Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

8+1 λόγοι να μην ξαναπετάξετε ποτέ το ληγμένο γάλα!

Ιδού!

26 Ιανουαρίου 2020 19:58
8+1 λόγοι να μην ξαναπετάξετε ποτέ το ληγμένο γάλα!

Από δω και στο εξής, δεν θα πετάτε το ληγμένο γάλα σας στο νεροχύτη. Αντ’ αυτού, σας πααραθέτουμε 8+1 τρόπους να το αξιοποιήσετε κάπου αλλού! Να σημειώσουμε ότι το γάλα αγελάδας, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό του ανθρώπου!

Χρήση 1: Στο ψήσιμο

Το ξινόγαλο είναι ιδανικό στο ψήσιμο.

Τα άλλα συστατικά και η διαδικασία ψησίματος θα καλύψουν οποιαδήποτε δυσάρεστη γεύση, και το γάλα σας δεν θα πάει χαμένο.

Υπάρχουν πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν ξινόγαλο, κι εσείς θα το αφήσετε να πάει χαμένο;

Δοκιμάστε το στο ψωμί, το κέικ, τις τηγανίτες, και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε.

Χρήση 2: Κάντε το βραδινό σας λίγο πιο κρεμώδες

Όπως και με το ψήσιμο, το μαγείρεμα με ξινόγαλο θα καλύψει οποιαδήποτε περίεργη γεύση, και είναι ιδανικό σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας.

Αν αισθάνεστε ότι κάτι λείπει σε μια σούπα ή ένα στιφάδο, τότε προσθέστε λίγο ξινόγαλο και δώστε στο φαγητό σας μια πιο πλούσια γεύση.

Απλά ρίξτε το αργά για να βεβαιωθείτε ότι η ξινή γεύση του γάλακτος δε γίνεται πολύ έντονη.

Χρήση 3: Σπάστε τις ίνες του κρέατος

Το γαλακτικό οξύ στο γάλα κάνει το κρέας πιο τρυφερό. Απλώστε το κρέας σας σε ξινόγαλο πριν από το μαγείρεμα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ξινόγαλα σε μαρινάδες, με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το βουτυρόγαλα.

Εάν δεν είστε φαν του κρέατος, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ξινόγαλο για να μαλακώσετε αποξηραμένα δημητριακά.

Χρήση 4: Φτιάξτε τυρί

Το ξινόγαλο είναι ιδανικό για να φτιάξετε νόστιμο σπιτικό τυρί, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.

Χρήση 5: Ενυδατώστε το πρόσωπό σας

Το γαλακτικό οξύ στο γάλα είναι επίσης εξαιρετικό για το δέρμα σας, κάνοντάς το πιο λείο και ομοιόμορφο.

Αραιώστε το με λίγο νερό και απλώστε το στο πρόσωπό σας, τρίβοντας το απαλά για να απορροφηθεί από το δέρμα σας.

Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο νερό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μυρίζετε ξινόγαλο όλη την υπόλοιπη ημέρα!

Χρήση 6: Ενυδατώστε το σώμα σας

Το ξινόγαλο δεν βοηθά μόνο το δέρμα στο πρόσωπό σας!

Προσθέστε ένα ή δύο φλυτζάνια στη μπανιέρα σας και μουλιάστε.

Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τη μυρωδιά, προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.

Χρήση 7: Δυναμώστε τα φυτά σας

Μπορεί σε εσάς να μην αρέσει το ξινόγαλα, αλλά αρέσει στα φυτά σας!

Αραιώστε λίγο ξινόγαλα με νερό και ποτίστε τις γλάστρες ή τα παρτέρια σας για να δώσετε στα φυτά σας ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι δυναμωτικό για τα φυτά, και είναι ιδιαίτερα καλό για τη ντομάτα.

Χρήση 8: Φτιάξτε μια σαλάτα

To ξινόγαλα είναι ό,τι πρέπει για μια σαλάτα.

Φτιάξτε με διάφορα dressings προσθέτοντας μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Αλλά να θυμάστε: αυτό το φτιάχνετε με ωμό, μη παστεριωμένο γάλα. Αν το παστεριωμένο γάλα παίρνει μια ανομοιόμορφη υφή, τότε πρέπει να το πετάξετε.

Χρήση 9: Ταΐστε τα κατοικίδιά σας

Το ξινόγαλο είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο σε τροφές για ζώα συντροφιάς, και τα κατοικίδιά σας δεν έχουν πρόβλημα στη γεύση του αν αναμειγνύεται με κάτι άλλο

Ανακατέψτε λίγο ξινόγαλο στην τροφή του σκύλου ή της γάτα σας για να δώσετε στο κατοικίδιό σας λίγο επιπλέον ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Δεν θέλετε να καταναλώσετε το γάλα σας; Παγώστε το!

Αν έχετε αγοράσει μεγάλη ποσότητα, ή εάν πρόκειται να λείψετε για καιρό από το σπίτι, αλλά υπάρχει ακόμα ένα πλήρες κουτί στο ψυγείο, τότε βάλτε το στην κατάψυξη.

Ανατριχιαστικό: Το γάλα κατσαρίδας είναι το νέο superfood!

Κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα και μας συστήνονται ως superfood, ένα εξ αυτών είναι και ο κουρκουμάς.

Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα την Ινδία αποκάλυψε πρόσφατα ότι το γάλα κατσαρίδας είναι πάρα πολύ καλό για την υγεία και, μάλιστα, είναι 4 φορές πιο θρεπτικό από το αγελαδινό γάλα! Συγκεκριμένα, αυτό που κάνει αυτό το γάλα τόσο ωφέλιμο είναι μια κρυσταλλική πρωτεΐνη, που υπάρχει μέσα στις κατσαρίδες και η οποία περιέχει έως και 3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας σε σχέση με το βουβαλίσιο γάλα.

Σύμφωνα με τους ίδιους δε, με τους ρυθμούς που αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, ίσως τελικά αυτό το γάλα δώσει τη λύση και σε πιθανή έλλειψη τροφίμων.

Βέβαια, το γάλα δεν προέρχεται από οποιεσδήποτε κατσαρίδες -άλλωστε, δεν παράγουν όλες γάλα-, αλλά μόνο από τις Diploptera punctate, που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δεν κάνουν αβγά αλλά μικρά κατσαριδάκια. Αυτές, λοιπόν, παράγουν ένα είδος γάλακτος που περιέχει τους πρωτεϊνικούς κρυστάλλους, που αναφέραμε, προκειμένου να ταΐσουν τα μικρά τους.

Αλλά επειδή το “άρμεγμα” των κατσαρίδων δεν είναι και τόσο εύκολο, οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τον τρόπο να εντοπίσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του γάλακτος με τις κρυσταλλικές πρωτεΐνες και, στη συνέχεια, να το δημιουργήσουν οι ίδιοι στο εργαστήριο.

“Οι κρύσταλλοι είναι σαν μια πλήρης τροφή -έχουν πρωτεΐνες, λίπη και σάκχαρα. Έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα”, δήλωσε ένας από τους επιστήμονες της συγκεκριμένης ομάδας.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share