Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μελομακάρονα ή κουραμπιές; Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Μεγάλο δίλημμα!

18 Δεκεμβρίου 2019 16:10
Μελομακάρονα ή κουραμπιές; Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Το μεγάλο δίλημμα των Χριστουγέννων είναι κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα. Για να μην το σκέφτεστε και πολύ, επιλέξτε ανάλογα με τις θερμίδες!

Σε αυτό το σημείο να προτείνουμε μια συνταγή για μελομακάρονα, που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Πόσες θερμίδες έχουν όμως οι παραδοσιακές λιχουδιές των εορτών;

Κουραμπιέδες θερμίδες

Οι κουραμπιέδες, έχουν πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, και μάλιστα κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο όχι μόνο από ευπαθείς ομάδες αλλά απ’ όλους μας

Τα 100 γραμμάρια κουραμπιέ έχουν 520 θερμίδες
Ένας μέτριος κουραμπιές έχει βάρος 35 γραμμάρια δηλαδή 182 θερμίδες

Μελομακάρονα θερμίδες

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες. Καθώς παρασκευάζονται με λάδι και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα 100 γραμμάρια μελομακάρονα έχουν 360 θερμίδες
Ένα μέτριο μελομακάρονο έχει βάρος 35 γραμμάρια δηλαδή 126 θερμίδες

Να επισημάνουμε ότι αυτές είναι ενδεικτικές τιμές θερμίδων καθώς ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Επίσης η ποσότητα της ζάχαρης άχνης στους κουραμπιέδες και του σιροπιού στα μελομακάρονα επίσης επηρεάζει τις θερμίδες που λαμβάνουμε.

Κουραμπιέδες γεμιστοί με λουκούμι! (Video)

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου φτιάχνει κουραμπιέδες γεμιστούς με λουκούμι και λόγω των εορτών σας δείχνουμε το μυστικό για να σας βγουν τα μελομακάρονα αφράτα!

Υλικά:

  • 600 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 200 γρ. άχνη
  • 2 στικ βανίλιας
  • 2 κ.σ. ροδόνερο
  • 500 γρ. λουκούμια
  • ζάχαρη άχνη
  • ροδόνερο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς! (Video)

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και δεν υπάρχει καλύτερο από τα να απολαμβάνετε νόστιμα γλυκά με τους φίλους σας! Εμείς σας βρήκαμε την καλύτερη συνταγή για κουραμπιέδες!

10 συμβουλές για να κάνεις τον τέλειο κουραμπιέ!

Υλικά:

  • 320 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή 100 γρ. φρέσκο βούτυρο και 220 γρ. μαργαρίνη
  • 330 γρ αμύγδαλα ωμά με το φλούδι χοντροκομμένα
  • 140 γρ ζάχαρη
  • 50 ml κονιάκ
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 370 – 400 γρ αλεύρι μαλακό
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σ’ ένα μπολάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βράσει το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  2. Απλώνω τα αμύγδαλα πάνω στο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους και να μυρίσουν. Τα βγάζω και τα βάζω σε μια zip σακούλα, τα τεμαχίζω χτυπώντας με τον πλάστη ή στο γουδί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν τεμαχιστεί τα κόβω με το μαχαίρι.
  3. Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά ν’ αφρατέψει.
  4. Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού διαλύσω τη σόδα στο κονιάκ το ρίχνω κι αυτό μέσα στο μείγμα.
  5. Προσθέτω των κρόκο του αυγού και στη συνέχεια τα αμύγδαλα.
  6. Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και θ’ αρχίσω να βάζω το αλεύρι ρίχνοντας πρώτα την μισή ποσότητα και ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναμιγνύοντας με το χέρι, προσεκτικά, δοκιμάζοντας μέχρι να μπορεί να πλαστεί ο κουραμπιές. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και βουτυράτο, να πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.
  7. Πλάθω με τα χέρια μπαλίτσες και στην κορυφή με το δάκτυλο δημιουργώ μια εσοχή που βοηθάει να «κάτσει» καλύτερα η άχνη στον κουραμπιέ. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  8. Γεμίζω το μισό ενός μικρού μπολ με άχνη ζάχαρη και βάζω τον κάθε κουραμπιέ μέσα γεμίζοντας τον με τα χέρια ζάχαρη. Μετά πάνω από ένα πιάτο τον πασπαλίζω με μια κ.γ. άχνη κοσκινισμένη να τον καλύψει παντού και τον τοποθετώ στην πιατέλα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλους τους κουραμπιέδες.
  9. Αν το γλυκό δεν καταναλωθεί άμεσα πρέπει να αποθηκευτεί σε καλά κλεισμένο τάπερ.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share