Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Συνδυασμός-θάνατος: Μην φάτε ποτέ αυτές τις τροφές μαζί

Προσοχή!

23 Μαΐου 2020 07:22
Συνδυασμός-θάνατος: Μην φάτε ποτέ αυτές τις τροφές μαζί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνηθίζουμε, σε αρκετές περιπτώσεις, να συνδυάζουμε τροφές μεταξύ τους, επιθυμώντας να πετύχουμε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα δικά μας γούστα.

Αρκετές φορές, ωστόσο, παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι ορισμένες τροφές μπορεί να αποτελούν... θανατηφόρο κίνδυνο, αν τις καταναλώσουμε μαζί, προκαλώντας μας ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον οργανισμό μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών κάθε τροφής, χωρίς να αλληλοαναιρούνται όμως μεταξύ τους. Κάπως έτσι, υπάρχουν ορισμένες που δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μαζί στο πιάτο σας, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ποια 7+1 τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στην κατάψυξη.

Φακές και φέτα

Σίγουρα θα απορείτε ποιος ο λόγος της ύπαρξης της φακής αν δεν συνδυαστεί με λίγη αλμυρή φέτα. Στην πραγματικότητα, όμως, η φέτα και η περιεκτικότητά της σε ασβέστιο, εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου που μας προσφέρουν οι φακές. Το ίδιο ισχύει για όλες τις τροφές που περιέχουν ασβέστιο (γαλακτοκομικά) όταν συνδυάζονται με αυτές που μας παρέχουν σίδηρο (όσπρια, κρέας κ.ο.κ.). Αντί για φέτα, προτιμήστε λίγη βιταμίνη C από εσπεριδοειδή, μπρόκολο, πιπεριές κ.ο.κ. για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Συνδυασμός-θάνατος φακές και φέτα

Δημητριακά και πορτοκαλάδα

Αν μέχρι τώρα ήταν ο απόλυτος συνδυασμός στο πρωινό σας γεύμα, θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε. Ο λόγος είναι ότι τα οξέα του χυμού καταστρέφουν τα ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του αμύλου που βρίσκεται στα δημητριακά. Συν τοις άλλοις, τα όξινα φρούτα και οι χυμοί μπορεί να προκαλέσουν πήγματα στο γάλα κατά την πέψη.

Συνδυασμός-θάνατος δημητριακά και πορτοκαλάδα

Πεπόνι και γάλα

Σύμφωνα με τη Αγιουρβέδα, από τη μία το γάλα δρα ως καθαρτικό, ενώ το πεπόνι έχει διουρητικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους να είναι «βαρύς» για τον οργανισμό. Πέραν τούτου, τα οξέα του στομάχου που απαιτούνται για την πέψη του πεπονιού προκαλούν πήγματα στο γάλα, προκαλώντας γαστρικά θέματα.

Συνδυασμός-θάνατος πεπόνι και γάλα

Τσάι με γάλα

Κακά τα νέα για όσους δεν πίνουν σκέτο το τσάι τους, αφού η προσθήκη γάλακτος φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα. Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τις κατεχίνες και επικατεχίνες, που είναι πολύτιμα για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό, που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Η προσθήκη γάλακτος μπορεί να μην προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, αλλά μειώνει την ποσότητα των αντιοξειδωτικών του τσαγιού και το καθιστά από υγιεινό ρόφημα σε πηγή φλεγμονής και οξύτητας.

Συνδυασμός-θάνατος τσάι με γάλα

Γάλα και μπανάνα

Την ώρα που η μπανάνα φτάνει στο στομάχι μας για να περάσει στην πέψη, γίνεται όξινη και μπορεί να προκαλέσει κι αυτή πήγματα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε μια βλεννώδη ουσία και προκαλώντας δυσφορία. Ακόμη, ο συνδυασμός αυτός δεν είναι και ό,τι καλύτερο για απώλεια βάρους, καθώς προκαλείται απότομη αύξηση της ινσουλίνης, λόγω των σακχάρων και των δύο, κάτι που οδηγεί σε λιπογένεση.

Συνδυασμός-θάνατος μπανάνα και γάλα

Τσάι, κακάο, καφές και τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Τα τρία ροφήματα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές όταν καταναλώνονται μαζί. Συγκεκριμένα, τα οξαλικά οξέα του τσαγιού μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (από φυτικές πηγές), και οι πολυφαινόλες όλων, ενώ γενικά είναι πολύ ευεργετικές, μπορεί να αποτρέψουν την απορρόφηση σιδήρου. Ειδικά αν έχετε αναιμία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους συνδυασμούς τροφών.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share