Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή: Αυτές είναι οι 7 τροφές - θάνατος για τα σκυλιά

Δώστε βάση!

30 Μαΐου 2020 10:46
Προσοχή: Αυτές είναι οι 7 τροφές - θάνατος για τα σκυλιά

Η ομάδα του Athensmagazine.gr, "ανακάλυψε" 7 τροφές, οι οποίες δεν πρέπει ποτέ να φτάνουν στο στόμα του... σκύλου σας. Μεγάλη προσοχή.

Τα σκυλιά, ειδικά τα μικρόσωμα, δεν πρέπει να τρώνε ό,τι και οι άνθρωποι. Εσείς μπορεί να νομίζετε, ότι του κάνετε καλό, όταν του δίνετε λιχουδιές για να σταματήσει να κλαψουρίζει, ωστόσο δεν είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχουν 5 συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο στο αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Ποιες είναι αυτές; Μάθετε αναλυτικά παρακάτω.

Λεμόνια: Αν τον δείτε να μασουλάει λεμονάκι που το ‘χει περάσει για μπαλίτσα, πάρτε το άμεσα. Τα όξινα προκαλούν στομαχική διαταραχή στα ζωντανά και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω του κιτρικού οξέος. Δεν χρειάζεται να πιει λεμόνι, φτάνει και περισσεύει να φάει τη φλούδα για να γίνει η ζημιά.

Μανιτάρια: Οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη επιπλοκή στο ζωάκι σας.

Γαλακτοκομικά: Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν εντοπίσετε πως ο σκύλος σας έχει διάρροια, αέρια ή κάνει εμετούς, ίσως φταίει το γάλα που του δίνεις κάθε πρωί.

Ωμό κρέας: Δεν πρέπει να δίνονται στους σκύλους γιατί μπορεί να τους προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από μικρόβια όπως Salmonella, Campylobacter, E.coli και Toxoplasma.

Ωμό ψάρι: Προκαλεί αβιταμίνωση Β1 (θειαμίνη), λόγω του υψηλού ποσοστού θεαμινάσης που περιέχει, με αποτέλεσμα νευρολογικά κυρίως συμπτώματα. Επιπλέον, ο ωμός σολομός προκαλεί ρικκετσίωση στους σκύλους, με πυρετό, εμετό και διάρροια. Επικίνδυνο θεωρείται και το ωμό αυγό, όχι μόνο λόγω του κινδύνου της σαλμονέλλωσης, αλλά περιέχει και ένα ένζυμο, την αβιδίνη, που μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Β7 (βιοτίνης) από το σκύλο, δημιουργώντας κυρίως δερματολογικά προβλήματα.

Τσίχλες & καραμέλες χωρίς ζάχαρη: Περιέχουν ξυλιτόλη, που από τον Ιούλιο του 2004 θεωρείται τοξική για τα κατοικίδια ζώα. Μέσα σε 15-30 λεπτά από τη βρώση λίγων μόνο γραμμαρίων, τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα του ζώου ανεβαίνουν και της γλυκόζης πέφτουν απότομα, με κατάληξη την υπογλυκαιμική κρίση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να συμβεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο και ηπατική ανεπάρκεια θα εμφανιστεί μέσα σε 24 ώρες.

Ξηροί καρποί: Καθώς είναι δύσκολοι στην πέψη από τους σκύλους, καλό είναι να αποφεύγονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, άκρως επικίνδυνη θεωρείται η βρώση πικραμύγδαλων (τοξική ουσία: υδροκυάνιο) και macadamia nuts – φουντούκια με σκληρό καφέ κέλυφος, αφού προκαλούν μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία των άκρων, κατάπτωση και εμετούς. Εκτός όμως, από αυτά τα παραπάνω φαγητά, δείτε εδώ μία ακόμα τροφή που μπορεί να "καταστρέψει" την υγεία του σκύλου σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share