Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λευκονυχία: Έχετε λευκά σημάδια στα νύχια; Δώστε προσοχή γιατί μπορεί να πάσχετε από κάποια ασθένεια

Δώστε βάση!

13 Ιουνίου 2020 11:14
Λευκονυχία: Έχετε λευκά σημάδια στα νύχια; Δώστε προσοχή γιατί μπορεί να πάσχετε από κάποια ασθένεια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναρωτηθήκατε γιατί εμφανίζονται αυτά τα λευκά σημάδια στα νύχια σας; Προειδοποίηση για αποκάλυψη πλοκής: δεν είναι λόγω έλλειψης ασβεστίου, όπως μπορεί να σας έχουν κάνει να πιστεύετε. Το Athensmagazine.gr θα σας αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, όπως έκανε και χθες, που σας αποκάλυψε το λόγο που υπάρχει το μισοφέγγαρο στα νύχια.

Λευκονυχία είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία για την εμφάνιση λευκών σημαδιών στα νύχια σας. Έχει διάφορα είδη και διάφορες αιτίες. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί, ότι πρόκειται για έλλειψη ασβεστίου, όπως πιστεύουν πολλοί. Η λευκονυχία μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε και να εξαφανιστεί εξίσου ξαφνικά. Μπορεί να διακριθεί σε τέσσερις τύπους:

Στικτή λευκονυχία

Πρόκειται για μικρά σημάδια σε όλη την επιφάνεια του νυχιού σας. Συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία. Οφείλονται σε μικρό επαναλαμβανόμενο τραυματισμό του νυχιού.

Ραβδωτή λευκονυχία

Περιλαμβάνει την εμφάνιση παράλληλων εγκάρσιων γραμμών. Είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες. Οφείλεται σε τραυματισμό από επιθετικά μανικιούρ. Μπορεί επίσης να οφείλεται στη χημειοθεραπεία.

Μερική λευκονυχία

Εμφανίζεται σε συγκεκριμένο μέρος του νυχιού. Συνήθως παρουσιάζεται στην άκρη των νυχιών.

Ολική λευκονυχία

Πρόκειται για την περίπτωση στην οποία ολόκληρο το νύχι έχει λευκωπή εμφάνιση. Πρόκειται για σπάνια πάθηση. Μπορεί να είναι παρούσα εκ γενετής ή να εμφανιστεί σε μικρή ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κληρονομική.

Έλλειψη ψευδαργύρου και σημάδια στα νύχια σας

Αυτά τα λευκά σημάδια δεν οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ενός άλλου θρεπτικού συστατικού. Οι λευκές γραμμές και τα λευκά σημάδια εμφανίζονται στη ρίζα του νυχιού. Μετατοπίζονται προς την άκρη του νυχιού καθώς αυτό μεγαλώνει.

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αποτελεί την αιτία του προβλήματος. Εκεί όπου υπάρχει ρήξη της μήτρας του νυχιού εμφανίζεται ένα λευκό σημάδι. Η λευκονυχία μπορεί επίσης, να οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα:

  • Ψωρίαση
  • Έλκη στομάχου
  • Ελκώδη κολίτιδα
  • Νεφρίτιδα

Επίσης, η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση λευκών κηλίδων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νυχιών.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Α
  • Σίδηρος
  • Ψευδάργυρος

Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών οδηγεί στην εμφάνιση λευκών κηλίδων, επειδή αυτά συμμετέχουν στο σχηματισμό των νυχιών, τα οποία σε αυτή την περίπτωση γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο ευάλωτα σε τραυματισμούς που αφήνουν σημάδια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share