Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μαύρο σκόρδο: Το θαυματουργό superfood που σώζει ζωές!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

11 Μαρτίου 2020 16:13
Μαύρο σκόρδο: Το θαυματουργό superfood που σώζει ζωές!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα superfoods που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια είναι πάμπολλα και το καθένα με διαφορετικές θαυματουργές και θεραπευτικές ιδιότητες. Ένα εξ αυτών και ο κουρκουμάς, εδώ μπορείτε να δείτε το θαυματουργό ρόφημα από κουρκουμά που θα σας γεμίσει ενέργεια. Τις ιδιότητες του απλού και συνηθισμένου σκόρδου ναι μεν τις ξέρουμε αλλά δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν καθώς καθημερινά όλο και κάποια νέα μαθαίνουμε!

Αυτή τη φορά όμως κάτι νέο ήρθε να ταράξει τα νερά τόσο της γαστρονομίας όσο και της υγείας. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο, ένα superfood που είναι ένα πραγματικό θαύμα!

Είναι σύμμαχος κατά των ελεύθερων ριζών ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πρόληψη και επισκευή των βλαβών στον οργανισμό και την αναστολή της γήρανσης.

Η S-allylcysteine, συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο της κυστεΐνης, βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου. Παράλληλα, προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις.

Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της κυκλοφορίας του αίματος, οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του, αλλά και έρευνες που δείχνουν μείωση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, κάνουν το μαύρο σκόρδο απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή μας για τη βελτίωση της υγείας μας.

Το Down Village, μια πειραματική φάρμα στο Κατηχώρι Πηλίου, είναι από τα λίγα μέρη που παράγουν αυτό το superfood στην Ελλάδα.

Εξωτερικά το μαύρο σκόρδο διατηρεί τα λευκά φύλλα του κλασσικού σκόρδου και μόνο όταν το ξεφλουδιστεί αποκαλύπτεται το μαύρο του χρώμα.

Είναι αποτέλεσμα ζύμωσης του λευκού σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας για περίπου 1 μήνα. Στη συνέχεια, το σκόρδο αφήνεται να οξειδωθεί σε ειδικό δωμάτιο για 45 ημέρες. Δεν προστίθεται κανένα χημικό στοιχείο ή συντηρητικό, καθώς είναι απόλυτα φυσικό προϊόν. Το μαύρο σκόρδο έχει γλυκιά και ευχάριστα καπνιστή γεύση. Η έντονη μυρωδιά και η πικάντικη γεύση του παραδοσιακού σκόρδου έχουν εξαφανιστεί στη διάρκεια της ζύμωσης.

Η γεύση του διαφέρει από αυτή του γνωστού μας λευκού σκόρδου, καθώς έχει αυτή ενός αποξηραμένου φρούτου με υφή τσίχλας.

Πλέον, πολλά ελληνικά εστιατόρια που το έχουν ήδη εντάξει στην κουζίνα τους, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα με το μαύρο σκόρδο ως πρώτη ύλη.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σάλτσες και σε πολλά άλλα φαγητά ενώ συνδυάζεται μοναδικά και με σοκολάτα!

Αξίζει μια δοκιμή για να πειστούμε για τη χρησιμότητά του στην υγεία του οργανισμού μας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share