Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δεν φαντάζεστε από τι μπορούν να σας σώσουν οι τηγανητές πατάτες

Απίστευτο!

26 Ιουνίου 2020 19:21
Δεν φαντάζεστε από τι μπορούν να σας σώσουν οι τηγανητές πατάτες

Όλοι μας πιστεύουμε πως οι τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο βλαβερά και επικίνδυνα γεύματα για τον οργανισμό μας καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά γι' αυτό και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να τις αποφεύγουμε. Ωστόσο επειδή δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε, δείτε εδώ το λάδι στο οποίο πρέπει να τις τηγανίζετε για να μειώσετε τα λιπαρά και τις θερμίδες τους.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι τηγανητές πατάτες ίσως και να φανούν σωτήριες για ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας. Αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό; Η έλλειψη μαγνησίου.

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στο σώμα μας και συνδέεται με αυξημένη ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος με τετανία, όπως σπασμοί των χεριών και των ποδιών, μυϊκή σύσπαση και κράμπες και σπασμός του λάρυγγα.

Μπορείτε να αναπληρώσετε την έλλειψη αυτή καταναλώνοντας διάφορα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο ένα εξ' αυτών και οι τηγανητές πατάτες. Δείτε στην παρακάτω λίστα όλες τις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνετε.

  • Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
  • Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
  • Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
  • Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
  • Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
  • Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
  • Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg
  • Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg
  • Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
  • Πατάτες, ψημένες ή τηγανητές με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
  • Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
  • Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg

Κρατάτε το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Όλοι ξέρουν πως τα τηγανητά δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας. Δεν γίνεται όμως να αντισταθούμε γιατί είναι τόσα τα φαγητά που γίνονται στο τηγάνι ή τη φριτέζα και είναι πεντανόστιμα. Όσοι χρησιμοποιούν φριτέζα συνήθως χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο. Υπάρχει ένας μύθος πως το λάδι από τις τηγανητές πατάτες μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στο σκεύος το οποίο τηγανίστηκαν και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Κι όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος! Ένα ακόμη λάθος σχετικά με το ελαιόλαδο κάνουμε κατά την αποθήκευσή του, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το βάζετε κοντά σε παράθυρα.

Για ποιο λόγο όμως πρέπει να πετιέται το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Το λάδι που παραμένει σε ένα σκεύος για καιρό οξειδώνεται με αποτέλεσμα να δίνει στις πατάτες μας μια περίεργη και πικρή γεύση. Εκτός όμως από αυτό, το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν τηγανιστεί οι πατάτες έχει απορροφήσει αρκετό από το άμυλο τους με αποτέλεσμα αν τηγανίσετε οτιδήποτε άλλο να αυξήσετε τις θερμίδες του τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Συνεπώς την επόμενη φορά που θα τηγανίσετε πατάτες ή πετάξτε το λάδι σας αμέσως ή κρατήστε το σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιήστε το αποκλειστικά για πατάτες. Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που τηγανίσατε, τσεκάρετε το χρώμα του λαδιού και ανάλογα πράξτε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share