Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

5+1 τρόφιμα που τρώγονται ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης τους!

Για να μην τα πετάτε άδικα!

11 Δεκεμβρίου 2019 18:05
5+1 τρόφιμα που τρώγονται ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης τους!

Πολλές φορές πετάμε χωρίς να το γνωρίζουμε τρόφιμα που είναι βρώσιμα, ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ποια είναι αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε;

Ακόμα κάποια χαλασμένα τρόφιμα πολλοί τα δίνουν στα κατοικίδια τους, ώστε να μην πάνε "χαμένα". Αυτή η κίνηση δεν είναι απόλυτα σωστή, αφού στον σκύλο σας για παράδειγμα, δεν μπορείτε να του δώσετε οποιοδήποτε τρόφιμο έχει χαλάσει.

Ας δούμε ποια είναι τα τρόφιμα όμως, που μπορείτε να φάτε λίγο καιρό μετά την λήξη τους:

1.Νωπά προϊόντα

Γενικά, μπορείτε να καταναλώσετε εντός ενός μηνός όλα τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Το γιαούρτι είναι βρώσιμο έως τρεις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης.

Για το κρέας, δεν είναι ισχύει κάτι τέτοιο. Αλλά τα αποξηραμένα κρέατα μπορούν να αποθηκευτούν έως και δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης.

2. Αυγά

Είναι προτιμότερο να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, καθώς το ψύχος τα διατηρεί βρώσιμα για περίπου δύο εβδομάδες. Αν ένα ασπράδι αυγού είναι ροζ ή πράσινο, έπειτα ήρθε η ώρα να το πετάξετε.

Αν δεν είστε βέβαιοι, μπορείτε να το ελέγξετε: βάλτε το αυγό σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν παραμείνει στον πάτο, τότε είναι μια χαρά, είναι φρέσκο. Αν όμως επιπλέει στην επιφάνεια, δεν είναι πια φρέσκο και είναι καλύτερο να το πετάξετε.

3. Τυρί

Το τυρί είναι στην ουσία μούχλα. Μπορείτε να το φάτε χωρίς προβλήμα, ακόμα κι αν γίνει λίγο πράσινο. Αν αυτό σας ενοχλεί, απλώς κόψτε τα πράσινα κομμάτια και καταναλώστε το υπόλοιπο. Είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά το τυρί είναι ακόμα καλύτερο αν είναι λίγο παλιό!

4. Μέλι, ζάχαρη και αλάτι

Το μέλι, η ζάχαρη και το αλάτι είναι τρόφιμα που μπορούν να παραμείνουν στο ράφι σας για μια ζωή, ακόμα και για γενιές. Μπορείτε να αποθηκεύσετε άφθονες ποσότητες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε αν θα λήξουν.

5. Σοκολάτα, ρύζι, ζυμαρικά και φακές

Αυτά τα τρόφιμα είναι όλα βρώσιμα χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. Δεδομένου ότι πρόκειται για ξηρά τρόφιμα, δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μούχλας. Η σοκολάτα είναι ακόμα καλή δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης.

6. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Όσο η κονσέρβα δεν είναι διογκωμένη και το περιεχόμενό της δεν μυρίζει άσχημα, μπορείτε να φάτε το περιεχόμενό της. είτε είναι σαρδέλες είτε φασόλια! Παρόλο που τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν είναι πάντα τα πιο υγιεινά, αναζητήστε φρέσκα προϊόντα αποθηκευμένα σε γυάλινα βάζα.

Κατά γενικό κανόνα, εμπιστευθείτε τη μύτη σας! Η μυρωδιά και η γεύση των τροφίμων μπορούν να μας προειδοποιήσουν για τροφές που έχουν χαλάει.

Aν μυρίσετε, γευτείτε ή δείτε πράσινη μούχλα στο φαγητό σας καλύτερα μη το ρισκάρετε!

5+1 τρόφιμα που μας κάνουν πιο έξυπνους!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο έντονοι που από κάποια ώρα της ημέρας και μετά ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίζει και έχει χαμηλότερη αποδοτικότητα σε όλους τους τομείς.

Καθημερινά οι πληροφορίες που λαμβάνει και επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας είναι πάμπολλες και η χρήση πολλών ηλεκτρονικών συσκευών όπως ο υπολογιστής ή το κινητό επιδεινώνει τη λειτουργία του.

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου μας και έχουν εντοπίσει κάποιες συγκεκριμένες τροφές που οξύνουν την σκέψη μας. Φυσικά, μην ξεχνάμε και τις τροφές που βοηθούν και στην συγκέντρωση.

Επομένως αν έχεις ένα σημαντικό διαγώνισμα ή μια συνέντευξη για δουλειά που θέλεις να βάλεις τα δυνατά σου, πρέπει να επιλέξεις τις ακόλουθες έξι τροφές:

1. Αυγά

Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη δύναμη του εγκεφάλου. Ερευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αυγών τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Καταναλώνοντας αυγά για πρωινό είναι η ιδανική επιλογή για να ακονίσεις το μυαλό σου.


2. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και διεγείρουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την μνήμη και τις νοητικές μας λειτουργίες.

3. Μοσχαρίσιο κρέας

Η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται από την επάρκεια του οργανισμού σε σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ιδιαίτερα όταν φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζονται ως αναιμία, επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας και κυρίως το μοσχαρίσιο, το συκώτι, τα όσπρια, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί.

4. Βρώμη

Είναι μια ιδανική επιλογή για πρωινό καθώς είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας, γεμάτος από φυτικές ίνες που απελευθερώνουν ενέργεια για ένα μεγάλο διάστημα. Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και του νευρικού συστήματος.

5. Κοτόπουλο

Μπορεί να το ακούτε για πρώτη φορά, αλλά η πλούσια σε χολίνη διατροφή μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του γήρατος. Η βιταμίνη αυτή υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, τα ψάρια του αλμυρού νερού και τα όσπρια όπως τα φασόλια. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι τρώνε άφθονη χολίνη αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

6. Ψάρια

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ψαριών βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρηθεί νέος. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες είναι απαραίτητα τρόφιμα για τον εγκέφαλο καθώς βοηθούν στην προστασία και στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου. Μια και μόνο μερίδα ψάρι την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share