Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Προσοχή:Το είδος κανέλας που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην υγεία σας

Να πως θα την ξεχωρίσεις!

9 Μαρτίου 2020 18:12
Προσοχή:Το είδος κανέλας που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην υγεία σας

Δώσε μεγάλη προσοχή καθώς αυτή είναι η κανέλα που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην υγεία σου! Να πως θα την ξεχωρίσεις, ώστε να μην πέσεις στην "παγίδα"!

Η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως υπάρχουν δύο ειδών κανέλες!

Η Κεϋλάνη και η Κασσία. Και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε αυτό; Γιατί η Κασσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό σας.

Το μεγάλο πρόβλημα με την κανέλα Κασσία είναι ότι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, μια αντιπηκτική ουσία που όμως είναι τοξική για το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες και προκαλεί καρκίνο στα ζώα.

Ο αμερικανικός οργανισμός Food and Drug Administration έχει απαγορεύσει την κουμαρίνη ως αρωματικό πρόσθετο από το 1954 ενώ το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έθεσε το 1988 ως ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε κουμαρίνη τα 2 mg ανά κιλό στα διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά.

Βάσει νεωτέρων στοιχείων, το 2008, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έθεσε ως μέγιστη συνιστώμενη Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (TDI) το 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άνθρωπος 60 κιλών μπορεί να καταναλώνει μέχρι 6 mg κουμαρίνης την ημέρα.

Η Κασσία περιέχει κατά μέσο όρο 3 γραμμάρια κουμμαρίνης ανά κιλό (3 mg ανά γραμμάριο) ενώ έχουν βρεθεί και δείγματα που περιείχαν 10 γραμμάρια ανά κιλό. Συνεπώς με 2 γραμμάρια κασσία ένας άνθρωπος 60 κιλών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης κουμαρίνης, και μπορεί να το έχει ξεπεράσει.

Για να περιοριστεί η πρόσληψη κουμαρίνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μια κατευθυντήρια γραμμή για τη μέγιστη περιεκτικότητά της στα τρόφιμα αρτοποιίας. Μέχρι 50 mg ανά κιλό στα εποχιακά και 15 mg ανά κιλό στα καθημερινά. Για τα επιδόρπια το όριο είναι 5 mg ανά κιλό. Είναι σαφές, ότι κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή

Αν θέλετε να περισσότερα για το αγαπημένο μπαχαρικό, την κανέλα, δείτε τι μπορεί να κάνει σε συνδυασμό με λίγο μέλι!


 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share