Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτά θα συμβούν στο σώμα σας αν τρώτε δύο αυγά κάθε μέρα - Ούτε που το φανταζόσασταν

Δεν πάει το μυαλό σας

8 Μαΐου 2020 08:38
Αυτά θα συμβούν στο σώμα σας αν τρώτε δύο αυγά κάθε μέρα - Ούτε που το φανταζόσασταν

Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι τα αυγά μπορούν να βλάψουν την υγεία και έχουν μια "κακή" φήμη, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κερδίσετε τρώγοντας δυο την ημέρα.

«Μην τρώτε αβγά κάθε μέρα. Θα ανέβει η χοληστερίνη σας!» Όσοι από εσάς αγαπάνε τα αβγά, μάλλον έχουν ακούσει αυτή την φράση αρκετές φορές, ή ακόμα ότι απειλούν την υγεία όταν τα καταναλώνουμε το πρωί. Τα αυγά θεωρούνται απαγορευτικά και όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να τρώτε αβγά.

Στην πραγματικότητα, 2-3 αβγά τη μέρα κάνουν θαύματα στην υγεία. Δυσκολεύεστε να το πιστέψετε;

Διαβάστε 9 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα όταν τρώτε αβγά

Μειώνετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών

Το αβγό της κότας περιέχει 400 mg χοληστερίνης – αρκετά μεγάλη ποσότητα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακών ασθενειών. Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, ωστόσο, τα αβγά δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

Κι αυτό γιατί το σώμα επιβραδύνει την δική του παραγωγή χοληστερίνης, όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης. Είναι, επίσης, σημαντικό να ξέρετε ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης αποθηκεύεται στα αγγεία. Η περισσότερη παράγεται από το ίδιο το σώμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών οξέων ω-3 των αβγών, ακόμη, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων στο αίμα. Οι υψηλές τιμές τριγλυκερίδιων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά τα αβγά μειώνουν τις πιθανότητες.

Μειώνετε τον κίνδυνο γενετικών ελαττωμάτων εξαιτίας της έλλειψης φολικού οξέος

Ένα αβγό περιέχει 0,7 mcg βιταμίνης Β9, γνωστής και ως φολικό οξύ. Η έλλειψη φολικού οξέος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο κεντρικό νευρικό σύστημα του αγέννητου παιδιού.

Στην χειρότερη, δεν σχηματίζονται πλήρως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος. Γι’αυτό και τα αβγά είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρείτε υψηλά τα επίπεδα φολικού οξέος.

Καθυστερείτε την διαδικασία γήρανσης

Σύμφωνα με έρευνα, τα αβγά ελευθέρας βοσκής μπορούν να καθυστερήσουν την διαδικασία γήρανσης και να προλάβουν τον καρκίνο του δέρματος. Τα αβγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν υψηλά επίπεδα βιολογικών χρωστικών ουσιών. Αυτές οι χρωστικές ουσίες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά), τα οποία επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης.

Το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του καροτενοειδή, άρα τα παίρνει από το φαγητό. Είναι πολύ σημαντικά για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να μαγειρεύετε σωστά τα αβγά ώστε να επωφεληθείτε πλήρως: το μαγειρευτό αβγό περιέχει περισσότερα καροτενοειδή από το ωμό, λόγω των χημικών αλλαγών που συμβαίνουν όταν θερμαίνεται.

Μειώνετε τον κίνδυνο για καρκίνο

Σύμφωνα με έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση αβγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε έφηβες κατά 18%. Τα αβγά είναι πλούσια σε αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και εξισορροπούν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, γι’αυτό και τα αβγά βοηθάνε.

Είναι καλά για το δέρμα, τα μαλλιά και το συκώτι

Τα αβγά είναι πλούσια σε βιοτίνη, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για υγιή μαλλιά και λαμπερό δέρμα. Είναι, επίσης, καλό να γνωρίζετε ότι οι δεσμοί πρωτεΐνης και θείου που περιέχουν οι κρόκοι είναι σημαντικοί για την αναζωογόνηση των θαμπών και εύθραυστων μαλλιών.

Τα αβγά ακόμη περιέχουν υψηλές ποσότητες λεκιθίνης, η οποία προστατεύει τα έντερα και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος.

Διατηρείτε την υγεία των ματιών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης προστατεύει τα μάτια. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την εναλλαγή φωτός στα μάτια, ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη των χρωμάτων και του φωτός της μέρας.

Τα χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης του ιστού των ματιών και παθήσεων όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Χάνετε βάρος πιο γρήγορα

Οι υδατάνθρακες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν το σάκχαρο. Το αυξημένο σάκχαρο πέφτει πολύ γρήγορα κι έτσι πεινάτε.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα αβγά που έχουν γλυκαιμικό δείκτη 0. Επίσης, το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει τις πρωτεΐνες παρά για τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

Προστατεύετε τον εγκέφαλο και διατηρείτε τον μεταβολισμό υγιή

Τα αβγά περιέχουν χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, ανάμεσα τους και αυτές που σχετίζονται με τα λιπαρά. Η χολίνη μεταμορφώνεται στον νευροδιαβιβαστή ακελυτοχολίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά ερεθισμάτων στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Η έλλειψη χολίνης έχει επιβλαβή επίδραση στην μνήμη και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γέννα. Τρώγοντας 2 αβγά τη μέρα εξασφαλίζετε αρκετή χολίνη στην διατροφή σας.

Διατηρείτε τα οστά σας υγιή και τα επίπεδα ασβεστίου υψηλά

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικά για τα οστά και τα δόντια. Σύμφωνα με έρευνα, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες συνεργάζονται στενά για να διατηρήσουν τα επίπεδα ασβεστίου και τις μεταβολικές διαδικασίες των οστών. Τα αβγά είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

Όπως βλέπετε, τα αβγά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε τα αβγά που αγοράζετε να είναι ελευθέρας βοσκής.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share