Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκαριστική προειδοποίηση επιστημόνων - Αυτό το συστατικό στο νερό βρύσης μπορεί να προκαλέσει...

Προσοχή!

10 Μαρτίου 2020 18:55
Σοκαριστική προειδοποίηση επιστημόνων - Αυτό το συστατικό στο νερό βρύσης μπορεί να προκαλέσει...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την πλευρά του φθοριωμένου νερού, προειδοποιούν για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία. Δώστε προσοχή μιας και τα αποτελέσματα σοκάρουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ILikeMyTeeth.org, η φθορίωση του νερού λαμβάνει χώρα εδώ και περίπου 70 χρόνια. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ως μέσο για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών.

Την δεκαετία του ’40 και του ’50, πολλοί Αμερικανοί πίστευαν ότι η επικινδυνότητα της φθορίωσης του νερού είναι μια κομμουνιστική συνωμοσία εναντίον της Δύσης. Και ενώ αυτή η θεωρία σπάνια αναφέρεται και σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για τη χρήση φθορίου. Και δεν είναι το μόνο που μπορεί να βλάψει την υγεία σας, αφού όπως θα δείτε εδώ και τα πλαστικά μπουκάλια με νερό κάνουν κακό και όχι μόνο στους ανθρώπους.

Χρειάζεται επιπλέον έρευνα από τις δύο πλευρές του επιχειρήματος, όπως και με κάθε πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σε μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με την πλευρά του φθοριωμένου νερού, προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Kent της Αγγλίας.

Στη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Περιοδικό Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν φθοριωμένο νερό είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα του θυρεοειδούς, τα οποία συχνά οδηγούν σε κατάθλιψη και παχυσαρκία.

Η μελέτη έχει ως εξής:

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο υποθυρεοειδισμός είναι μια σημαντική ανησυχία για την υγεία και μαζί με άλλους παράγοντες – όπως η έλλειψη ιωδίου- η έκθεση σε φθόριο θα πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντικός παράγοντας. Τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα της δημόσιας φθορίωσης ως ένα ασφαλές μέτρο για τη δημόσια υγεία.

Η μελέτη εξέτασε τους φακέλους διαφόρων ασθενών στην Αγγλία. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς από το West Midlands, μια περιοχή όπου γίνεται φθορίωση, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα του θυρεοειδούς σε σχέση με το Greater Manchester, μια περιοχή όπου δεν λαμβάνει χώρα φθορίωση.

Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πιθανόν 15.000 άνθρωποι στην περιοχή υποφέρουν από προβλήματα του θυρεοειδούς, ως αποτέλεσμα του φθοριωμενου νερού.

Αλλά αποδεικνύεται ότι οι ειδικοί γνώριζαν για τις αντι-θυρεοειδείς ιδιότητες του φθορίου για αρκετό χρονικό διάστημα – τη δεκαετία του 1950, το φθόριο συνταγογραφούτναν για τη μείωση της δραστηριότητας του θυρεοειδούς. Η δοσολογία που παρέχονταν σε αυτούς τους ασθενείς ήταν «εντός των ορίων» με τα άτομα που ζουν σε φθοριωμένες κοινότητες σήμερα.

Έτσι, με άλλα λόγια:

Η ποσότητα του φθορίου που περιέχεται στο νερό της βρύσης σήμερα είναι ισοδύναμο με εκείνο που κάποτε συνταγογραφούταν ως αντι-θυρεοειδές συμπλήρωμα. Γνωρίζουμε τώρα, χωρίς αμφιβολία, ότι ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί μπορεί να είναι αιτία για κατάθλιψη, άγχος και παχυσαρκία.

Και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς έχει τη δυνατότητα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτά τα συμπτώματα – μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Ινδικό Περιοδικό Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, διαπιστώθηκε ότι η βλάβη του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει δυνητικά σχεδόν κάθε μέρος του σώματος.

Η μελέτη έχει ως εξής:

Ανεπαρκή επίπεδα της θυρεοειδούς ορμόνης προκαλούν συμπτώματα όπως βραδύτερο ρυθμό μεταβολισμού, αύξηση βάρους, λήθαργο, δυσανεξία στο κρύο, ξηρό και κρύο δέρμα, και πρήξιμο του προσώπου και των βλεφάρων.

Ακόμη και με τα δήθεν οφέλη από την φθορίωση του νερού, ο επικεφαλής συγγραφέας της αγγλικής έρευνας, ο καθηγητής Σρίβεν Πέκμαν αναφέρει:

«Υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς τρόπους για να βελτιωθεί η υγεία των δοντιών.»

Και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σε κάθε λογικό άνθρωπο αμφιβολίες γιατί το φθοριωμένο νερό εξακολουθεί να είναι υιοθετείται από την τοπική αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της τερηδόνας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share