Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

8+1 τρόφιμα "προστάτες"! Θα σε σώσουν από ένα σωρό ασθένειες!

Πρέπει να τα εντάξεις στην διατροφή σου!

5 Μαρτίου 2020 16:42
8+1 τρόφιμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι μερικά τρόφιμα που σίγουρα πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου μιας και έστω εν αγνοία σου σε προστατεύουν από τον καρκίνο και ένα σωρό ακόμη ασθένειες, πριν όμως σου δείξουμε ποια είναι τα τρόφιμα που θα σε... σώσουν, δες εδώ ποια είναι τα τρόφιμα που θα σου χαρίσουν όραση "αετού".

Γάλα καρύδας

Μια πολύ καλή πρόταση για το πρωινό σου σε περιόδους που νηστείας ή για εσένα που δεν έχεις πολύ καλή σχέση με το γάλα. Περιέχει καλά λιπαρά και βοηθά ως εξής:

Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), αυξάνοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

  • Ρυθμίζει τις μεταβολικές λειτουργίες, πράγμα που αυξάνει τις καύσεις και βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Ρυθμίζει το θυρεοειδη, ώστε να λειτουργεί πιο αρμονικά κάτι που επίσης σου επιτρέπει να ελέγχεις καλύτερα το βάρος σου.
  • Παρέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα τα οποία, στους περισσότερους άνθρωπους στη Δύση, λείπουν.
  • Καταπολεμά τη γήρανση

Πράσινο Τσάι

Προσπάθησε μέσα στην ημέρα σου να αντικαταστήσεις ένα φλιτζάνι καφέ, με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Το φρέσκο, πράσινο ή μαύρο τσάι είναι πολύ ευεργετικό για τον εγκέφαλό διότι περιέχει κατεχίνες. Η έλλειψη κατεχινών μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη και άκεφη. Επιτρέπει, επίσης, τη χαλάρωση και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πνευματικής κόπωσης.

And last but not least… έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τσαγιού επιταχύνει το μεταβολισμό και βοηθά ιδιαίτερα στο αδυνάτισμα.

Zεόλιθος Θράκης

Nαι καλά βλέπεις… ο ζεόλιθος είναι πέτρωμα και όπως καταλαβαίνεις στη φυσική του μορφή είναι αδύνατο να τον καταναλώσεις. Ύστερα όμως από επεξεργασία μπορεί να γίνει το πολύτιμο συμπλήρωμα της διατροφής σου. Πρόκειται για ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με δυνατότητα δέσμευσης ουσιών εως 30% του βάρους του. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως, σαν συμπλήρωμα διατροφής, θα τραβήξει σαν σφουγγάρι τα βλαβερά συστατικά που συγκεντρώνονται στο σώμα, τα οποία θα αποβληθούν με την διαδικασία της ούρησης.

Με την παγίδευση των φορτισμένων μορίων, ο Ζεόλιθος μπορεί να:

  • Αποτοξινώνει το σώμα αφαιρώντας βαρέα μέταλλα και τοξίνες·
  • Δρα σαν ένας μειωτής ελευθέρων ριζών
  • Εμποδίζει την πρόωρη γήρανση· Υποστηρίζει τη λειτουργία του νοσοποιητικού συστήματος
  • Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος. Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση. Σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες, όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά.

Ψύλλιο

Είναι μια σκόνη που παρασκευάζεται από κάποιο ινδικό φυτό (η λατινική του ονομασία είναι plantago indica). To ψύλλιο, αποτελείται από μικρούς σπόρους φυτών, οι οποίοι περιέχουν υδροκολοειδείς ίνες. Το ψύλλιο έχει την ιδιότητα αν αναμειχθεί με ζεστό νερό να μετατρέπεται σε ζελέ.

Εμφανίζει ισχυρή δράση στη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω της έντονης παρουσίας των φυτικών ινών.

Ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, με θετικό αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Cooking Tip: Πώς όμως θα το εντάξεις στη διατροφή σου; Βάλε 2 κ.σ. Ψύλλιο σε ένα γιαούρτι με χαμηλά και πρόσθεσε 1 φλιτζάνι διάφορα φρούτα της επιλογής σου.

Λιναρόσπορος

Είναι ένα ακόμη σποράκι που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πέψη των τροφών. Ένας πολύ καλός τρόπος να προστατεύσεις την καρδιά, και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ως γνήσιο superfood είναι ό, τι πρέπει για την διατήρηση στην καλύτερη φόρμα της ψυχικής μας υγείας.

Cranberry

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τα κράνμπερυ και τα προϊόντα του, που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών, μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βάλε τα cranberry στη διατροφή σου και καταπολέμησε τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προσφέροντας παράλληλα στον εαυτό σου βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού.

Το Α και το Ω κατά των ουρολοιμώξεων. Μια ενοχλητική πάθηση που ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες. Μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard απέδειξε ότι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό cranberry, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν.

Smart tip: Αν έχεις ουρολοίμωξη και για όσο διάστημα παίρνεις αντιβίωση σύμφωνα με τη συνταγή γιατρού, πίνε δύο ποτήρια χυμό cranberry. Μπορείς αν ανήκεις στις γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, φρόντισε να πίνεις 1 ποτήρι χυμό κάθε μέρα.

Μούρα

Τα περισσότερα μούρα, τα μύρτιλλα (Blueberries), τα μαυρα βατόμουρα, τα μούρα Goji, τα άσπρα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που όπως πολύ καλά γνωρίζεις βοηθούν τόσο στην υγεία του εγκεφάλου, όσο και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση αυτων των φρούτων καθημερινα, μπορεί επισης να βοηθήσει στην αντιστροφή της γήρανσης του εγκεφαλου.

Τα Goji θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.

Ο καρπός του Goji περιέχει: 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα. Περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6).Έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών. Έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα, έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους). Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία. Περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Λεμονόχορτο

Είναι ξυλώδες, βολβώδες στέλεχος με φρέσκο άρωμα λεμονιού. Μπορεί να σου θυμήσει φρέσκο κρεμμύδι στην όψη, αλλά θα το ξεχωρίσεις σίγουρα από το έντονο άρωμα. Το αφέψημα του μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά όταν αισθάνεσαι καταπονημένη και πιεσμένη ψυχολογικά. Φαίνεται πως το αρωματικό φυτό είναι η καλύτερη απάντηση στο άγχος.

Άλλωστε είναι μια καλή πρόταση για να διώξεις φυσικά τον πονοκέφαλο και τον πυρετό.

To λεμονόχόρτο αποτελεί ιδανικό αποτοξινωτικό που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αναγέννηση του συνδετικού ιστού. Οι ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιοτήτές του έγκεινται στο γεγονός ότι εμπεριέχει τις βιταμίνες Β 1, Β 2, Β 12 (απ’ το σύμπλεγμα Β) και τις λιποδιαλυτές Α και C.

Τέλος, είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο.

Κινόα

Αναφέρεται και ως το δημητριακό των ΙΝΚΑΣ, αν και για την ακρίβεια δεν ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών. Ως φυτό συγγενεύει με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο, με τους σπόρους του να καταναλώνονται όπως το ρύζι, το πλιγούρι και τα δημητριακά.

Δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται πιο εύκολα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του.

Παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεταξύ 14-18%.

Περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Είναι καλή πηγή φωσφόρου, έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Λειτουργεί σε άριστη συνεργασία με το πεπτικό σύστημα και ωφελεί στην αιμάτωση του εγκεφάλου, άρα βοηθά στη συγκέντρωση και την απόδοση στην πνευματική εργασία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share