Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τρώμε... αρσενικό - Το δηλητήριο που υπάρχει σε 10 τροφές και προκαλεί καρκίνο

Μεγάλη προσοχή

10 Μαΐου 2020 11:07
Τρώμε... αρσενικό - Το δηλητήριο που υπάρχει σε 10 τροφές και προκαλεί καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από τα πιο γνωστά δηλητήρια, που ενοχοποιείται για πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, είναι το αρσενικό, όπου υπάρχει κυρίως σε 5 τροφές. Επίσης, υπάρχει και μία τροφή «δηλητήριο», μία πλαστική ουσία που ​αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές

Πρόκειται για μεταλλοειδές στοιχείο που υπάρχει σε πολλά πετρώματα, τα οποία κατά τη διάβρωσή τους το απελευθερώνουν, με αποτέλεσμα να περνά στο χώμα και από εκεί στις τροφές.

Σύμφωνα με έρευνες, το αρσενικό υπάρχει σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα στα ψάρια, τα οστρακοειδή, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Σε αυτές, ωστόσο, τις τροφές, το αρσενικό είναι οργανικής μορφής και αποβάλλεται μέσω των ούρων από το σώμα, χωρίς να εμφανίζει τοξικότητα.

Με ποιες τροφές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί

Το ρύζι έχει αρκετά υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού σε σχέση με άλλα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το άσπρο, γιατί το δηλητήριο έχει την τάση να συσσωρεύεται στη φλούδα.

Αυτό συμβαίνει διότι πρώτον το ρύζι μερικές φορές καλλιεργείται σε μέρη που έχουν υποστεί στο παρελθόν επεξεργασία με φυτοφάρμακα που περιείχαν αρσενικό και δεύτερον επειδή το ρύζι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλα φυτά.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Health, ανίχνευσε υψηλά ποσοστά αρσενικού σε αμερικανικά κόκκινα κρασιά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 65 κρασιά και διαπίστωσαν ότι όλα εκτός από ένα περιείχαν αρσενικό σε δόσεις υψηλότερες από τα όρια που επιτρέπονται στο πόσιμο νερό.

Άλλες τροφές που περιέχουν αρσενικό είναι κυρίως ο χυμός μήλου, οι μπάρες δημητριακών και ο σολομός.

8 τροφές «θάνατος» για την καρδιά - Σταματήστε να τις τρώτε

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς 8 συγκεκριμένες τροφές είναι «θάνατος» και μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα. Επίσης, αυτές είναι οι 4 τροφές που είναι ακατάλληλες για το συκώτι και πρέπει να τις πετάξετε από τα ντουλάπια του σπιτιού σας.

Ωστόσο, αν και παρατηρούνται κατά καιρούς διαφοροποιήσεις, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι παρακάτω τροφές αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μας συστήματος:

  1. Οι τροφές φαστ φουντ: περιέχουν σημαντικές ποσότητες κορεσμένου ζωικού λίπους, ενώ και ο τρόπος μαγειρέματος δεν είναι ο πλέον υγιεινός.
  2. Αλλαντικά: πέραν από τις μεγάλες ποσότητες λίπους, περιέχουν, ακόμα και στις λάιτ εκδοχές τους, πολύ αλάτι.
  3. Τηγανητά: αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη, και μειώνουν την «κακή», λόγω των τρανς λιπών.
  4. Γλυκά-μπισκότα-ζαχαρωτά: η ζάχαρη, επίσης, επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στην υγεία του κυκλοφορικού συστήματος.
  5. Τα δημητριακά με ζάχαρη: ομοίως με τα γλυκά, ενώ αυξομειώνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
  6. Μαργαρίνη: παρά το γεγονός ότι είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο, η μαργαρίνη που είναι στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, περιέχει τρανς λίπη.
  7. Η πίτσα με πολλά κρεατικά: τυρί, αλλαντικά, αλάτι, ζύμη…, όλα ένα κι ένα για την καρδιά…
  8. Αναψυκτικά διαίτης: παρά τις διαβεβαιώσεις περί μηδέν θερμίδων και μηδέν ζάχαρης, τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι αθώα.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share