Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

4+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένεις ποτέ - Είναι τελείως επικίνδυνο

Προσοχή!

24 Φεβρουαρίου 2020 07:20
4+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένεις ποτέ - Είναι τελείως επικίνδυνο
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Από την παιδική ηλικία, μάθαμε να πλένουμε ο,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλες τις τροφές. Εμείς, θα σας πούμε για 4+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένετε γιατί είναι επικίνδυνο.

Το πλύσιμο μερικών τροφίμων οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων, τα καταστρέφει ή απλά δεν προσφέρει τίποτα απολύτως.

Ποια τρόφιμα όμως είναι αυτά;

Αυγά

Κάποια αυγά του εμπορίου έχουν ήδη καθαριστεί και καλυφθεί με ειδικό αντιβακτηριακό το οποίο αν τα ξεπλένουμε θα χαθεί

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι φοράς μερικών από των πιο επικίνδυνων βακτηρίων με κυριότερο την σαλμονέλα. Με το πλύσιμο δεν φεύγει κανένα από αυτά, αντίθετα αν υπάρχουν τα εξαπλώνεται σε όλες τις επιφάνειες που πιτσιλάνε οι σταγόνες του νερού. Το σωστό μαγείρεμα σκοτώνει καθετί.

υγιεινές τροφές

Κρέας

Ισχύει ότι και για το κοτόπουλο. Καθαρίστε την επιφάνει του κρέατος με απορροφητικό χαρτί και πλύνεται καλά τα χέρια σας και τις επιφάνειες κοπής.

Ζυμαρικά

Είναι πραγματικά αδιανόητο το ο,τι κάποιοι πλένουν τα ζυμαρικά πριν ή μετά το βράσιμο, κάτι που κάνεις ειδικά τους σεφ της ιταλικής κουζίνας έξαλλους. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ξεπλένουν το πολύτιμο άμυλο που χρειάζεται για να δέσουν με την σάλτσα τους και να τα παγώσουν πριν καλά καλά φτάσουν στο πιάτο.

τροφές

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια απορροφούν εύκολα το νερό, οπότε η επαφή μαζί του τα αλλοιώνει. Αν θέλετε οπωσδήποτε να τα πλύνεται κάντε το μόνο αν είναι αρκετά φρέσκα, με ένα γρήγορο ξέπλυμα και αμέσως σκουπίστε τα καλά με χαρτί. Και αυτό μόνο αμέσως πριν το μαγείρεμα, διαφορετικά θα μαυρίσουν.

Κι επειδή το Athensmagazine.gr φροντίζει για την ενημέρωσή σας, δείτε εδώ 19+1 τροφές που θα καταπολεμήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

9+1 τροφές για... γρήγορο θάνατο - Δώστε προσοχή!

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες τροφές που μας αρέσουν, αλλά δεν πρέπει να τις τρώμε, διότι είναι επικίνδυνες και μας κάνουν μόνο κακό. Εμείς βρήκαμε τις 9+1 και σας τις παρουσιάζουμε.

Μπορεί αυτές οι τροφές να είναι λαχταριστές και πεντανόστιμες, ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να τις απομακρύνουμε από τη ζωή μας, όπως και τις 5 τροφές που προκαλούν καρκίνο!

Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα:

  • Κουλουράκια
  • κουλούρια
  • κέικ
  • μπισκότα
  • κρουασάν
  • κριτσίνια
  • cookies

Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.

Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μη , είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά (“διαίτης”).

επικίνδυνα αναψυκτικά

  • Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη.
  • Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.
  • Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.

Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα

  • Περιλαμβάνουν λουκάνικα και hot dogs, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon,κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Προφανώς είναι αδύνατον ακόμη και να φαντασθούμε τι καταναλώνουμε.
  • Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο ( κυρίως του εντέρου,του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης).
  • Περισσότερες νιτροζαμίνες παράγονται όταν τα κρέατα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα στις υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται πολλά είδη ετεροκυκλικών αμινών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα καμμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος.
  • Αν το κρεατοσκεύασμα καπνισθεί θα σχηματισθούν επιπλέον και καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Τα ντόνατς

  • Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη,επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια (διάβαζε τρανς λιπαρά).
  • Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες, και ούτε καν ικανότητα κορεσμού.

Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια

Ένας από τους λόγους για την πρωτιά αυτή είναι σίγουρα τα τρανς λιπαρά.

Τι είναι όμως τα τρανς λιπαρά;

  • Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται από υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο.

τρανς λιπαρά

Τι κακό όμως κάνουν τα τρανς λιπαρά;

  • αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)
  • συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας
  • αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
  • σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους
  • προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.

