Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Έβαλε πάνω στο τσίμπημα τσούχτρας ξύδι - Ένα κόλπο που λίγοι γνωρίζουν

Θα σας σώσει!

24 Μαΐου 2020 16:00
Έβαλε πάνω στο τσίμπημα τσούχτρας ξύδι - Ένα κόλπο που λίγοι γνωρίζουν
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Οι επισκέψεις στην παραλία δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστες καθώς παραμονεύουν διάφοροι κίνδυνοι, ένας εξ αυτών και οι τσούχτρες που σε περίπτωση που σε τσιμπήσουν ο πόνος είναι αφόρητος. Πριν τρέξετε στο κοντινότερο φαρμακείο μπορείτε να ανακουφιστείτε με ένα φυσικό υλικό που θα σας φανεί σωτήριο. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, το ξύδι.

Έχουμε δει κι άλλες φορές πόσο θαυματουργό μπορεί να φανεί το ξύδι τόσο σε θέματα καθαριότητας όσο και σε θέματα υγείας και ομορφιάς, για παράδειγμα, δείτε εδώ πόσο ευεργετικό μπορεί να φανεί το ξύδι για τα μαλλιά σας. Παρακάτω θα δείτε έναν οδηγό για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα.

Ακολουθήστε τις συμβουλές βήμα βήμα:

  • Απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας. Μην πανικοβληθείτε από την “κοκκινίλα” που θα δείτε στην επιδερμίδα σας.
  • Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια.
  • Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο. Πάγο, ή έστω ακουμπήστε ένα παγωμένο μπουκάλι. Θα περιοριστεί το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.
  • Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο, ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει.
  • Εάν το σημείο που σας έχει τσιμπήσει μια τσούχτρα είναι πολύ μεγάλο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο και πάρτε αντισταμινικά χάπια. Βοηθούν.

τσίμπημα τσούχτρας

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρό

  • Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα, καλέστε επειγόντως το 166.
  • Κάντε το ίδιο και εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας έχουν αγγίξει πάνω από το μισή επιφάνεια ενός χεριού ή ποδιού.
  • Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε αμέσως να σπεύσετε στον γιατρό.
  • Αν τσιμπήσει το παιδί τσούχτρα καλό είναι να πάρετε αμέσως το γιατρό να σας δώσει οδηγίες!

Τι να μην κάνετε

Σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share