Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

11+1 πιο ''βρώμικα'' φρούτα και λαχανικά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο!

Δείτε ποια είναι!

26 Μαρτίου 2020 14:29
11+1 πιο ''βρώμικα'' φρούτα και λαχανικά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο!
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Κι όμως πρέπει να δίνουμε πολλή προσοχή σε αυτά φρούτα και λαχανικά και να τα πλένουμε πολύ καλά!

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πιο «βρώμικα» και πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, δηλαδή αυτά με τα μεγαλύτερα ή λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ' εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρόμικης ντουζίνας». Οι λαχταριστές φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Κάποια από αυτά μάλιστα θα πρέπει κανονικά να τα τρώμε με τη φλούδα διότι έχει περισσότερες βιταμίνες!

Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες, αλλά και τα υπόλοιπα «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνονται ταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

  • Φράουλες
  • Μήλα
  • Νεκταρίνια
  • Ροδάκινα
  • Σέλερυ
  • Σταφύλι
  • Κεράσια
  • Σπανάκι
  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Ντοματίνια
  • Αγγούρια

12 πιο ''βρώμικα'' φρούτα και λαχανικά

Φέτος, η λίστα «Dirty Dozen» περιλαμβάνει κι έναν 13ο «ύποπτο»: τις καυτερές πιπεριές. Κάποιες βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εντομοκτόνα τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Η οργάνωση συνιστά σε όσους καταναλώνουν συχνά καυτερές πιπεριές να αγοράζουν βιολογικές κι αν δεν μπορούν, τουλάχιστον να τις μαγειρεύουν πρώτα καθώς έτσι μειώνονται αισθητά τα επίπεδα παρασιτοκτόνου.

Τα 15 καθαρά

  • Αβοκάντο
  • Καλαμπόκι
  • Ανανάς
  • Λάχανο
  • Κατεψυγμένος αρακάς
  • Κρεμμύδια
  • Σπαράγγι
  • Μάνγκο
  • Παπάγια
  • Ακτινίδιο
  • Μελιτζάνα
  • Πεπόνι χάνεϊντιου
  • Γκρέηπφρουτ
  • Πεπόνι Κανταλούπε
  • Κουνουπίδι

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, econews, η βρόμικη 12άδα του EWG είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας και αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία να υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στα τρόφιμα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα» στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης και αυτά τα φρούτα δεν πρέπει να αναμείξετε πότε μαζί!


 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share