Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τρώτε μπανάνες πριν πέσετε για ύπνο; Δείτε τι θα σας συμβεί

Το γνωρίζατε;

3 Ιουνίου 2020 13:01
Τρώτε μπανάνες πριν πέσετε για ύπνο; Δείτε τι θα σας συμβεί

Κάποια φρούτα και φαγητά δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν πέσετε για ύπνο, μιας και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Ανήκουν σε αυτά οι μπανάνες;

Τι επιτρέπεται και τι πρέπει να αποφεύγετε στο βραδινό σας γεύμα, αν θέλετε να κοιμάστε καλά; Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι μπανάνες είναι βαρύ φρούτο, η αλήθεια θα σας σοκάρει. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι λύνουν πολλά προβλήματα υγείας, αν και κρύβουν έναν κίνδυνο, όπως θα διαβάσετε εδώ.

Χάρη στο μαγνήσιο και το ασβέστιο που περιέχουν, βοηθάνε στην αναγέννηση των μυϊκών κυττάρων και εγγυάται ένας καλός βραδινός ύπνος.

Ώριμες ή πράσινες μπανάνες; Ποιες είναι πιο υγιεινές; Προσοχή

Οι μπανάνες είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο επειδή, εκτός του ότι έχει ωραία γεύση, είναι φτηνές και υγιεινές. Ωστόσο, ποιες είναι πιο υγιεινές; Οι ώριμες ή οι πράσινες;

Πολλοί άνθρωποι, έχουν αφαιρέσει τη μπανάνα από τη διατροφή τους, επειδή πιστεύουν στον αστικό μύθο, ότι παχαίνει. Μπορεί να λένε, ότι έχει ένα κρυφό κίνδυνο -διαβάστε εδώ αναλυτικά-, ωστόσο, έχει αποδειχτεί, ότι η κατανάλωση μπανάνας με μέτρο έχει ωφέλειες για τους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες είναι οι ιδιότητες της μπανάνας;

Η μπανάνα είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, γεγονός που την καθιστά μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ενέργειας για το σώμα. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε σάκχαρα εξισορροπείται από τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε λίπη και από την υψηλή της περιεκτικότητά της σε ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης του σακχάρου.

Το φρούτο αυτό χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να σας χορταίνει, ενώ αποτελεί σημαντική πηγή καλίου. Το κάλιο ενισχύει την αποβολή των υγρών που κατακρατούνται στο σώμα και είναι επίσης απαραίτητο για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η υπέρταση, η ποδάγρα και οι ρευματικές παθήσεις.

Κάθε 100 γραμμάρια μπανάνας δίνουν 90 θερμίδες, επομένως είναι το φρούτο που περιέχει τις περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, η κατανάλωσή της με μέτρο είναι η καλύτερη λύση, προκειμένου να αξιοποιήσετε όλα τα οφέλη της και να διατηρήσετε ένα ισορροπημένο βάρος χωρίς προβλήματα.

Η υπέροχη γεύση της μπανάνας συνοδεύεται από σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η Β6, η οποία είναι σημαντική για τη δημιουργία νέων κυττάρων στο σώμα.

Η μπανάνα βελτιώνει την κυκλοφορία, προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και είναι εξαιρετική για το δέρμα -δείτε εδώ μια μάσκα προσώπου- και τα μαλλιά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνετε συχνότερα μπανάνες. Ωστόσο, το ερώτημα που θέτουν πολλοί άνθρωποι είναι, ποια μπανάνα είναι η πιο υγιεινή, η πράσινη ή η ώριμη;

Η καλύτερη στιγμή ωρίμανσης της μπανάνας εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου, επειδή κάποιοι την προτιμούν πράσινη και άλλοι όταν είναι εντελώς ώριμη. Πέρα όμως από τις συγκεκριμένες προτιμήσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η θρεπτική αξία της μπανάνας αλλάζει καθώς ωριμάζει.

Όλοι ξέρουμε ότι, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο γλυκιά γεύση έχει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα ένζυμα που περιέχει μετατρέπονται σε άμυλο και, καθώς το φρούτο ωριμάζει, το άμυλο αυτό μετατρέπεται σε μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες, όπως η σουκρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη (απλά σάκχαρα). Ακριβώς, όταν το άμυλο μετατρέπεται σε απλό σάκχαρο είναι η στιγμή που η μπανάνα ωριμάζει και γίνεται εύπεπτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι μπανάνες ωριμάζουν, χάνουν ένα μέρος των βιταμινών και των μετάλλων τους.

Από την άλλη πλευρά, μια έρευνα έδειξε ότι, όταν μια μπανάνα ωριμάζει, παράγει επίσης διάφορες αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες που μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους τον οργανισμό μας. Όταν μια μπανάνα είναι εντελώς κίτρινη και έχει σκούρες κηλίδες, παράγει μια ουσία που ονομάζεται TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκων), η οποία έχει την ικανότητα να πολεμά τα κακοήθη κύτταρα. Η μελέτη συμπέρανε ότι, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη είναι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι κίτρινες και ώριμες μπανάνες είναι οχτώ φορές πιο αποτελεσματικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συγκριτικά με όταν είναι πράσινες.

Επομένως, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ευκολότερο να τρώγεται η μπανάνα όταν είναι εντελώς ώριμη, ειδικά όταν είναι πολύ κίτρινη και έχει κηλίδες στη φλούδα της. Ωστόσο, οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαβήτη, όσοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αυτή τη νόσο ή εκείνοι που απλώς θέλουν να αποφύγουν τις απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου, μπορούν να περιλαμβάνουν μπανάνες στη διατροφή τους αλλά όταν είναι ακόμα πράσινες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share