Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα 12+1 «χτυπήματα» του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα - Βήμα-βήμα οι «επιθέσεις» του (Video)

Η διαδρομή και η δράση του

26 Μαρτίου 2020 17:59
Τα 12+1 «χτυπήματα» του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα - Βήμα-βήμα οι «επιθέσεις» του (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ανθρωπότητα αγωνίζεται να αποφύγει τον κορωνοϊό. Ποια είναι όµως η διαδροµή του όταν καταφέρνει να εισέλθει στον οργανισµό και πώς δρα; Επίσης, αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα από τα οποία μπορείτε να κολλήσετε τον ιό.

Δείτε βήμα-βήμα τις 12+1 επιθέσεις του κορωνοϊού:

  1. Εισέρχεται στον οργανισµό µέσα από το στόµα, τη µύτη ή τα µάτια
  2. Κινείται µε ταχύτητα στις βλεννώδεις µεµβράνες στο πίσω µέρος του λαιµού και προσκολλάται σε συγκεκριµένο υποδοχέα των κυττάρων
  3. Οι πρωτεΐνες του κορωνοϊός επιτρέπουν στο γενετικό του υλικό να εισέλθει στο εσωτερικό ενός κυττάρου
  4. Αφού ο ιός εισέλθει σε ένα κύτταρο, το µετατρέπει σε εργοστάσιο αναπαραγωγής του
  5. Οταν ο αριθµός των αντιγράφων του ιού αυξηθεί, ξεκινά επίθεση στα γειτονικά κύτταρα
  6. Κάνουν την εµφάνισή τους τα πρώτα συµπτώµατα µε πονόλαιµο και ξηρό βήχα
  7. Ο ιός πηγαίνει στις κυριότερες αναπνευστικές οδούς των πνευµόνων, τους βρογχικούς σωλήνες, και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το αναπνευστικό σύστηµα, δηµιουργώντας φλεγµονές και σειρά προβληµάτων που έχουν ως αποτέλεσµα την εµφάνιση σοβαρών λοιµώξεων, όπως η πνευµονία και το Σύνδροµο Οξείας Αναπνευστικής ∆υσχέρειας
  8. Εχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου ο νέος κορωνοϊός δεν προσβάλλει τους πνεύµονες, αλλά το γαστρεντερικό σύστηµα
  9. Μπορεί να µπει στο αίµα
  10. Ενδέχεται να προσβάλει την καρδιά
  11. Είναι πιθανό να χτυπήσει το ήπαρ
  12. ∆εν αποκλείεται να βρεθεί στους νεφρούς
  13. Εχει την ικανότητα να φτάσει στον µυελό των οστών

Έρευνα-σοκ: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με τα δάκρυα - Τι να προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής

Μια έρευνα-σοκ έρχεται στο φως που δείχνει ότι πέραν των όσων γνωρίζαμε για τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού, έρχονται να προστεθούν και τα δάκρυα. Ενώ, αυτό είναι το πρώτο σημάδι κορωνοϊού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς!

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα μάτια μας, και να απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας πριν τα ακουμπήσουμε. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να δώσουν όσοι φοράνε φακούς επαφής.

Η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά αναφέρει χρήσιμα στοιχεία από τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οθφαλμολογίας προκειμένου ο κορωνοϊός να πλήξει όσο τον δυνατόν λιγότερους.

Τα δάκρυα τον εξαπλώνουν

Η ομιλία, το βήξιμο, το φτάρνισμα ή ακόμη και το γέλιο σε κοντινή απόσταση από ένα άτομο, μπορεί να ψεκάσουν τα σωματίδια και να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου, το οποίο θα τα εισπνεύσει, πιθανότερα από το στόμα ή τη μύτη, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν και στα μάτια, και η ασθένεια να εξαπλωθεί από τα δάκρυα.

Κάποιος μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας κάτι που έχει τον κορωνοϊό – όπως τραπέζι ή πόμολο – και στη συνέχεια πιάνοντας το πρόσωπο ή τρίβοντας τα μάτια του.

Η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων με κορωνοϊό. Αν δείτε κάποιον με ροζ μάτια, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Το ιογενές ροζ μάτι, ή η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ανθρώπων με κορωνοϊό.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να επιστρέψετε στα γυαλιά σας για λίγο

Οι χρήστες των φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Εάν συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής, ακολουθήστε τις συμβουλές υγιεινής για να περιορίσετε τις πιθανότητες να σας προσβάλλει ο κορωνοϊός.

Τα γυαλιά μπορεί να προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας και ο κορωνοϊός να σταματήσει εκεί.

Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο κορωνοϊός μπορεί ακόμα να φτάσει στα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές. Εάν φροντίζετε ασθενή ή πιθανώς εκτεθειμένο άτομο, τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να προσφέρουν περισσότερη κάλυψη.

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Είναι μία κίνηση που κάνουμε όλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος αυτή τη φυσική συνήθεια, ωστόσο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε έναν χαρτί αντί για τα δάχτυλά σας προκειμένου να μην μεταδοθεί κει σε εσάς ο κορωνοϊός.

Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο – ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια – πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share