Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Έβαλε κρυσταλλική ζάχαρη στη γλώσσα της! Ο λόγος; Θα σας σοκάρει!

Απίστευτο!

13 Δεκεμβρίου 2019 20:36
Έβαλε κρυσταλλική ζάχαρη στη γλώσσα της! Ο λόγος; Θα σας σοκάρει!

Σε όλους μας έχει τύχει να κάψουμε τη γλώσσα μας, είτε από λαιμαργία που φάγαμε μια κουταλιά απ' το καυτό φαγητό, είτε επειδή δεν υπολογίσαμε σωστά τη θερμοκρασία του καφέ ή οποιοδήποτε άλλου ροφήματος.

Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν τι να κάνουν για να ανακουφιστούν από τον πόνο του καψίματος.

To Athensmagazine.gr πρόσφατα σας παρουσίασε τις μαγικές ιδιότητες που έχει η μαγειρική σόδα αν τοποθετηθεί πάνω στη γλώσσα σας!

Τυπικά ένα κάψιμο στη γλώσσα μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και κάποιες ημέρες. Νιώθουμε το σημείο της γλώσσας μας «τραχύ» και «μουδιασμένο» ενώ χάνουμε την ικανότητα της γεύσης μας προσωρινά.

Οι γευστικές απολήξεις στη γλώσσα μας βρίσκονται ανάμεσα στις ελαφρές σχισμές και ρωγμές στην επιφάνειά της. Όταν καίμε τη γλώσσα μας, καταστρέφονται αυτές οι απολήξεις σε εκείνο το σημείο, αλλά αναδημιουργούνται πλήρως μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

γλώσσα

Αν κάψετε τη γλώσσα σας με ένα καυτό ρόφημα ή φαγητό μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα.

-Καθαρίστε το σημείο με μπουκώματα με δροσερό νερό για μερικά λεπτά

-Βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και κρατήστε το για μερικά δευτερόλεπτα στην επιφάνεια της γλώσσας, εκεί που καήκατε

-Βάλτε ένα παγάκι στο στόμα σας και περάστε το από το σημείο μερικές φορές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο

-Αποφύγετε να πιείτε ζεστά ή καυτά ροφήματα

-Πάρτε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για τον πόνο και τη φλεγμονή

-Πασπαλίστε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη στο σημείο του καψίματος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο

Πήγαινε τώρα σε έναν καθρέφτη και κοίτα τη γλώσσα σου! Αν είναι έτσι πρέπει να πας αμέσως σε γιατρό!

Αν θέλετε να είστε υγιείς και χωρίς προβλήματα ήρθε η ώρα να το κάνετε με έναν απλό τρόπο! Πηγαίνετε τώρα σε έναν καθρέφτη και κοιτάξτε τη γλώσσα σας! Αν είναι έτσι πρέπει να πάτε αμέσως σε γιατρό!

Όπως όμως και άλλα μέρη του σώματος, η γλώσσα μπορεί να δείξει σημάδια κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού… 3+1 τρόποι για να προλάβετε τις ημικρανίες!

Το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, όταν κάτι δεν πάει καλά.

1. Αν η γλώσσα σας έχει σχισμές

Μια σχισμή στη μέση της γλώσσας μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης. Αν παρατηρήσετε σχισμές στη γλώσσα σας, πιθανόν να είναι ακίνδυνο και είναι γενετικά κληρονομικό. Αν παρατηρήσετε ότι μια σχισμή, συνοδεύεται από ανεξήγητο οίδημα προσώπου ή χείλους, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδι μιας σπάνιας ασθένειας, που αποκαλείται σύνδρομο Melkersson-Rosenthal.

Γλώσσα γιατρός

2. Αν η γλώσσα έχει παχιά, λευκή επικάλυψη, σαν τυρί κρέμα (ίου)

Μια παχιά λευκή επικάλυψη στη γλώσσα είναι σημάδι λοίμωξης από ζυμομύκητες. Εμφανίζεται συχνά σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να το εμφανίσουν και άτομα που φοράνε σιδεράκια, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό ή λαμβάνουν αντιβίωση. Αν έχετε κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε το γιατρό σας για φαρμακευτική αγωγή.