Ποιες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά;

Πάρα πολλές τυποποιημένες τροφές:

  • διάφορες μαργαρίνες
  • μαγιονέζες και άλλα αρτύματα
  • προτηγανισμένα προϊόντα από αυτά που ευδοκιμούν και στα φαστφουντάδικα
  • αρτοποιήματα όπως:μπισκότα, κέικ,κρουασάν,κουλουράκια ,κριτσίνια, cookies,ντόνατς κλπ.
  • διάφορα κατεψυγμένα,επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες ,πίτες,πιτάκια,βάφλες,fish sticks
  • γλυκά
  • πατατάκια,ποπ κορν και άλλα σνακ
  • πολλά δημητριακά πρωινού,μπάρες κλπ.

Κάντε το συνήθεια να ελέγχετε τις ετικέτες όταν τρώτε βιομηχανοποιημένες,συσκευασμένες τροφές.

Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων

Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά.

πατάτες τηγανητές

Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην παχυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα.

Για να δούμε τα γεγονότα:

  • Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά .
  • Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.
  • Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.
  • Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.
  • Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες “γίγας” των ταχυφαγείων
  • Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.
  • Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.
  • Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.
  • Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στν οργανισμό.

Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς (άντε της πεθεράς).

Tα πατατάκια και λοιπά αλμυρά σνακ. Το αλάτι

Ξεχωρίζω τα πατατάκια γιατί τρώγονται σε τεράστιες ποσότητες. Πρόκειται για μια παρηγορητική, και άκρως εθιστική τροφή.

τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώμε

  1. ‘Ενα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες(!),38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι. Μεγάλες περιεκτικότητες σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο,χρωστικές,βελτιωτικά γεύσης,τρανς και κορεσμένα λιπαρά κλπ.
  2. 100% νεκρές θερμίδες,καμία διαθρεπτική αξία και πολύ αλάτι.
  3. Το νάτριο που παίρνουμε από το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400mg(2.4 gr) την ημέρα,ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.
  4. Παίρνουμε όμως πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις έτοιμες,επεξεργασμένες τροφές και αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες σε αρτηρίες,καρδιά,νεφρά και εγκέφαλο σπρώχνοντάς μας μαζί με άλλους επιβαρυντικούςς παράγοντες σε καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά,άνοια και προβλήματα με τα νεφρά.
  5. Το εμπλουτισμένο με αλάτι αίμα τραβάει με όσμωση νερό μέσα στις αρτηρίες και αυξάνει τον όγκο του ανεβάζοντας την πίεση. Η υψηλή πίεση προξενεί σταδιακά βλάβες στις αρτηρίες και βέβαια και σ’ αυτές που οδηγούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά.
  6. Στα νεφρά η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στο αίμα εμποδίζει τη δια της όσμωσης αφαίρεση του πλεονάζοντος νερού από το αίμα. Έτσι η πίεση κρατιέται ψηλά και επί πλέον στρεσάρονται πολύ τα λεπτά και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά προκαλώντας σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.
  7. Αλάτι παίρνουμε θέλοντας και μη από πολλές φυσικές και επεξεργασμένες τροφές. Αποφεύγετε το έξτρα αλάτι με κάθε τρόπο!

Tα χάμπουργκερ των περισσότερων ταχυφαγείων

Μονονιτρική θειαμίνη,λευκασμένο αλεύρι,ισογλυκόζη,ζάχαρη,μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο,θειϊκό ασβέστιο,ανθρακικό ασβέστιο,γλουτένη σίτου,αλάτι,θειϊκό αμμώνιο,χλωριούχο αμμώνιο,προπιονικό ασβέστιο και νάτριο,φωσφορικό μονοασβέστιο, αιθοξυλιωμένα μονογλυκερίδια κλπ.

Πρόκειται για μερικά από τα συστατικά των χάμπουργκερ κάποιας αλυσίδας ταχυφαγείων. Δεν έχει σημασία ποιας γιατί δεν είναι εκεί το θέμα μας.

Προσθέστε τώρα:

  • κρέας που μπορεί να έρχεται από παρτίδες που περιέχουν πολλά ζώα. Υποστηρίζεται ότι ένα και μόνο μπιφτέκι μπορεί να περιέχει κρέας από εκατοντάδες ζώα.
  • τα απαραίτητα συνοδευτικά για τη συμπλήρωση της γνωστής τριπλέτας των ταχυφαγείων: προτηγανισμένες πατάτες και ανθρακούχα αναψυκτικά.
  • κέτσαπ,μαγιονέζες και μουστάρδες της συμφοράς
  • και έχετε ένα ακόμη εκρηκτικό διατροφικό μίγμα.

Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα

  • Μαγιονέζα : δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος – συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.

επικίνδυνες τροφές

  • Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι.
  • ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.
  • Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε.
  • Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.

Έτοιμες σούπες

έτοιμες σούπες

  • Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.
  • Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά.
  • Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share