Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα συμπτώματα για την έγκαιρη διάγνωσή του

Δείτε το λόγο!

1 Απριλίου 2020 11:36
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα συμπτώματα για την έγκαιρη διάγνωσή του
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δύο κρίσιμα συμπτώματα για την έγκαιρη διάγνωση του κορωνοϊού εξήγαγε η νέα έρευνα από τη Βρετανία, η οποία αναφέρει πως η απώλεια όσφρησης ή γεύσης αναφέρεται από 6 στους 10 ασθενείς, κάτι που σημαίνει πως μάλλον αυτά τα συμπτώματα είναι μεγάλης σημασίας.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, συνέλεξαν στοιχεία για τα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής (Covid Symptom Tracker app), που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες και στην οποία έδωσαν στοιχεία περίπου 400.000 χρήστες μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC. Από αυτούς, οι 1.702 είχαν κάνει ήδη το τεστ για Covid-19 και οι 579 είχαν βγει θετικοί, ενώ οι 1.123 αρνητικοί. Μεταξύ όσων επιβεβαιωμένα είχαν τη νόσο, η πλειονότητα (59%) ανέφερε απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Δείτε, επίσης, πόσες μέρες μπορεί να είστε ακόμη φορέας του ιού, αν και τον έχετε ξεπεράσει.

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει έως τώρα προσθέσει αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των συχνών συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον κορωνοϊό. Η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να συμβεί και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα. Από την άλλη, οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εντοπίζουν ποιος συνδυασμός συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να παραπέμπει σε μόλυνση από τον κορωνοϊό, θεωρούν ότι η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης αποτελούν τα πιο χρήσιμα έξτρα συμπτώματα για τη διάγνωση της νόσου, αν συνδυάζονται με πυρετό και βήχα.

«Όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι άνθρωποι με απώλεια όσφρησης και γεύσης φαίνεται να έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19 και συνεπώς θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για τουλάχιστον επτά μέρες, ώστε να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου», ανέφερε ο Σπέκτορ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share