3. Αν έχετε πληγές στη γλώσσα σας

Αν δαγκώσετε τη γλώσσα σας μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος. Η ακριβής αιτία εμφάνισης των ελκών είναι άγνωστη, αλλά το άγχος και οι όξινες τροφές μπορούν να χειροτερέψουν τα πράγματα. Αν οι πληγές δεν εξαφανιστούν σε δύο εβδομάδες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Τα έλκη μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

4. Αν η γλώσσα σας έχει κυματιστές γωνίες

Αν οι άκρες της γλώσσας είναι κυματιστές, μπορεί να σημαίνει ότι η γλώσσα είναι πρησμένη. Το πρήξιμο προκαλεί πίεση στα δόντια, δημιουργώντας εγκοπές. Συνήθως προκύπτει όταν συμβαίνει παράλληλα κάτι άλλο στον οργανισμό, όπως αλλεργίες, πρόβλημα με θυρεοειδή, πυρετός ή αφυδάτωση. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τι το προκαλεί.

5. Αν η γλώσσα σας είναι ροζ και έχει κάποια μικρά εξογκώματα…

Αν έχετε τέτοια γλώσσα, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα! Τα μικρά εξογκώματα καλούνται θηλές. Πιάνουν την τροφή και κάνουν την κατάποση πιο εύκολη. Περιέχουν τους γευστικούς κάλυκες, που χάρη σε αυτούς καταλαβαίνουμε τη γεύση των τροφών.

6. Αν η γλώσσα σας έχει λευκές κηλίδες…

Οι λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στις άκρες ή στη βάση της γλώσσας μπορεί να είναι σημάδια λευκοπλακίας, μια αντίδραση σε μακροχρόνιο ερεθισμό της γλώσσας. Ο συνεχής ερεθισμός προκαλεί τα κύτταρα της προσβεβλημένης περιοχής να πολλαπλασιάζονται περισσότερο από το σύνηθες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες. Δεν είναι πάντα ανησυχητικό, αλλά μπορεί να είναι έναυσμα για ανάπτυξη καρκίνου. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να το ελέγξετε.

7. Αν η γλώσσα σας είναι κόκκινη και έχετε πυρετό

Αν η γλώσσα πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα και συνοδεύεται με υψηλό πυρετό, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό. Μπορεί να είναι σημάδι οστρακιάς ή της νόσου Kawasaki, που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Η νόσος Kawasakior είναι μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 8 ετών. Αν το παιδί σας έχει τέτοια συμπτώματα, επισκεφτείτε αμέσως γιατρό.

Πρόσεχε το χρώμα της γλώσσας σου: Δες τι ασθένειες μπορεί να κρύβει!

Γλώσσα ασθένειες χρώμα υγεία

Η λευκή γλώσσα είναι μια επίστρωση από υπολείμματα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα στο στόμα σας που την κάνουν να φαίνονται λευκή. Αν και η εμφάνιση της λευκής γλώσσας μπορεί να είναι ανησυχητική, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή.

Ωστόσο, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι μια ένδειξη ορισμένων σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από μια μόλυνση έως μια προκαρκινική κατάσταση.

Αίτια

Η λευκή γλώσσα είναι το αποτέλεσμα υπερανάπτυξης και διόγκωσης των στενόμακρων απολήξεων (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας σας. Η εμφάνιση ενός λευκού επιχρίσματος προκαλείται από ουσίες, βακτήρια και νεκρά κύτταρα που “κολλάνε” ανάμεσα στις διογκωμένες -και μερικές φορές υπό φλεγμονή- απολήξεις.

Οι αιτίες της υπερτροφίας ή της φλεγμονής αυτών των θηλών στην γλώσσα περιλαμβάνουν:

Κακή στοματική υγιεινή
Ξηροστομία
Αφυδάτωση
Κάπνισμα
Κατανάλωση αλκοόλ
Αναπνοή από το στόμα
Πυρετός
Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με λευκές κηλίδες ή άλλες δυσχρωμίες της γλώσσας περιλαμβάνουν:

Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
Τσίχλα
Λευκοπλακία
Ομαλός λειχήνας του στόματος
Καρκίνος του στόματος
Καρκίνος της γλώσσας
Σύφιλη
HIV/AIDS


Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν:

Έχετε παρατηρήσει και άλλες αλλαγές στη γλώσσα σας
Η γλώσσα σας πονάει
Το λευκό χρώμα στην γλώσσα σας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share