Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Ποιες μάσκες πρέπει να φοράμε - Γιατί είναι επικίνδυνες όσες έχουν φιλτράκι (Video)

Δείτε το λόγο

2 Απριλίου 2020 07:43
Κορωνοϊός: Ποιες μάσκες πρέπει να φοράμε - Γιατί είναι επικίνδυνες όσες έχουν φιλτράκι (Video)
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Στους σωστούς τρόπους χρήσης των μασκών για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο MEGA. Επίσης, στο ζήτημα των μασκών αναφέρθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας διευκρινίζοντας για το ποιοι πρέπει να τις φορούν.

Η μάσκα για κάποιον που είναι υγιής και τηρεί τις αποστάσεις δεν είναι απαραίτητη, ενώ για κάποιον ο οποίος είναι ή μπορεί να είναι ασθενής, είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύει όσους είναι κοντά του, δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος. Για όσους εκτίθεται σε πολύ κόσμο- για παράδειγμα εκείνους που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ- είναι καλό να φορούν μάσκα για να προστατεύονται οι ίδιοι, τόνισε.

Κορωνοϊός: Όχι στη χρήση μασκών με φιλτράκι

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στον τύπο μασκών που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες. «Οι μάσκες που πρέπει να φορούν οι πολίτες είναι οι απλές χειρουργικές, και όχι εκείνες με το φιλτράκι», είπε και εξήγησε ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες μπορούν να γίνουν ακόμα και πολλαπλών χρήσεων. «Απλώς καλό είναι να τις αφήνουμε μία δύο μέρες στον ήλιο να λιάζονται ή να τις σιδερώνουμε στο ενδιάμεσο», τόνισε.

Όσον αφορά τις υφασμάτινες μάσκες είπε ότι «είναι καλύτερες από το τίποτα» γιατί «σας προστατεύουν για τη χρήση που κάνουμε την ευρεία, δηλαδή να βγω από το σπίτι μου και με την προϋπόθεση να είμαι στα δύο μέτρα με όποιον συναντήσω».

Αναφερόμενος στις μάσκες με το φιλτράκι επισήμανε ότι «δεν είναι για κοινή χρήση, είναι επικίνδυνες διότι αν κάποιος είναι ασθενής ή είναι ασθενής χωρίς να το ξέρει μέσα από το φιλτράκι ψεκάζει τον ιό στους γύρω του».

«Μην φοράτε μάσκες, εκτός αν…» - Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά

Ένα σημαντικό ερώτημα κυκλοφορεί για τον κορωνοϊό από την αρχή της εμφάνισής του και ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να δώσει… μια και καλή την απάντηση, για το αν πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι, συστήνοντας κατά κύριο λόγο να μην το κάνουμε. Δείτε και τη δραματική του έκκληση προς τους πολίτες, στη διάρκεια της οποίας λύγισε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού. ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε εικόνες με ανθρώπους που προσπαθούν να πάρουν μάσκες για να προστατευτούν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Θα μπορούσαν όλοι να φορέσουν μάσκες για να μας βοηθήσουν να επιβραδύνουμε την πανδημία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε τη Δευτέρα και αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός κι αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος από τον ιό. Ειδικές κλινικές μελέτες, όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις.

Η χρήση των μασκών, όπως είπε, αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος στη χρήση μάσκας προέρχεται από το στόμα και τη μύτη αυτών που ασθενούν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share