μάλιστα, στα νύχια μπορεί να ξεσπάμε πολλές φορές, αλλά μην αγνοείτε ότι αλλαγές σε αυτά αποτελούν ένα προμήνυμα σοβαρών ασθενειών.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συνδέεται με τα άτομα που τρώνε τα νύχια τους και είναι κάτι που δεν περιμένετε! Η ονυχοφαγία δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία. Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν οι πληγές αν μείνουν ανοιχτές, αλλά κατά κύριο λόγο η κοινωνική πίεση έχει βγάλει αυτή την συνήθεια «κακή».

Μελέτες ανακάλυψαν ότι το 20-30% του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες, έχουν χρόνια αυτή την συνήθεια. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα αυτοπεποίθησης και άγχους, αφού όσοι τρώνε τα νύχια τους συχνά ντρέπονται να κάνουν χειραψία ή γενικότερα να τα δείξουν.

Η ονυχοφαγία είναι δύσκολη και κόβεται δύσκολα. Έχει αποδειχτεί ότι χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και είναι ένας τρόπος εκτόνωσης του άγχους. Άρα κατά μία έννοια η άποψη ότι όσοι τρώνε τα νύχια τους είναι αγχώδεις, ισχύει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τους οδηγεί σε αυτή την συνήθεια.

Η λίστα με τους λόγους για τους οποίους κάποιοι τρώνε τα νύχια τους είναι μεγάλη και οι αιτίες ποικίλουν. Μπορεί να πρόκειται για μια συνήθεια που κόλλησαν από κάποιο γονιό ή αδερφό, ένας τρόπος να μένουν σε εγρήγορση όταν βαριούνται, κάποιο γενετικά κληρονομικό χαρακτηριστικό ή ακόμα και ένας τρόπος για να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, προστίθεται ακόμα ένας λόγος: η ανάγκη τους να είναι τέλειοι.

Ακριβώς. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, η ονυχοφαγία μπορεί να δείχνει ότι κάποιος είναι τελειομανής. Πιστεύεται ότι είναι μια νευρική αντίδραση σε μια ατέλεια, π.χ. ένα σπασμένο νύχι.

Ωστόσο, βαθιά μέσα τους η νευρικότητα μπορεί να προκαλείται από το οτιδήποτε: έναν καβγά με τον σύντροφο τους, μια χαμένη επαγγελματική ευκαιρία, ένας στόχος που δεν πέτυχαν. Όλα έχουν να κάνουν με αυτό, την ανάγκη να πετύχουν στόχους και την αποτυχία τους.

Οι τελειομανείς είναι άνθρωποι που θέλουν τα πράγματα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο. Έτσι, όταν δεν πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο τους ή όταν βαριούνται, έχουν την τάση να εκνευρίζονται και να αναζητούν τρόπο για να ανακουφίσουν τον θυμό τους. Εκεί κολλά η ονυχοφαγία.

Ο συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Κιέρον Ο'Κόννορ, συνοψίζει τέλεια αυτή την συμπεριφορά:

«Πιστεύουμε ότι τα άτομα με τέτοιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ίσως είναι τελειομανή, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να κάνουν τα πράγματα σε κανονικό ρυθμό. Επομένως, είναι επιρρεπή στον εκνευρισμό, την ανυπομονησία και την απογοήτευση όταν δεν εκπληρώνουν του στόχους τους

Αν, λοιπόν, έχετε κι εσείς αυτή την συνήθεια, πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι είστε τελειομανείς, είτε το γνωρίζετε, είτε όχι. Είναι δύσκολο να σταματήσετε αυτή την συνήθεια, αλλά υπάρχουν τρόποι και θα σας κάνει καλό.

Μπορείτε να υιοθετήσετε έναν άλλο τρόπο έκφρασης του εκνευρισμού σας, όπως το kickboxing, το να γράφετε τι σας ενοχλεί ή το να αποσπάτε την προσοχή από τα χέρια σας ζωγραφίζοντας ή φτιάχνοντας παζλ. Όπως όλα τα πράγματα, θέλει δουλειά. Αν δείτε ότι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σας, μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού.

Εσείς τα τρώτε τα νύχια σας;

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share