Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

6+1 τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να διατηρήσετε αστραφτερό το χαμόγελό σας!

Δώστε βάση!

24 Ιανουαρίου 2020 17:36
6+1 τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να διατηρήσετε αστραφτερό το χαμόγελό σας!

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο με κατάλευκα δόντια γι' αυτό το Athensmagazine.gr πρόσφατα σας έδειξε το φρούτο "ασπίδα" για την ουλίτιδα. Ξέρεις όμως πως για να διατηρήσεις το χαμόγελο σου λαμπερό παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή σου και πρέπει να προσέχεις τι τρως; Σήμερα, θα σου δείξουμε τις 7 τροφές που βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών σου και "καταστρέφουν" το χαμόγελό σου!

Σάλτσες

Οι σάλτσες με βαθύ χρώμα, όπως η σάλτσα ντομάτας, σάλτσα σόγιας και η σάλτσα με κάρυ, μπορούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στα δόντια σας. επίσης να «σημαδέψουν» το χαμόγελό σας. Προτιμήστε τις πιο ελαφριές και κρεμώδεις σάλτσες ή ξεπλύνετε το στόμα σας μετά το γεύμα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Τσάι

Παρά τα αναρίθμητα οφέλη του για την υγεία, μπορεί να προκαλέσει στα δόντια περισσότερες κηλίδες από τον καφέ, ειδικά η μαύρη ποικιλία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και το αφέψημα βοτάνων αλλά και οι λευκές ποικιλίες τσαγιού μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο και να προκαλέσουν κηλίδες στα δόντια.

Ενεργειακά ροφήματα

Οι όξινες τροφές και τα ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ροφήματα, διαβρώνουν το σμάλτο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων.

Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι όξινο και περιέχει μόρια με χρώμα που ονομάζονται τανίνες και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στον αποχρωματισμό των δοντιών. Το λευκό κρασί είναι ακόμη πιο όξινο από το κόκκινο και μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων.

Μούρα

Τα μόρια με χρώμα που περιέχουν κολλούν επάνω στο σμάλτο. Για το λόγο αυτό τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια και άλλα φρούτα με έντονο χρώμα λεκιάζουν τα δόντια.

Αναψυκτικά με ανθρακικό

Το οξύ που περιέχουν τα ανθρακούχα ροφήματα προκαλεί την εμφάνιση κηλίδων στα δόντια. Η οξύτητα αυτών των ροφημάτων είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να συγκριθεί με το οξύ που περιέχουν οι μπαταρίες. Πολλά από αυτά τα ροφήματα περιέχον και προσθετικά γεύσης, εντείνοντας τη διάβρωση.

Γλυκά

Εάν το αγαπημένο σας γλύκισμα, όπως οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα γλειφιτζούρια, αφήνουν χρώμα στη γλώσσα, μπορεί να περιέχουν συστατικά που λεκιάζουν τα δόντια. Ο αποχρωματισμός από τα γλυκά και τα ζαχαρωτά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, εκτός αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Απίστευτο: Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τις ατέλειες στα δόντια σας!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τα δόντια σας! Πώς γίνεται όμως αυτό και ειδικά στα "χαλασμένα δόντια"; Ερευνητές επινόησαν ένα επαναστατικό σχέδιο για την “εκ νέου ανάπτυξη” των χαλασμένων δοντιών. Εάν είστε έγκυος θα πρέπει να φροντίζετε όμως πολύ σωστά τα δόντια σας δείτε πως!

Χρησιμοποίησαν ασπιρίνη για να γεμίσουν τις οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια)! Επιστημονική ομάδα από το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, ανακάλυψε ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της αποσύνθεσης, διεγείροντας την ανάπτυξη νέου στελέχους στα δόντια.

Υποστηρίζουν ότι αντικαθιστώντας το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα με ασπιρίνη, θα έκανε το δόντι να “αυτο-επισκευαστεί”.

Είπε: “Υπάρχει τεράστια δυνατότητα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε μία από τις μεγαλύτερες οδοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα ερευνητικά μας ευρήματα στο εργαστήριο υποδηλώνουν ότι η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να προσφέρει μια άμεση καινοτόμο λύση που θα μας επιτρέπει να επισκευάσουμε τα δόντια μας”.

Ο δρ El Karim, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρόσθεσε: “Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουμε ένα κατάλληλο σύστημα χορήγησης για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε μια κλινική δοκιμή. Αυτή η νέα προσέγγιση όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των δοντιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων για όλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως”.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πλήρωσης (σφράγισμα) κατασκευάζεται από ένα μείγμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου, χαλκού και ψευδαργύρου. Αλλά η ομάδα του Μπέλφαστ λέει ότι η μεταλλική γέμιση δεν μοιάζει με τη φυσική δομή του δοντιού και θα πρέπει να αντικατασταθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Με την ανάλυση της γενετικής δομής των δοντιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη έχει ιδιότητες που διεγείρουν την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων και αναγεννά την κατεστραμμένη δομή δοντιών. Η “θεραπεία” των βλαστικών κυττάρων με χαμηλή δόση από ασπιρίνη αυξάνει σημαντικά -σύμφωνα με τους ερευνητές- τον σχηματισμό της οδοντίνης, που αποτελεί το σκληρό οστικό υλικό των δοντιών.

Ο δρ El Karim δήλωσε: “Η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στα δόντια, βοηθώντας έτσι την αυτο-αποκατάσταση με την αναγέννηση της χαμένης οδοντικής δομής. Αυτή η νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές επιδράσεις της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής των νεύρων και του πόνου, προωθώντας την φυσική αποκατάσταση των δοντιών”.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share