Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

3+1 ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας που αγνοούσαμε!

Τώρα σίγουρα θα την εντάξουμε στη διατροφή μας!

10 Ιανουαρίου 2020 16:17
3+1 ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας που αγνοούσαμε!

Οι τροφές που έχουν ευεργετικές ιδιότητες και καταπολεμούν διάφορες ασθένειες είναι πολλές και κατά καιρούς σας έχουμε παρουσιάσει διάφορες, όπως τις ιδιότητες της αλόης στο σώμα.

Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς τις ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας τόσο στην υγεία αλλά και στον τρόπο που συμβάλει στη διατροφή σας.

Κατά του καρκίνου

Το ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί χρώμα του εσωτερικού της κολοκύθας έχεις καροτενοιδή όπως η β καροτίνη που βοηθά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκουμε στην σάρκα της, κάνουν καλό για την υγεία των ματιών και την πρόληψη από την εκφυλιστική ασθένεια της ωχράς κηλίδας. Ακόμα, είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C, που μειώνουν τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα.

Καταπολεμά των διαβήτη

Το κάλιο που περιέχει η κολοκύθα είναι ότι πρέπει για τα άτομα με υπέρταση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά επίσης να περιοριστεί η αίσθηση της πείνας και μειώνει την την απορρόφηση του λίπους και την προστασία από την αθηροσκλήρωση. Η κολοκύθα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την ανάγκη για καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης σε διαβητικούς.

Σε «προστατεύει»

Μην πετάς τους σπόρους της κολοκύθας γιατί έχει ακριβώς τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τη σάρκα. Άσε που «προστατεύει» τον προστάτη ιδίως για την ΒΡΗ (καλοήθης υπερτροφία του προστάτη), η οποία είναι κοινή σε άνδρες 50 ετών και άνω. Οι σπόροι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, ωμέγα-3 λιπαρά και ψευδάργυρο, ενώσεις που ενισχύουν την προστασία του προστάτη. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης προστασία από την οστεοπόρωση στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη.Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες, ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Και αντιφλεγμονώδες

Σε σύγκριση με αντι-φλεγμονώδη φάρμακα για την αρθρίτιδα, σπόροι κολοκύθας είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής. Επίσης, οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου και φωσφόρου, ενώ έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το έλαιο του σπόρου κολοκύθας έχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Ρακόμελο: Το θαυματουργό ρόφημα που εκτός από απολαυστικό καταπολεμό και τις ασθένειες!

Το ρακόμελο είναι ένα πολύ γνωστό γλυκοποτό οχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πίνετε ζεστό ή κρύο ανάλογα τις προτιμήσεις.

Λειτουργεί και σαν σιρόπι για το κρύωμα
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Συνήθως είναι ρακί που συνδυάζετε με μέλι και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα. Επιπλέον είναι ένα εξαιρετικο ρόφημα για τους χειμερινούς μήνες εφόσον μπορεί να καταναλωθεί και κρύο.Ευεργετικό επίσης είναι το μέλι μαζί με την μαγειρική σόδα, το οποίο εξουδετερώνει ακόμη και την πιο δύσκολη ασθένεια!

Κατάλληλο για τον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργεί σαν σιρόπι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα.

Ρακόμελο: Συνταγή στο μπρίκι

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
1 μπρίκι
κανέλα τριμμένη
κεφαλάκια γαρύφαλου (όσοι θα πιούν συν ένα)
Ρακή
μέλι
Εκτέλεση:
Στο μπρίκι ρίχνουμε τόσα ποτηράκια ρακί όσα είναι τα άτομα που θα πιουν μαζί με λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο.

Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε.

Σε σιγανη φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς. Προσοχή στις αναθυμιάσεις της ρακής υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρύφαλου.

Ρακόμελο

Ρακόμελο: Στην κατσαρόλα
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
1 λίτρο ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
μέλι όσο θέλουμε (το ιδανικό για αυτήν την ποσότητα είναι 4 κουταλιές της σούπας)
2 ξύλα κανέλας
3-4 Καρφάκια Γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά τη ρακή σε χαμηλή φωτιά κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο και μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο!

Σερβίρεται ζεστό και είναι το καλύτερο φάρμακο για κρυολογήματα.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες από πορτοκάλι ή μήλο.

Ρακόμελο: Καπνιστό
Βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο για 40 ημέρες:

2 λίτρα ρακή ή τσίπουρο
Φλούδες από 1 κιλό πορτοκάλια (ακέρωτα)
2 μήλα κομμένα στην μέση
4 ξυλάκια κανέλας
5-6 γαρίφαλα
Το διατηρούμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αφαιρούμε τις φλούδες και περνάμε από τουλπάνι την ρακή

Βάζουμε το υγρό σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το μέλι και το υπόλοιπο τσίπουρο.
Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγο ανακατεύοντας ελαφρά για να διαλυθεί το μέλι και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι κανέλας και ανάβουμε φωτιά. Μόλις αρχίσει να βγαίνει καπνός το κλείνουμε μέσα αναποδογυρίζοντας κάθε ποτηράκι που θα σερβίρουμε το ρακόμελο.
Ζεσταίνουμε το ρακόμελο και σερβίρουμε

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share