Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Προσοχή σε αυτά τα σημάδια! Τι λέει το σχήμα των νυχιών σου για την υγεία σου;

Τι μαρτυράνε τα νύχια σας;

31 Ιανουαρίου 2020 14:30
Προσοχή σε αυτά τα σημάδια! Τι λέει το σχήμα των νυχιών σου για την υγεία σου;

Τα υγιή νύχια λυγίζουν, είναι ελαφρώς γυρισμένα προς τα κάτω και έχουν ένα απαλό ροζ χρώμα. Αν τα νύχια σας δεν είναι κάπως έτσι, τότε δώστε μεγάλη προσοχή!

Μερικές φορές οι αλλαγές στα νύχια υποδεικνύουν σοβαρότερες ασθένειες. Σε πολλούς τα νύχα των ποδιών, μάλιστα, μπαίνουν στο δέρμα και δημιουργούν προβλήματα. Βέβαια, τα συμπτώματα των άρρωστων νυχιών είναι άλλα.

Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω 12 συμπτώματα:

1.Νύχια που σπάνε εύκολα

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνο οι γυναίκες. Πολλές φορές προκαλείται λόγω συχνής επαφής με το νερό ή χρήσης ασετόν. Ωστόσο, τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι δυσλειτουργίας του θυρεοειδή. Άλλα συμπτώματα είναι η εξάντληση, η αύξηση βάρους και η απώλεια μαλλιών.

2. Νύχια λυγισμένα προς τα πάνω

Αν τα νύχια σας είναι λυγισμένα προς τα πάνω, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης οξυγόνου στο σώμα, ή δυσλειτουργία της καρδιάς ή/και των πνευμόνων.

3. Με αυλάκια στα πλάγια

Τα αυλάκια στα νύχια μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια για σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως μολύνσεις ή καρδιακή προσβολή.

4. Αυλάκια κατά μήκος

Συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα λεπτά αυλάκια μπορεί να είναι σημάδι ψωρίασης, συγκεκριμένων κυκλοφορικών διαταραχών ή και ένας τύπος αλωπεκίασης. Καλός θα ήταν να ζητήσετε συμβουλή γιατρού αν δείτε έστω και ένα φαρδύ αυλάκι, γιατί μπορεί να είναι όγκος στο νύχι.

5. Άσπρα σημάδια

Συνήθως δεν έχουν να κάνουν με διατροφική έλλειψη, αλλά με προηγούμενη ζημιά στο νύχι. Μην ανησυχείτε, κάποια στιγμή θα φύγουν από μόνα τους.

6. Χλωμά νύχια

Τα νύχια σας γίνονται όλο και πιο χλωμά; Αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας και συναντάται σε καπνιστές και διαβητικούς.

7. Χοντρά, κίτρινα νύχια

Συχνά εμφανίζεται με την βρογχίτιδα ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την αναπνευστική οδό. Μπορεί όμως να είναι σημάδι κατακράτησης νερού ή/και μύκητα στα νύχια.

8. Καφέ ή μαύρα νύχια

Πιθανόν να έχετε μια μικρή πληγή κάτω από το νύχι. Αν εμφανιστεί χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός, τότε ζητήστε την συμβουλή γιατρού, γιατί μπορεί να είναι σοβαρή δερματολογική ασθένεια.

9. Μπλε νύχια

Αν το αίμα σας δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο, τα νύχια γίνονται μπλε. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικής ασθένειας ή αδύναμης καρδιάς.

10. Χρωματισμοί στα νύχια

Αν τα νύχια σας έχουν απαλό χρώμα, αλλά η άκρη είναι κόκκινη ή καφέ, τότε μπορεί να έχετε σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά.

11. Τα νύχια σας πέφτουν

Αυτό προκαλείται από φλεγμονή στο νύχι. Ωστόσο, μπορεί και να αποτελεί σημάδι διαβήτη, έλλειψης σιδήρου ή προβλήματος στον θυρεοειδή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλείται από όγκο στα νύχια.

12. Βαθουλώματα

Αν εντοπίσετε μικρές ποσότητες αίματος σε βαθουλωμένα νύχια, μπορεί να είναι λόγω ψωρίασης. Μερικές φορές το νύχι καταστρέφεται εντελώς από αυτό. Ωστόσο, η πάθηση αυτή δεν εξαπλώνεται πάντα στα νύχια.

Αν εντοπίσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές στα νύχια σας, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Μπορεί να είναι εντελώς αβλαβείς, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share