Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Εφιαλτική εκτίμηση για τον κορωνοϊό: Οι ασθενείς μπορεί να πάθουν μόνιμη ζημιά στην οσμή τους!

Στο 44% επανέρχεται μετά από 15 μέρες!

9 Απριλίου 2020 15:22
Εφιαλτική εκτίμηση για τον κορωνοϊό: Οι ασθενείς μπορεί να πάθουν μόνιμη ζημιά στην οσμή τους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια εφιαλτική εκτίμηση έρχεται σχετικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει μόνιμο αντίκτυπο στον οργανισμό μας, ακόμη κι αν αναρρώσουμε, όπως φαίνεται από μια έρευνα διάσημου ωτορινολαρυγγολόγου.

Ο γιατρός Στεφάν Χανς από τη Γαλλία, επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος σε νοσοκομείο των Παρισίων, αναφέρει πως δεν αποκλείεται ορισμένοι προσβεβλημένοι από τον ιό να πάθουν μόνιμη ζημιά στην οσμή τους, κάτι που πρέπει να ελέγχουν. Δείτε, επίσης, σε ποια περίπτωση δεν κινδυνεύετε από τον φονικό ιό.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε απαντώντας σε διάφορα σπουδαία ερωτήματα, ότι το 44% των ασθενών, σύμφωνα με δική του έρευνα, βλέπουν την οσμή και τη γεύση τους να επανέρχονται μέσα σε 15 μέρες, διάστημα αρκετά μεγάλο.

Εφιαλτική εκτίμηση για τον κορωνοϊό

Δείτε τι απαντά σε ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις:

Γιατί στην Ευρώπη είναι πιο συχνό το φαινόμενο της απώλειας οσμής και γεύσης;

«Δεν ξέρουμε ακριβώς. Ίσως να πρόκειται για μια διαφορά σχηματισμού στο πάνω μέρος της μύτης, όπου υπάρχει το όργανο της οσμής. Άλλοι άνθρωποι, επίσης, μπορεί εκ γενετής να είναι πιο ευαίσθητοι. Όλα αυτά, όμως, είναι υποθέσεις, ενώ και ο ιός μπορεί να εκφράζεται διαφορετικά στην Ισπανία. Στην Ισπανία, δύο είδη ιού υπάρχουν, ο πιο άκακος και ο πιο επικίνδυνος. Υπάρχουν πολλοί κορωνοϊοί, άλλωστε, και μπορεί να μεταβληθούν όσο παρνά ο καιρός, κάτι που φαίνεται από το ότι δεν εκφράζεται με ίδιο τρόπο στην Κίνα σε σύγκριση με την Ευρώπη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, υπάρχουν σημάδια πέψης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και είναι διαφορετικά. Στη Γαλλία μπορεί να εκφραστεί με έκζεμα, οπότε μπορεί να βρούμε διάφορους τρόπους έκφρασής του».

Μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα κορωνοϊού;

«Ο ΠΟΥ δε συμπεριλαμβάνει ακόμη, πάντως, το σύμπτωμα ως σύμπτωμα κορωνοϊού. Στην έρευνά μας, βρίσκουμε πως το 12% των ασθενών έχουν μόνο αυτό το σύμπτωμα, είτε της απώλειας οσμής είτε της απώλειας γεύσης, οπότε πρέπει ο κόσμος να προσέχει τα συμπτώματά του».

Πώς ακριβώς επιδρά ο κορωνοϊός στην οσμή και τη γεύση;

«Έχουμε μόνο υποθέσεις προς το παρόν. Η φυσιολογία της γεύσης και της οσμής είναι πολύπλοκη, ενώ στην οσμή είναι ακόμη άγνωστη, σχετικά με τον κορωνοϊό. Προς το παρόν, θεωρούμε πως υπάρχει ένα νεύρο που αντιδρά σε αυτές τις δύο αισθήσεις, αλλά δεν είναι το ίδιο στην περίπτωση του κορωνοϊού. Υπάρχει ένα ακόμη που παρεμβαίνει και είναι το τρίδυμο νεύρο, το οποίο μας δείχνει αν μια τσίχλα, για παράδειγμα, είναι πολύ ή λιγότερο γλυκιά».

Πότε επανέρχεται η οσμή και η γεύση;

«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι χωρίς οσμή εξαιτίας της γρίπης ή άλλων ιών, αλλά υπάρχει διαφορά στον νέο κορωνοϊό, αφού βλέπουμε πως το 44% των ασθενών την απέκτησε ξανά μετά από 15 μέρες. Είναι κάτι ασυνήθιστο και αναρωτιόμαστε, με αφορμή αυτό, κατά πόσο επηρεάζει και μακροπρόθεσμα ο κορωνοϊός τις αισθήσεις μας».

Επηρεάζει μόνιμα την οσμή και τη γεύση ο κορωνοϊός;

«Μετά από αυτό, χρειάζεται περίπου ένας μήνας ακόμη, για να δούμε κάποιον ΩΡΛ και να εξεταστούμε εκ νέου. Σε ασθενείς, που είχαν πρόβλημα ανοσμίας, δίναμε κορτιζόνη παλιότερα, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να τους δίνουμε, αν έχουν κορωνοϊό, όπως και καμία άλλη θεραπεία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά στις αισθήσεις μας».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share