Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τρώτε ντομάτα με ρόδι; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

23 Ιουνίου 2020 08:16
Τρώτε ντομάτα με ρόδι; Σταματήστε το αμέσως!

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει οι περισσότεροι δυσκολεύονται να φάνε κάποιο βαρύ φαγητό και προτιμούν να καταφεύγουν σε πιο ελαφριά και δροσιστικά πιάτα όπως για παράδειγμα μια σαλάτα. Ένα από τα κύρια συστατικά μιας δροσερής σαλάτας είναι η ντομάτα και όπως όλοι ξέρουμε η ντομάτα είναι ένα υλικό με ευεργετικές ιδιότητες όμως είναι πολλές οι φορές που ένα τραγικό μας λάθος μπορεί να την καταστρέψει, για παράδειγμα, δείτε εδώ γιατί τόσο καιρό κόβετε λάθος τη ντομάτα σας.

Ένα ακόμη λάθος είναι ο συνδυασμός της με το ρόδι. Γιατί όμως ένας τέτοιος συνδυασμός είναι λάθος και σε τι μπορεί να μας βλάψει; Ως γνωστόν η ντομάτα είναι ένα υλικό αρκετά όξινο γι' αυτό και οι περισσότεροι σεφ προτείνουν στις κόκκινες σάλτσες με φρέσκια ντομάτα να προστίθεται ζάχαρη.

Το ρόδι από την άλλη είναι ένα εξίσου όξινο υλικό με ιδιαίτερη και μεταλλική γεύση. Ο συνδυασμός τους λοιπόν αν δεν συμπληρωθεί στη σαλάτα κάτι με γλυκιά γεύση μπορεί να αποβεί μοιραίος για το στομάχι μας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να φτιάξετε μια δροσερή σαλάτα και να προσθέσετε ντομάτα και ρόδι φτιάξτε ένα dressing με βάση το μέλι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό συστατικό.

Φάτε ντομάτα για πρωινό και χαρίστε στον οργανισμό σας κάτι μοναδικό!

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας λένε οι μεγαλύτεροι διατροφολόγοι και δεν έχουν άδικο. Τι πρέπει όμως να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό για να μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και παράλληλα να μην περιλαμβάνει λιπαρά; Πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν τα λαχανικά και συγκεκριμένα τις ντομάτες για πρωινό, κι αυτό γιατί τα θρεπτικά συστατικά της είναι πάμπολλα, δείτε εδώ ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό μας.

Είναι καλό να χρησιμοποιούμε στο πρόγευμα και όχι μόνο, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ολικής αλέσεως δημητριακά και ψωμί, βρώμη, φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία μας για τους πιο κάτω:

  • Διευκολύνουν το πεπτικό σύστημα: 25-35γρ. φυτικών ινών καθημερινά στη διατροφή βοηθούν στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη καλή λειτουργία του πεπτικού.Βοηθούν στη διατήρηση του βάρους: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο πολύ ώρα χορτάτοι. Έτσι δε «τσιμπούμε» ότι βρίσουμε μπροστά μας.
  • Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα: Το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να διασπάσει τους υδατάνθρακες σε ζάχαρη όταν υπάρχουν φυτικές ίνες στο γεύμα, επομένως η ζάχαρη περνά με πιο αργό ρυθμό στο αίμα και αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις.Συμβάλλουν στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου:
  • Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απαλλαγή του οργανισμού από τοξικές ουσίες και, επιταχύνοντας τη διαδικασία της πέψης, αυτές οι ουσίες παραμένουν στον οργανισμό για λιγότερο χρόνο.Προφυλάσσουν από τις καρδιακές παθήσεις: Μια διατροφή ψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και προφυλάσσει τον οργανισμό από καρδιακά νοσήματα.

Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πάρα πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυτικές ίνες που μειώνουν τη πιθανότητα χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επίσης, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπλαση των ιστών και δέρματος και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην απώλεια και διατήρηση του βάρους, αφού 1 μερίδα φρούτων έχει μόνο 60 θερμίδες και μια μερίδα λαχανικών μόνο 25 θερμίδες. Έτσι για να συμπληρώνουμε τα 5 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να παίρνουμε ημερησίως, προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά σε κάθε μας πρωινό.

Βάλτε στο πρωινό σας πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών

Επιλέξτε αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά όπως γαλοπούλα και ζαμπόν χαμηλό σε λιπαρά, αυγό, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε κάθε διατροφή, πρέπει όμως να επιλέγουμε λιπαρά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, αποφεύγοντας τα κορεσμένα λιπαρά. Καλές επιλογές λιπαρών είναι η μαργαρίνη, το αβοκάντο, το φιστικοβούτυρο, το ελαιόλαδο, οι ελιές και το σησάμι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share