Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Τα νύχια σας είναι φουσκωτά; Μπορεί να κινδυνεύετε από...

Δώστε βάση

22 Μαρτίου 2020 14:20
Προσοχή: Τα νύχια σας είναι φουσκωτά; Μπορεί να κινδυνεύετε από...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν τα νύχια στα δάχτυλα σας είναι κάπως φουσκωτά τότε μπορεί να έχετε πληκτροδαχτυλία, δηλαδή διεύρυνση της τελικής ονυχοφόρου φάλαγγας των δακτύλων με απώλεια της αντίστοιχης γωνίας. Τι μαρτυρά για την υγεία όμως;

Αυξομείωση της ονυχοφόρου φάλαγγος και επιμήκυνση των ονύχων, συμβαίνει συχνά με πληκτροδακτυλία, ενώ οι ανωμαλίες σχηματισμού των τριχοειδών της ονυχοφόρου φάλαγγος, βρίσκονται με τριχοειδοσκόπηση.

Πρόκειται για διεύρυνση των άκρων των δακτύλων σαν πλήκτρα τύμπανου με σπαθοειδή (σαν σπάτουλα) νύχια, αποτέλεσμα της έντονης υπερπλασίας του ιστού των άκρων όλων των δακτύλων με αύξηση του διαμετρήματος των αρτηριών των δακτύλων και σχηματισμό αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων.

Η πληκτροδακτυλία (Clubbed Fingers) χαρακτηρίζεται από ελάττωση της ονυχοφαλαγγικής γωνίας (<160ο), υπερτροφία των μαλακών ιστών στην κορυφή των δακτύλων και αύξηση της καμπυλότητας των νυχιών.

Η πληκτροδακτυλία που συνοδεύει πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή νεοπλάσματα πνευμόνων, και παθήσεις των πνευμόνων, μεσοθηλίωμα, βρογχεκτασία, κίρρωση ήπατος μπορεί να συνοδεύεται από Υπερτροφική Οστεοαρθροπάθεια.

Τα νύχια φανερώνουν πολλά για την υγεία του καθενός, για αυτό αν είναι κίτρινα μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι όπως θα διαβάσετε εδώ. Ό,τι περίεργο παρατηρήσετε μην το αγνοείτε.

Προσοχή: Δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας κάθε φορά που βάφετε τα νύχια σας

Ξέρουμε ότι το βερνίκι νυχιών μπορεί να κάνει τα νύχια μας εύθραυστα και να κιτρινίζουν. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα καλλυντικό που προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία μας! Δε θα σας πούμε να σταματήσετε να κάνετε μανικιούρ, αλλά θα σας μιλήσουμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα βερνίκια νυχιών στον οργανισμό μας, και πράξτε αναλόγως.

Ποιος είναι ο κύριος κίνδυνος για την υγεία;

Ο βασικός κίνδυνος των βερνικιών είναι η τοξικότητά τους. Μερικά σύγχρονα βερνίκια περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στην υγεία σας:

  • Τολουόλιο – διαλύτης που χαρίζει μια λεία επικάλυψη στα νύχια και διατηρεί τις χρωστικές. Είναι γνωστό ότι το τολουόλιο μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει διαταραχές της αναπαραγωγής.
  • Πονοκέφαλοι, αδυναμία, λιποθυμία, ναυτία είναι μερικές από τις επιπτώσεις της χρήσης κακής ποιότητας βερνικιού.
  • Φορμαλδεΰδη – ένα άχρωμο αέριο, με το οποίο τα βερνίκια διατηρούνται περισσότερο καιρό. Σε επαφή με αλλεργικά άτομα μπορεί να προκληθεί δερματίτιδα και πιθανά εγκαύματα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν διαταραχές καρδιακού ρυθμού, επιληπτικές κρίσεις και καρκίνος.
  • Φθαλικό διβουτυλεστέρα – χρησιμοποιείται ως άρωμα. Εξαιτίας αυτού του επικίνδυνο συστατικού μπορεί να προκληθούν ενδοκρινικές διαταραχές, γυναικολογικές και αναπνευστικές παθήσεις.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 24 γυναίκες. 6 ώρες μετά το μανικιούρ των συμμετεχόντων, οι περισσότερες είχαν αυξημένα επίπεδα διφαινυλοφωσφορικού – μία ουσία η οποία είναι ένα παράγωγο του φωσφορικού τριφαινύλιου, και σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Έπειτα από 10 ώρες, τα επίπεδα του φωσφορικού διφαινυλίου ήταν κατά 7 φορές υψηλότερη από το κανονικό. Αυτό είναι ανησυχητικό. Κι επειδή θέλουμε να γνωρίζετε τα πάντα, δείτε εδώ γιατί τα νύχια των ποδιών σας είναι κίτρινα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share